Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Innerå, Bø og Eriksen – Årets mat & vinbok Terningkast 6!

Tre flotte sjeler har laget bok. Jeg kjenner dem alle. Til den ene har jeg sendt lapper ut på kjøkkenet og takket for at hun er sånn flink kokk, den andre treffer jeg jevnlig og smaker vin sammen med i jobbsammenheng. Den siste er en inspirasjon for min interesse for fotografering. Alle står godt plantet i det norske- mat og vinmiljøet. Alene og hver for seg er de full av integritet, fagkunnskap og glede over faget de formidler gjennom enten grytene, vinene eller bildene.

Boken fremstår som en bauta av erfaringer Foto: Sune Eriksen

Boken fremstår som en bauta av erfaringer Foto: Sune Eriksen

Det måtte jo bli bok. Helt sikkert unnfanget rundt den gode samtalen om mat og vin. Kari og Merete er tidligere kollegaer fra Bagatelle og Cru og når Merete også er samboer med en av Norges beste fotografer, ble dette et unngåelig svangerskap. Som har vært langt, i følge dem selv varte det i over fire år. Nå er endelig boken lansert. Trioen vurderte det som et risikoprosjekt å trykke og selge en vin- og matbok i dagens marked. De tok grundig feil. Andre opplag er allerede bestilt før lanseringfesten! Det hele pakket inn som et perfekt trelags kakestykke.

Mya latter rundt Innerå + Bø. Foto: Sune Eriksen

Mya latter rundt Innerå + Bø. Foto: Sune Eriksen

Det første laget i kakestykket: Kari Innerå som er født og oppvokst på Innerå gård på Andørja i Troms har fått frem de beste ingrediensene den norske naturen har å by på, fra kamskjell, sjøkreps og skrei til lam, jordskokk, multer og rabarbra. Her er det rene, ekte smaker og godt håndverk. Kari viser oss hvordan leseren kan bruke disse fantastiske råvarene, og setter dem sammen på innovativt, smaksrikt og moderne vis i en rekke fristende oppskrifter. Kari Innerå driver i dag den populære restauranten BA53 i Bygdøy allé i Oslo. Hun er tidligere olympisk mester med kokkelandslaget og nordisk mester i kokkekunst. Hun stod tidligere bak Cru vin & kjøkken og fru K på The Thief. Uten Kari Innerås oppskrifter hadde det vært en bok uten ingredienser og innhold. En bærebjelke av nytteverdi for leseren preger boken.

Andre laget i kakestykket: Vinkelneren Merete Bø, vinfyrverkeriet fra Voss, foreslår på høyst kompetent nivå drikke til hver rett i boka, slik at den sanselige og kulinariske opplevelsen blir komplett. Det er lite å utsette på disse valgene, og med tiden vil de stå som referansepunkter i vin- og matkombinasjoner. Merete Bø jobber til daglig som vinjournalist i Dagens Næringsliv og er tidligere både norsk og nordisk mester for vinkelnere. Hun har tidligere skrevet vinbøker om Burgund, Rhône og Piemonte. Få vet mer om hva som rører seg i norsk vinbransje eller restaurantverden enn henne.

Det tredje laget i kakestykket: Det visuelle i boken er blitt løftet opp på et kunstnerisk nivå. Jeg vil våge å påstå at hver enkelt bilde i boken hadde kunne stått for seg selv i ethvert hjem. Bildene er dramatiske, naturlige, vakre og ekte. Etter min mening kan man betrakte bildene til Sune Eriksen som pynten på kakestykket. Misforstå ikke, det er ikke noe melis som er strødd utover med noen bringebær. Det er bilder som bærer leseren med vann i munnen fra side til side helt frem til det unngåelige skjer. Du lager en eller flere av oppskriftene i boken. Sune Eriksen har jobbet som mat- og vinfotograf i 25 år, og har tidligere vært fast fotograf i D2. Han har stått for fotografier til en rekke bokutgivelser, blant annet flere av bøkene til matnestoren Eyvind Hellstrøm. I boken finnes det vakre spesialtegnede illustrasjoner av den spanske tegneren Meritxell Campos Canudas.

Konklusjonen er ganske enkelt, trioen leverer til terningkast 6. Fra utsiden ikke overraskende, men boken bærer preg av et personlig engasjement som går på tvers av mer kommersielle mat- og vinbøker i Norge. Boken fremstår som en bauta av deres erfaringer. Boken kan bestilles her

Bokens bilder fremmer matlysten Foto: Svein Lindin

Bokens bilder fremmer matlysten Foto: Sune Eriksen

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet