Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Luca Rogna smeller til med hvite viner!

Du kjenner dem fort igjen, vinmarkene til Luca Roagna i Piemonte. De ser upleide ut, full av ville gressorter, urter og bønner som ser ut til å overmanne vinstokkene. Bakgrunnen for den upleide stilen kommer fra faren Alfredo. Han er opprinnelig skogbruksutdannet da det på hans tid ikke var så mange gode vinutdanninger å velge mellom. Han kom derfor til den enkle konklusjon at skogen ikke trenger sprøytemidler og gjødsel for å vokse. Skogen er et selvbærende og selvgjødslende økosystem. Derfor lar Roagna familien fortsatt alle vekster vokse fritt i vinmarken og bruker ikke gjødsel eller sprøytemidler. Her er alt på naturens premisser.

Rogna leverer høy kvalitet Foto Svein Lindin

Rogna leverer høy kvalitet Foto Svein Lindin

I noen år har det vært en liten hemmelighet Luca Roagna har båret på. I 2013 kjøpte Luca Roagna en hektar vinmark med den sjeldne lokale hvitvinsdruen Timorasso. Tidligere har den vært mer utbredt, men vinlusen phylloxera vasterix som ødela mye vinplanter på slutten av 1800 tallet, reduserte omfanget av den vesentlig. Den er i dag lite utbredt og benevnes litt forskjellig rundt om i Italia. Navn som Morasso, Timuassa, Timoraccio, Timorazza og Timorosso har blitt brukt.

Opprinneling kommer druen fra Colli Tortonesi regionen rundt Tortona vest i Piemonte.  Nylige DNA tester viser at den er i slekt med Lambruschetto, en typisk drue fra distriktet. Det finnes rundt 20 hektar vinmarker beplantet i dag mot bare 6 hektar i 2000. Walter Massa blir trukket frem som redningsmannen for Timorasso, men nå har også Piemontes største stjerneskudd Luca Roagna lansert sin egen versjon av vinen. Kun noen flasker blir gjort tilgjengelig i Norge 4. november til en fordelaktig pris i forhold til kvaliteten. Samtidig lanseres Solea Langhe Bianco fra samme årgang som er laget av gamle chardonnay-stokker som familien overtok i 1989. Produksjonen er her også svært lav, i underkant av 1000 flasker i året.

I 1989 kjøpte faren Alfredo den fem hundre år gamle gården Cascina Pira i Rocche di Castiglione Falletto. 10 hektar med flotte vinmarker fylt med gamle Nebbiolo-vinstokker. Kjøpet har vist seg å være et lykketreff. Sønnen Luca Roagna har lenge jobbet målbevisst med de små detaljene og etter hvert fått mer og mer anerkjennelse. Vinene hans har blitt mer presis, konsentrert og elegant. Det viser seg først og fremst i alle vinene hans fra 2010 årgangen etter vår mening. Internasjonalt har prisene tatt av og i Norge har prisnivået tidligere vært kunstig lavt. Det er nå justert til en fornuftig markedsnivå for vinene. Norge har derimot en annen fordel, det lange og tette samarbeidet med importøren har ført til at Luca blander spesielt for Norge en egen boksvin av Barberadruen. Selezione Luca Roagna – her kjøper Luca vin fra svært gode kilder gjennom sitt nettverk som jobber etter filosofien han selv bruker – så gamle stokker som mulig, med sunt arbeid i vinmarkene, og klassisk vinifikasjon i kjelleren – relativt lang passiv skallkontakt, spontangjæring, minimal filtrering for å komme så nær druene som mulig.

Med av en stor del av familiens sparepenger har Luca og faren bygget et nytt lagrings- og produksjonsanlegg i Rocche di Castiglione Falletto. Gravd inn i fjellet, og dypt ned i grunnen er det store forhold til fremtidige satsinger.  Fra årgang 2010 lages alle viner her og det merkes, den bragte tårene frem… Det samme skjedde med årgangen 2011. For oss er Luca Rogna og hans arv referansen av hvor godt det kan smake i Piemonte.

Smakerommet

6802901
Roagna Solea Langhe 2014
Middels gulgrønn farge. Eple, floral, voks og sitrus på duft. Elegant struktur med markert flott syrlighet og god lengde. Utpreget konsentrasjon med mineraler toner i avslutning. Wow, Luca Roagna er en fantastisk vinmaker. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 620,-
89 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

5112501
Roagna Barbaresco Pajé 2011
Middels rød farge. Røde bær, bringebær, krydder og florale toner på duft. Elegant tanninstruktur og flott konsentrasjon i ettersmaken. En av de beste kjøpene fra Roagna. Kun 9436 flasker ble laget av 2011årgangen. Passer til: Storfe, storvilt.
kr 599,90 (bestilling)
92 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

5650101
Roagna Barbaresco Crichët Pajé 2004
Middels rød farge med brunlig kant. Konsentrert, elegant kirsebærfrukt, mandler, nøtter og anis på duft. Mineralsk fruktighet på smak. Delikat og elegant i den lange ettersmaken. Første årgang 1978 og opprinnelig brukt som familievin siden produksjonen er så lav som 1500 flasker i året. I Norge er det kun 10 flasker igjen. En de virkelig store fra Piemonte! Passer til: Storfe, storvilt.
kr 2 990,- (bestilling)
95 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

5650201
Roagna Barolo Pira 2008
Tett rød farge. Røde bær, floral trefrukt, nellik og anis på duft. Flott konsentrasjon. Balansert syrlighet og moderate tanniner. En svært god vin til prisen Passer til: Lam og sau, storvilt, småvilt og fugl.
kr 599,90 (bestilling)
92 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

6803201
Derthona Montemarzino Timorasso 2014
Lys grønngul farge. Voks, gul frukt og mineraler på duft. Flott syrlighet og konsentrasjon. Kan ligne på en vellaget Chablis eller Jura. Sitruspreget utgang. Fra 35-80 år gamle vinstokker. 2773 flasker laget. Veldig spennende vin for viderekommende smakere Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 629,90
90 poeng (terningkast 5)
Unico Real Wines AS

Alfredo & Luca i vinmarken Foto Svein Lindin

Alfredo & Luca i vinmarken Foto Svein Lindin

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet