Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

OMA av Alfsen En matvennlig suksess

Tenk om du hadde fått idéen om å blande din egen vin. I noen av de mest kjente vinregionene i verden Piemonte i Italia og Rheingau i Tyskland. I konkurranse med generasjoner av lokale vinmakere. Da gjelder det å ha smaksløkene på plass i tillegg til de rette kontaktene og troverdigheten i et svært kresent marked.

Vi følger det norske vinmarkedet tett og smaker fra vinimportørenes mange forsøk på å skape nye bestselgere. De fleste havarerer fordi de blir for like sine konkurrenter eller priser seg ut. Nøkkelordet for å skille seg ut er en markant bedre smak kombinert med god pris. Og noen gjør det med stil. Vi nevner kort Hellstrøm og Wongraven som alternative konkurrenter, men ingen har gjort så rent bord som Ole Martin Alfsen.

Ole Martin Alfsen har med sitt prosjekt OMA siden 2013 lansert egen vinserie med ulike viner i de norske markedet. TV-kokk, forfatter og vinkelner Ole Martin Alfsen har gjort det meste innenfor mat & vin i Norge. Respektert og nådeløs opptatt av å avmystifisere bordets gleder og ikke minst ansvarlig for vin- og matopplæringen hos Vinmonopolet gjennom sin rolle ved Kulinarisk Akademi i en årrekke.

Tar man tilside vinen et øyeblikk, og legger forfatterskapet til Ole Martin Alfsen til grunn har han gjennom folkelige kokebøker skapt en egen kultur av tilhengere. Bøker som Mer, Mat & drikke, Familiekokeboken, Hverdagsmat og vennemiddag har solgt i titusenvis og plusser du på årelang formidling av matprogrammer som «Vis meg dittkjøleskap» og «4-stjerners middag» blir det en selvfølge at Ole Martin Alfsen også er en av frontfigurene i middagskasse-suksessen Godt levert.no. Unge kokker og vinkelnere har lenge hatt han som sin inspirasjon, nå er det hele Norge som nyter av hans ønske om å være en kulturbærer for mat og drikke.

Ole Martin Alfsen Foto: Svein Lindin

Ole Martin Alfsen Foto: Svein Lindin

Ole Martin Alfsen er opptatt på å opprettholde kvaliteten slik han selv ønsker. Ingen kompromisser med hovedidéen om å lage en vinserie som folk flest skal kjenne en trygghet til uten at det blir snobbete. Til en riktig pris. Et annen viktig kjennetegn er at vinene er svært matvennlige, med andre ord en balansert syrlighet som skal gjenkjennes som en signatur i vinene. Alfsen har funnet en dyktig vinimportør i Chaeos som driver frem markedsføring, logistikk og alle de detaljer som gjør at et vinmerke blir kjent for flest mulig. Det stopper heldigvis ikke Ole Martin Alfsen til ha det avgjørende ord og smak rundt sitt varemerke.

Ole Martin samarbeider med storheter i vinverden. De fleste av vinene i vinserien kommer fra Piemonte og vinmakeren Davide Rosso. Davide Rossos famile har i over hundre år vært druedyrkere midt i hjertet av Serralunga i Piemonte og levert druer og etter hvert druemost til etablerte vinprodusenter i området. I 1995 tok familien Rosso med energiske Davide i spissen et nytt steg videre og ble vinprodusenter under egen etikett med 12 hektar økologiske dyrkede vinmarker. Alle fordelt som et lappeteppe over åtte gode vinmarker. En av hektarene er i vinmarken Vigna Ronda som ofte blir karakterisert som Barolos Romanèe Conti av kjennere.

Ole Martin Alfsen gikk i kloster med sitt hvite alibi. Kloster Eberbach er den produsenten med lengst historie og fartstid i Rheingau. Vineriet og klosteret ble grunnlagt i 1136 og drevet av Cisterciensermunker frem til sekulariseringen under Napoleon i 1803. I dag eies Kloster Eberbach av delstaten Hessen og drives av et fremgangsrikt, nytenkende og pasjonert team under ledelse av Dieter Greiner. Kloster Eberbach eier mye vinmarksareal og de besitter unike vinmarker, blant annet er de monopoleier av den 33 hektar store vinmarken Steinberg i Rheingau. Ole Martin er den eneste som har fått slippe til å blande sin egen vin hos Kloster Eberbach.

Det hersker liten tvil om at OMA har vært en suksess, men uten utvikling og tilføring av nye elementer vil det hel dø hen. Vi ser i hvert fall frem til nye OMA viner med bobler, kanskje en musserende av typen Pétillant Naturel?

 

Smakerommet

3543701
OMA Barbaresco 2012
Middels rød farge. Røde bær, florale toner og krydder på duft. Elegant fruktdrevet anslag med balansert tanniner og sursøtt kirsebær i avslutning. Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt.
kr 279,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS

6846401
OMA Barolo 2012
Tett rød farge. Kirsebær, jordbær og blomster samt anistoner på duft. Moden og tilgjengelig Barolo. Delikat og elegant struktur i ettersmaken. Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl.
kr 375,-
89 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS

1824701
OMA Langhe Nebbiolo 2013
Middels rød farge. Med tett kjerne. Roser /fioler, modne mørke modne moreller, tjære/lakris på duft. Middels konsentrert anslag, ungt tanninpreg og med smak som følger duftinntrykket med klassisk god syrlighet. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe.
kr 179,90 (basis)
88 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS

2237701
OMA Riesling 2014
Lys gulgrønn farge. Gult eple, florale toner og sitrus på duft. Limesyrlighet i anslaget løfter vinen frem. Florale toner, lime og mineralitet preger ettermaken. Balansert sødme og syrlighet. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 169,90 (bestilling)
86 poeng (terningkast 5)
Chaeos Wine & Spirits AS

1458001
OMA Rosato 2015
Lys rød farge. Rips, røde bær og sitrus på duft. Frisk sitrussyrlighet og lang frisk ettersmak rips og røde bær Passer til: Lyst kjøtt, aperitif.
kr 179,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 5)
Chaeos Wine & Spirits AS

878701
Oma Barbera d’Alba 2014
Tett blålilla farge. Kirsebærfrukt, tett frukt. Mørke bær, trefrukt og vegetalt tone. Fruktdrevet, balansert syrlighet og lengde. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt.
kr 150,- (basis)
87 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 5.november 2016

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet