Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Til stillheten, fuglekvitter og ulv

Noen steder i Italia kan det virke som tiden har stått stille i århundrer. Små landsbyer ligger som et teppe rundt den lokale borgen opp åssiden. Borgene er strategisk plassert og med flott utsikt over dalene du må gjennom for å nå kysten ved Adriaterhavet. Beveger man seg opp i høyden fra Pescara på Italias østkyst, kommer en til noe av det mest spektakulære og ville landskapet i hele Italia. Det er her de ville ulvene som omgir den energiske vinprodusenten Leonardo Pizzolo vinetiketter holder til.

Valle Reale vinmarker Foto Svein Lindin

Valle Reale vinmarker Foto Svein Lindin

Abruzzo er kjent for sin vakre kystlinje og de fleste har drukket vin som på sitt verste knapt kan kalles vin. Mye av Europas bulk vin kommer herfra. Det finnes imidlertid heldigvis små hemmeligheter. Du må bare opp i høyden.

Nøkkelen ligger i fjellene bak kystlinjen. Gran Sasso d’Italia er det høyeste området i Appenninene med fjelltopper opp til 2900 meter. Hadde det ikke vært for skiltene og den særegne italienske kjørestilen skulle man tro en var på Vestlandet. Idyllen råder på vingården Valle Reale, dyrelivet yrer og fuglekvitter fra over 30 kjente fugler er det eneste som bryter stillheten. Bortsett fra ulvene da, de uler ved fullmåne og parringstid innimellom. Nasjonalparken som omgir eiendommen byr på det meste i dyreriket. Valle Reale er en av fem produsenter i området og betegnes som en av de beste fra hele Abruzzo. Av over 420 vinprodusenter i Abruzzo er det kun 5 som har valgt å bygge her.

Her vanker få turister og reklameskilt er en saga blott, du fyller fremdeles bensin ved å fortelle betjenten hvor mange liter du ønsker. Vasking av frontruten er inkludert. Den daglige rutinen er å ta og føle på, folk samles på det lokale torget i Popoli for å se og bli sett og samtidig høre om siste nytt. Tiden snegler seg av gårde i alle daglige gjøremål.

Fra et vinfaglig standpunkt handler det om høydemeter, klima og tilgang på vann. Vinmarker som ligger høyere gir mer syrlighet i druene, med et klima der forskjellen på dag og natt er stor forlenger modningstiden og med riktig tilgang på vann ligger alt til rette for å lage kvalitetsvin. Her startet Leonardo Pizzolo vineiendommen Valle Reale i 1998. Eiendommen hadde familien forpaktet bort i årevis. Hans familie mente han var gal, likeså de fleste som kjente ham. For oss som har møtt ham skjønner du fort at han er typen som kan flytte et fjell, bare med sin egen vilje. Det måtte stor viljestyrke til. Hvordan skulle han få til å dyrke vin midt i en nasjonalpark og ta 10 ganger prisen for hva folk var vant med å betale? For dem ble han betraktet som rikmannssønnen som hadde dype lommer til å gjøre hva ville. Familien driver en av Italias største glassfabrikker og driver stort innenfor mange felt over hele landet.

Med beliggenheten midt i en nasjonalpark er det ingen fare for at vinmarkene på noen måte kan drives på andre måter enn biodynamisk og økologisk. Området er veldig kjent i Italia for sin vannkilde, den også kalt Valle Reale. Faktisk så ligger den 133 meter under vinmarkene. Fra 2013 årgangen er også vineiendommen sertifisert økologisk, noe som gjør Pizzolo og Valle Reale til Italias ledende økologiske vinprodusent. All druer høstes for hånd og vinifieres med stedegen gjær.

Opp i høyden finnes kvaliteten Foto Svein Lindin

Opp i høyden finnes kvaliteten Foto Svein Lindin

Vinene fra Valle Reale har fått seg et løft i Norge etter at Vinmonopolet la ut tendere på rimeligere økologiske viner fra Italia i større kvanta. Få andre kan levere samme kvalitet som Leonardo Pizzolo. Dette er rimelige viner med et solid fotavtrykk fra den økologiske verden. Utfordringen i Norge er å lansere viner i andre segmenter slik at Leonardo Pizzolo og hans team kan vise seg frem for et mer kresent publikum.

Smakerommet

9468406
Lupi Reali Montepulciano d’Abruzzo 2015
Middels blålilla farge. Plomme, mørke bær og krydder på duft. Saftig fruktighet og lang ettersmak. Mye boksvin for pengene Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta.
kr 399,90 (bestilling)
85 poeng (terningkast 5)
Symposium Wines AS

5239801
Lupi Reali Montepulciano d’Abruzzo 2015
Middels rød farge. Røde bær,  krydder og plomme på duft. Saftig, enkel fruktfruktdrevet stil. Serverer gjerne litt avkjølt.  Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta.
kr 114,90 (basis)
85 poeng (terningkast 5)
Symposium Wines AS

3027701
Valle Reale Vigna di Capestrano Trebbiano d’Abruzzo 2012
Middels gulgrønn farge. Wow, Konsentrert duft av sopp, sitrus, lær og mineraler. Fyldig og rik smak. Mineralsk anslag med balansert syrlighet og lang ettersmak. Med denne vinen viser Valle Reale at de kan levere på toppvinå i verden! Passer til: : Fisk, lyst kjøtt og skalldyr
kr 369,90 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Symposium Wines AS

3027501
Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo Biodynamic 2014
Middels blålilla farge. Saftig utgave.Røde bær, ripstoner på duft.  Balanserte tanniner og syrlighet. Saftig ettersmak. Rimelig og god budsjettvin Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta.
kr 158,90 (basis)
86 poeng (terningkast 5)
Symposium Wines AS

614601
Lupi Reali Trebbiano d´Abruzzo 2015
Middels grønn farge. Gul frukt, grapefrukt, sitron på duft. Middels fylde og lengde. Ukomplisert  hverdagsvin. Passer til: Fisk, lyst kjøtt.
kr 119,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Symposium Wines AS

1958301
Lupi Reali Appassimento 2015
Middels rød farge. Mørke bær, tørket frukt på duft. Fyldig sødmefullt vin. Tørket frukt og plomme i ettersmaken. 11 g/l sukker i vinen. Ikke bra. En vin som ikke hører hjemme i porteføljen til Valle Reale. Passer til: Svinekjøtt, pizza / pasta.
kr 139,90 (bestilling)
83 poeng (terningkast 3)
Symposium Wines AS

Se bildene fra studieturen her

 

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet