Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Favoritter i desember

Det er bare å innrømme det. Ukene Norge er nå i  høysesong for alle som liker bobler i glasset både med og uten alkohol. Vi har gjennom de siste ukene testet og vurdert hundrevis av musserende viner av typen prosecco, cava, cremant og champagne.
stemning-jul-bobler

Konklusjonen er klar, prisnivået er på merkevarene er høyere enn de mer ukjente, men kvaliteten og prisen på de mer ukjente merkene er generelt mye høyere. I Norge er det prosecco som er kometen i forbruket de 5 siste årene. Ofte er en prosecco en enkel introduksjon til et et ungt publikum. Designen er alltid bedre enn innholdet i en Prosecco. Vinene er enkle med en sødmefull fruktighet med syntetisk karakter av eple og pære. I tillegg er Prosecco rimelig i pris. Vi fant ingen prosecco under testen som scoret høyt nok til å være med i denne spalten denne gangen. Hovedinntrykket fra smakingene våre er at nivået på musserende vin stiger, spesielt blant cremant og champagne. Cava ligger litt etter, noe som stort sett skyldes at cava ikke greide å hamle om med trenden prosecco når den ankom for noen år siden. Det er derfor Cremant og Champagne i vår anbefalinger

Kvalitet koster sies det ofte.  I Norge fungerer det litt annerledes når det gjelder musserende viner. Vinmonopolet innkjøpssystem bidrar sterkt til en bred og god konkurranse mellom importørene om å levere produkter som gjerne slår ut en verdenskjent merkevare

Et godt råd når du kjøpe ren ukjent musserende vin er å spørre etter restsødmenivået. På vinspråket heter det dosage. Kvalitet ligger ofte gjemt der. Når du trer ut av tryggehetssonen og velger noe annet, men med et sødmenivå som er under 8 g/l gjerne ned mot 3-4 g/l er du tilbake i trygghetsonen. Restsødmen skjuler mye dårlige viner er vår oppfatning, men det er slik vinindustrien når ut til flest mulig. Restsødme bidrar sjelden til noe positivt i en god musserende vin.  Balansert fruktighet og syrlighet er faktorer som er mer positive når det gjelder å finne flotte viner med en stedegen karakter og smak.  De passer bedre opp mot mat på grunn av syrligheten og servert i et godt bredt glass vil den heller ikke være den dominerende smaken.

Vi er midt i tiden for den tradisjonelle norske julematen med god drikke. Et tilbakevendende spørsmål vi får er: Hva skal vi ha i glasset dersom vi ikke ønsker å følge norsk tradisjon?  Øl og akevitt er som kjent klassisk følge til norsk julemat, men det går fint med vin også, kanskje vel så bra? Stadig flere velger vin. Musserende vin takler nemlig både pinnekjøtt, ribbe! Til ribben bør du velge en musserende med nok syre til å bryte ned fettet, mens pinnekjøttet må ha en vin som kan nøytralisere saltet i kjøttet, ofte også med røkt smak. Friskhet er nøkkelordet. Som du finner flust av i cremant og champagne. Her er dem vi mener er de beste å ha til julemat og starte det kommende året med.

1226801
Dom. de Mouscaillo Cremant de Limoux
Lys grønngul farge. Grønt eple, vegetal og sitrus på duft. Små bobler. Ren fruktdrevet smak med med flott syrlighet og saltaktig avslutning. Limoux imponerer oftere og oftere Passer til: Lyst kjøtt, skalldyr, aperitif.
kr 209,- (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Tramontane AS

1812601
Ganevat Crémant du Jura Nature Non dosé
Lys gyllen farge. Tørket frukt , varmt krydder og brødbakst på duft. Særegen og flott vin med eple, gul frukt på smak. Små bobler Flott syrlighet og lengde. Mye vin for pengene Passer til: Lyst kjøtt, aperitif.
kr 274,90 (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

1049101
Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut
Lys grønngul farge. Gjær, eple og sitrus på duft. Balansert syrlighet og fruktighet. Lang ettersmak med sitrus og eple. Davenne leverer alltid i dette segmentet Passer til: Skalldyr, aperitif.
kr 169,- (basis)
86 poeng (terningkast 5)
Eurowine AS

4936501
Tissot Crémant de Jura
Lys gulgrønn farge. Modent rødt eple,sitrus og fersken på duft. Konsentrert fruktdrevet vin med god mineralsk struktur. Desidert beste Cremant smakt på lenge! Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
kr 224,90 (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

256101
Pol Roger 2004 Brut
Middels gyllen farge. Melent rødt eple, sopp, sitrus på duft. Fyldig anslag med god moden frukt. Velbalansert og elegant. Pol Roger havner alltid på topp i være tester Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 489,- (basis)
89 poeng (terningkast 6)
Vinetum AS

1504701
Fleury Blanc de Noirs Brut
Lys gulgrønn farge. Modent eple, mineraler og sitrus på duft. Konsentrert. Fruktig og balansert syrlighet underbygger mineralkarakter og eple, sitrustoner i avslutning. Mye vin for pengene. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
kr 389,90 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
NON DOS AS

2099201
Jacquesson Cuvée no 733 D.T.
Middels gulgrønn farge. Eple, sitrus og mineraler på duft. Fyldig gul frukt i anslaget og nydelig syrlighet og fedme i ettersmaken. Imponerende kvalitet. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
kr 759,- (bestilling)
91 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

354501
Krug Grande Cuvée, Brut
Middels gyllen farge. Wow, Nystekt toast/brioch, sitrus og mineraler på duft. Konsentrert og full av smak bare Krug kan være! En referansevin i en egen klasse! Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
kr 1 299,90 (bestilling)
93 poeng (terningkast 6)
Moët Hennessy Norge AS

3390401
Legras St. Vincent 2000
Middels gyllen farge. Modent eple, toast, nøtter og gulfrukt på duft. Elegant, fyldig fruktighet. Balansert syrlighet og lang ettersmak. Server i store glass. Svært godt priset. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 699,90 (bestilling)
92 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

132801
André Jacquart Mesnil Experience Brut
Lys gulgrønn farge. Grønt eple, gjær og sitrus på duft. Fruktig og klokkeklar syrlighet underbygger mineralkarakter og eple, sitrustoner i avslutning. Prisgunstig og matvennlig. Saftig deilig god Champagne Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
kr 364,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 17.desember 2016

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord


 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet