Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Portvin & pepperkaker

Desember er toppsesong for portvin som det for akevitt. Hva er det med denne sterkvinen som gjør at du elsker den når du smaker, men bare tar et glass eller to? Svaret ligger i alkoholstyrken og sødmen. For mange er det for mye smak rett og slett! Prøver du den til mat er saken en helt annen.

Innhøstning i vinmarken Malvedos

Innhøstning i vinmarken Malvedos

Portvin er laget for nytelse og er ikke produsert som nåtidens kommersielle svakviner – som på sitt verste kan betegnes som alkoholisert saft. Portvin er en helt annen ting. Nylig gjennomført vi en stor portvinstest mot pepperkaker, blåskimmelost og pepperbiff. Prinsippet var enkelt, sødmen i portvinen passer ypperlighet i kontraherende smaker som salten i blåskimmelsosten og den varme kryddersmaken i pepper.

Portvin stammer fra Dourodalen i den nordlige delen av Portugal. Vinen har sitt navn etter byen Porto, der vinen aller først ble skipet ut. Douro er navnet på elven som renner gjennom dalen og som distriktet er oppkalt etter. Elven som bukter seg gjennom dalen var i tidligere tider den eneste ferdselsåren ned til utskipningshavnen Villa Nova do Gaia, i Porto.

For å ha lov til å bære betegnelsen portvin må vinen komme fra de bratte, skiferholdige vinmarkene langs det øvre løpet av Douro-elven. Der er sommeren tørr og varm og vinteren mild og fuktig. Det er et vilt og karrig landskap, hvor man gjennom tidene har hugget og sprengt ut terrasser i terrenget for å kunne dyrke vinranker i de bratte fjellsidene. Distriktet er naturlig beskyttet i nord, sør og vest av fjellkjeder som skjermer mot de fuktige atlanterhavsvindene, og som bidrar til det egenartede klimaet i dalen. Det er vanskelig å tenke seg hvordan en så vidunderlig vinterdrikk som portvin kan ha oppstått i et så varmt og solrikt land som Portugal.

Pepperkaker + Portvin = sant

Pepperkaker + Portvin = sant

Til tross for sterkvinens noe reduserte popularitet, er ikke Douro et område i resignasjon – snarere tvert om. Douro var lenge et avsidesliggende og underutviklet område, men er nå blitt innhentet av den moderne tid. Omfattende investeringer bidrar til å heve kvaliteten til nye høyder. Kvalitetsbevisstheten og kunnskapen hos Douro-dalens quintas er større enn noensinne og det investeres i fornyelse både i vinmarker og produksjonsutstyr. Moderne teknologi er på full fart inn i produksjonsanleggene, noe som gjenspeiles i vinene som produseres i dag. Den største utviklingen skjer derimot i produksjon av rødvin. Mange portvinsprodusenter produserer nå mer liter rødvin enn portvin.

Portvin er meget sjelden basert på en druetype, snarere en miks av et større antall druer. Rundt regnet er 80 druesorter tillatt. Vinmyndighetene har identifisert de 5 mest betydningsfulle druetypene og oppmuntrer vindyrkerne til først og fremst å benytte touriga Nacional, tinta Roriz, tinta Barrocas, Tinta Câo – (rød hund), touriga Francesa. ”Portvin skal føles som flytende ild i magen … den skal brenne som krutt … den skal ha farge som blekk … den skal ha sødme som sukker fra Brasil og aroma som krydder fra India.” Ordene ble skrevet i 1754 av agentene for foreningen av portvinseksportører. Beskrivelsen passer like godt på dagens portvin.

Til hvilke anledninger og til hvilken mat passer portvin? Blåmuggost som stilton, gorgonzola, roquefort er alle godt følge til portvin. En godt pepret entrecotè med peppersaus er et sikker stikk. Ikke minst nå i førjulstiden er en vellaget god pepperkake, gjerne flere og et eller to glass med portvin en invitasjon til kontemplasjon. Nam Nam. Vi har plukket ut de beste av mange gode portviner fra testen vår og oppfordrer til en førjulstid med portvin inkludert.

 

4028701
Quinta do Noval Unfiltered LBV 2007
Dyp rød farge. Svisker, rosiner, bitter sjokolade og treverk på duft. Trenger litt luft for å åpne seg. Fyldig smak av svisker, kaffe og sjokolade. Avrundede tanniner, litt urter, kompleks men ung. Lagrer meget godt i flere tiår. 87 g/l restsødme Passer til: Dessert, kake, frukt, storfe.
kr 279,- (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

1334101
Graham’s Vintage Port 2000
Dyp rød farge. Konsentrert, rik duft av plomme, anis og krydder. Balansert og elegant, noe markert tanniner under sødmen. Laget for å lagres lenge, men driker svært godt allerede. Snop til pepperbiff! 105 g/l restsødme Passer til: Dessert, kake, frukt, storfe.
kr 899,- (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)
Stenberg & Blom AS

1392102
Niepoort Tawny 10 Years Old
Middels dyp rød farge. Røde bær, nøtter og tørket frukt på duft. Rik, elegant og velbalansert. Søt fruktdrevet avslutning med tørket frukt og karamell. Halvflaske 104 g/l . Uten tvil en av de beste portvinene på markedet! Passer til: Dessert, kake, frukt, storfe.
kr 179,90 (basis)
92 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

2001
Graham’s Late Bottled Vintage 2011
Dyp rød farge. Mørke bær, plommefrukt og anis på duft og smak. Middels fylde og svak fruktighet i ettersmaken. Utvilsomt lider denne portvinen å være i basislisten. Lav pris betyr noen ganger lavere kvalitet. Antar det er tilfellet over tid med denne. Vanligvis et godt kjøp 101,5 g/l restsukker Passer til: Dessert, kake, frukt, storfe.
kr 199,90 (basis)
85 poeng (terningkast 4)
Stenberg & Blom AS

1109301
Smith Woodhouse Late Bottled Vintage 2003
Dyp rød farge. Mørke bær, anis og krydder på duft. Balansert sødme og fruktighet og middels fylde. Flott portvin for pengene. Lang ettersmak. 105 g/l restsødme Passer til: Dessert, kake, frukt, storfe.
kr 275,- (basis)
88 poeng (terningkast 5)
Stenberg & Blom AS

4613101
Niepoort Vintage 2003
Dyp rød farge. Mørke bær, sviske, krydder og anis på duft. Elegant, konsentrert, vellaget portvin. Fyldig, rik og lang ettersmak av mørke bær og tørket frukt. 108 g/l restsukker. Passer til: Dessert, kake, frukt, storfe.
kr 649,90 (bestilling)
92 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

malvedos-03555

Kilde: Publisert i Finansavisen 10. desember 206

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet