Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Drikkemoden vin er verdt å vente på!

2016 har nettopp passert og et nytt år startet. Hva er det med årstall og vin? Er årgangsvin noe å hige etter? Er det verdt å vente til at vinen blir drikkemoden?
Wine glasses and barrels

En av de vanligste spørsmålene vi får er om når en vin er klar for å åpnes. Kan vinen lagres lengre eller er den for gammel til og drikkes? Vi forstår godt spørsmålene og bakgrunnen til nysgjerrigheten. Det handler om å finne det rette øyeblikket og kanskje selskapet du har lyst til å dele akkurat denne flasken. Uansett hva som kjøpes, ønsker man størst mulig verdi for det en har betalt for. Så også for vin. Bruker vi mye penger på en god flaske vin, ønsker vi oss en ditto opplevelse.

Modenhet i vin, hva er det? Hva er drikkemoden vin? Det er mange oppfatninger om når en vin er moden, og om hvilke egenskaper som karakteriserer en moden vin. Etter vår mening oppstår tidspunktet når det er en balanse mellom to sentrale aktører i en vin: Syre og tanniner. Syren skal ikke være for dominerende og tanninene skal være avdempet og gi en munnfølelse med ikke for stort bitterpreg. En modnet vin har en balanse mellom disse elementene samt en utviklet aromaprofil og gjerne en annen munnfølelse som til sammen skaper noe bedre og større enn hva utgangspunktet var. Det finnes viner som skal drikkes unge med skarp syrlighet og merkbare tanniner som kan være billige, men når det kommer til modnet vin snakker vi som oftest om dyrere viner. I prisklassen 400 kr og oppover. Har du som nyttårsforsett å drikke bedre og mindre vin, er moden vin akkurat noe for deg. En ny verden vil åpne seg.

Det er fordeler med å kjøpe ungt og drikke gammelt. Det forutsetter at du har litt tålmodighet og evne til å kjøpe inn noen flere flasker om gangen. En fordel er prisoppgangen over for eksempel ti år. En annen er at de blir bedre på smak enn da de var unge.  En god nyhet når det gjelder å lagre vin og identifisere når vinen er blitt moden er Coravin, som enkelt fortalt lar deg hente opp vin gjennom en nål i korken. Uten å trekke opp selve korken på vanlig måte. Dermed unngår man at resterende vin i flasken oksideres og eldes, slik at om vinen er for ung kan man sette flasken tilbake. Vi betrakter Coravin som et basisverktøy på lik linje med skikkelige vinglass og en god totrinns vinopptrekker. Gode lagringsforhold gjennom vinskap eller vinkjeller/vinvegg må også taes med i vurderingen ved modning av vinen.

Modenhet er også noe du kan kjøpe. Du trenger ikke nødvendigvis å vente i ti år for å oppleve hva en moden vin er, men om du tar turen innom Vinmonopolets syv spesialbutikker vil du finne et rikt utvalg i de fleste prisklasser. Vareutvalget er dessverre ikke tilgjengelig på nettet, men vi lover deg at du kan gjøre mange gode kjøp av moden vin og raskt få en følelse av hva fordelene med lagret vin er.

Faren med å samle på vin er at du havne i den klassiske samlefellen: Du har for mye vin og mister oversikten. En løsning er å bruke enklere excelverktøy på nettet eller cellartracker.com. Du må bestemme deg tidlig for tidspunktet å nyte vinen du har kjøpt, ellers så blir du påminnet om en enhver vinsmakers dilemma ved siden av korkfeil: Vin er alltid er i bevegelse mellom druejuice og vineddik.  Vi har plukket ut noen kandidater som er ypperlige følgesvenner i et prosjekt mot modnere viner å drikke.

 

3662101
Dom. de Chevalier Blanc 2013
Fra Bordeaux, Frankrike. Drikkemoden 2020-2025+
Lys gulgrønn farge. Nesle, stikkelsbær og lime på duft. Appesinskall, honning i anslaget. Balansert syrlighet og flott konsentrasjon Passer til: Lyst kjøtt, skalldyr.
kr 994,90 (bestilling)
91 poeng (terningkast 6)
Grapestone Fine Wines AS

446301
Guigal Hermitage 2009
Fra  Rhône nord,Frankrike Drikkemoden 2018-2025+
Middels gyllen farge. Gul frukt, modne epler og sitrus på duft. Fet stil som skriker etter hummer. Undervurdert vinskatt fra Rhonedalen Passer til: Storfe, storvilt.
kr 439,90 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

256101
Pol Roger Brut 2006
Fra Champagne, Frankrike Drikkemoden 2016-2022
Middels gyllen farge. Modent eple, sopp,sitrus , honning på duft. Fyldig anslag med god moden frukt. Balansert og og lang konsentrert ettersmak!Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 489,- (basis)
88 poeng (terningkast 6)
Vinetum AS

952101
Louis Jadot Gevrey-Chambertin Premier Cru Poissenots 2011
Fra Burgund, Frankrike Drikkemoden 2018-2025+
Middels rød farge. Ung elegant duft av skogsbær, røde bær og fat. Saftig fruktig anslag med lang ettersmak. Flott syrlighet. Nydelig til rypebryst!   Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 699,80 (bestilling) 89 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS

1254701
Nervi Gattinara Molsino 2009
Fra Piemonte, Italia Drikkemoden 2016-2025+
Dyp rød farge. Mørke bær, krydder, elegant, saftig og balansert. Forsatt ung Balansert syrlighet og lengde. Modne tanniner. Wow-vin. Elegant som få hvilken skatt som finnes på eiendommen. Pris vil stige i årene fremover!Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 404,90 (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)
Symposium Wines AS

3528301
Fra Montille Pommard Les Grands Épenots 2012
Burgund, Frankrike Drikkemoden 2016-2022
Middels blålilla farge. Rød bær, modne kirsebær og mineraler på duft. Tiltalende saftighet og konsentrasjon. Elegant vin med lang fruktig avslutning. Balanserte tanniner. Passer til: Lyst kjøtt, småvilt og fugl.
kr 879,- (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

old-dusty-wine-bottles-hd-wallpaper_5120x3200

Kilde: Publisert i Finansavisen 14.januar 2017

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet