Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Nyhetsslippet Januar 2017 – Flott start på året.

Helt siden oldtiden har fredag 13. vært forbundet med ulykker og lidelse. Heldigvis har Vinmonopolet lansering ingenting lidelse å gjøre.  Faktisk er lanseringen en positiv opplevelse.

Alle flasker smakes blindt på pressesmakingene Foto Svein Lindin

Alle flasker smakes blindt på pressesmakingene Foto Svein Lindin

Det beste fra lanseringen til Vinmonopolet er hva tenderne har fokus på. Viner fra Chinon i Frankrike, Margaret River i Australia og Dolcetto Dogliani i Piemonte.  Lanseringen viser prisgunstige viner, fremtidens klassikere og alternative viner til burgundviner samt viner som skal favne bredde i lanseringen fra Chile. Vi har plukket ut våre favoritter

90 produkter lanseres totalt og blant de er det 51 viner som er betegnet som nyheter i basis, parti og testutvalget i januar, mens det lanseres nærmere 700 produkter i bestillingsutvalget.
Dolcetto Dogliani. Av alle vinene på lanseringen Dolcetto-variantene fra Dogliani-området i Piemonte de mest lovende. Alle med en pris under 200 kroner. Dolcetto betyr den «Den lille søte og glemmes lett i vinhavet av Barbera viner i Norge. Matvennlige og med mer struktur burde de vært drukket mer av.

Margaret River. Vanligvis er jeg skeptisk til vinområder som forteller at de lager vinstiler som skal ligne på andre. I dette tilfelle er det likhetstrekk til Bordeaux og Bourgogne. Margaret River eksporteres lite av til Europa, vanligvis selges de på de beste vinstedene i Australia. Jeg garanterer at disse vinene er borte ganske kjapt fra pollistene.

Chinon. Igjen prøver Vinmonopolet å skape interesse for disse flotte vinene. Chinon, relativt lett rødvin fra de sentrale deler av Loire, mellom Saumur og Tour, basert på Cabernet Franc-druer. Matvennlig og stedegne viner som viser et område som både er prisgunstig og spennende. Det er bare å håpe at vinene klarer kravet om salget i segmentet. Ellers ryker de ut , selv om de har sin kundekrets.

Til informasjon. Polets nyhetsslipp viser lovende takter selv om man skulle ønske at produktsjefene fikk mer innflytelse over hva som faktisk til slutt kommer i hyllene etter at sensorisk prøveutvalg har gjort sine avgjørelser.  Alle systemer har sine svakheter og fordeler.  En ting er i hvert fall sikkert. Vinmonopolet er så langt unna bestevenn praksisen til Rema som det mulig å komme.

Den store nyheten i smakerommet er skifte av strikket bomull til nylon. En kommentar var: Det er altfor mye tights i omløp. Nå er den jammen kommet til vinflaskene også!

Den store nyheten i smakerommet er skiftet av strikket bomull til nylon. En kommentar var: Det er altfor mye tights i omløp. Nå er den jammen kommet til vinflaskene også!

Vinene som lanseres vil etter all sannsynlig bli delistet fordi de ikke tilfredsstiller salgskrav i sitt segment. Det er lagt mye arbeidstimer fra importørene og Vinmonopolet til reiser, smakinger, anbudsrunder og kvalitetsjekking før vinene er kommet til Norge. Det er en ond kostnadskrevende sirkel. Det er ikke nødvendigvis slik at det er akkurat den vinen (smaken) som vinner tenderen som produktsjefene i utgangspunktet definerte som er best.  Tenderen som er utarbeidet definerer i mange tilfeller for bredt og generelt for å fange opp de beste vinen i området. Pris er også et viktig viktig element. I mange tilfeller havner den beste vinen havner ofte i bestillingslisten til Vinmonopolet og ikke ut i alle butikkene. Det er her systemet svikter etter mening. En reform av systemet er svært viktig oppgave i tiden fremover. Om Vinmonopolet ikke blir utviklet på kvalitet i alle ledd vil eksistensgrunnlaget til slutt forsvinne. Kort sagt. Nye lanseringer trenger lengre tid å innarbeide seg. Nå er det nesten som en svingdør for mange spennede vinområder. Vinene fra Chinon , Margaret River og Dolcetto Dogliani fortjener det.

6466101
Flametree SRS Wilyabrup Cabernet Sauvignon 2014
Margaret river, Australia
Middels blålilla farge. Solbær, krydder og urter på duft. Saftig fruktdrevet med moderate tanniner og lang ettersmak
kr 348,90 (parti)
87 poeng (terningkast 6)
SR Wine Import AS

6947501
Howard Park Leston Cabernet Sauvignon 2014
Margaret river, Australia
Dyp rød farge. Urter, solbær og krydder på duft. Saftig fruktighet og moderate tanniner, sval og lang ettersmak.
kr 276,30 (basis)
87 poeng (terningkast 6)
Moestue

6813501
Sandalfjord Margaret River Range Cabernet Merlot 2015
Margaret river, Australia
Middels blålilla farge. Solbær, paprika og urter på duft. Sval herbal fruktighet med lang ettersmak. God matvin
kr 169,50 (basis)
87 poeng (terningkast 5)
Vinordia AS

6966501
Vajra Monterustico Dogliani 2015
Piemonte, Italia
Middels blålilla farge. Røde bær, urter og kirsebær på duft. Fin fylde og fruktdrevet stil. Markerte tanniner i ettersmaken
kr 189,90 (basis)
87 poeng (terningkast 5)
Moestue

6966201
Abbona Dogliani Sorì dij But Dogliani 2015
Piemonte, Italia Middels blålilla farge. Kirsebær, røde bær og urter på duft. Saftig fruktighet og lang ettersmak. Flott matvin Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 179,70 (parti)
88 poeng (terningkast 6)
Moestue

5670101
San Luigi Dolcetto di Dogliani 2013
Piemonte, Italia
Middels blålilla farge. Kirsebær, svale urter og krydder på duft. Saftig fruktdrevet stil med røde bær og moderate syrlighet. Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 151,20 (bestilling)
86 poeng (terningkast 5)
Einar A Engelstad AS

6965601
Rousse Chinon Les Puys 2014
Loire, Frankrike
Middels rød farge. Mørke bær, krydder og urter på duft. Saftig stil med god fruktighet og lang lengde. Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 191,10 (parti)
87 poeng (terningkast 6)

B & R WINE AS

6967801
La Diligence Chinon 2015
Loire, Frankrike
Middels rød farge. Mørke bær, solbær, pepper, paprika på duft. Sval fruktig med lang ettersmak og flott syrlighet. Svært god for pengene. Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 184,90 (basis)
88 poeng (terningkast 6)

Symposium Wines AS

6368801
Fabrice Gasnier Chinon Vieilles Vignes 2014
Loire, Frankrike
Middels rød farge. Mørke bær, krydret svale urter på duft. Markerte tanniner, jordlig preg. God vin Passer til: Lam og sau, småvilt og fugl.
kr 205,90 (basis)
88 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

6900201
Saint-Aubin 1er Cru Les Combes 2014
Burgund, Frankrike
Lys blålilla farge. Røde bær, urter, jordbær og sval fruktighet. Konsentrert flott utgave.
kr 331,20 (basis)
88 poeng (terningkast 5)

Stenberg & Blom AS

6959801
Vasse Felix Heytesbury Chardonnay 2015
Margaret river, Australia
Middels grønngul farge. Smørtoner, eple og sitrus på duft. Flott fylde og rik konsentrert vin med nøtter, smørtoner og behagelig syrlighet. Flott matvin Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 399,30 (parti)
87 poeng (terningkast 6)

Vinarius AS

6867501
Artus Chardonnay 2015
Margaret river, Australia
Middels grønngul farge. Gul frukt,eple, smørtoner og sitrus på duft. Fyldig smak med fatpreg og sitrus, gul frukt og smørtoner på. God matvin.
kr 381,10 (parti)
88 poeng (terningkast 5)
Palmer Fine Wine AS

4746201
Terlaner Classico 2015
Middels grønngul farge. Konsentrert fruktig aromabilde med gul frukt, sitrus og eple på duft. Konsentrert flott syrlighet med lang ettersmak. Fantastisk vin, 360 flasker til Norge.
kr 178,70 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Moswines AS

4403101
Saint-Aubin L’Ebaupin rouge 2015
Burgund, Frankrike Lys blålilla farge. Bringebær, jordbær og sval krydderduft på duft. . Fyldig fruktighet med balansert syrlighet og god lengde. God pris kontra kvalitet Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt.
kr 279,90 (basis)
87 poeng (terningkast 5)
Palmer Fine Wine AS

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet