Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

En pinne ved bordet

Har du et kallenavn på vinen din? Fordi du synes det er lettere å huske? Utallige viner i Norge har utilsiktet fått et kallenavn. Pinnevinen er en av de mest kjente. Det hele begynte med en drøm. Marcello Zaccagnini fra Abruzzo ville drive sitt eget vinhus og gjorde noe med drømmen. Pinnene kom på flasken senere.

Zaccagnini mange pinnevinflasker

Zaccagnini mange pinnevinflasker

Marcello Zaccagnini er ikke blant de vinmakerne som har arvet en lang tradisjon og historie. Han startet for seg selv i en alder av 22 og gjorde alt alene i begynnelsen. I dag har han flere hundre ansatte. I 1978 skaffet Marcello Zaccagnini seg vinmarker, plantet montepulcianodruer og bygde et provisorisk skur i vinmarken. Han var ikke den første i området til å ville noe med vin, ikke blant de ti første heller, men han tenkte annerledes. Marcello var ikke så opptatt av at alle skulle like vinen hans, drømmen var at i alle fall noen skulle elske den. Håndlaget vin i pakt med omgivelsene. Planen var en vin for de som var villige til å betale bare litt ekstra for en god flaske. Og slik ble det. Det var derimot bruken av en pinne som skulle gjøre Zaccagnini kjent.

I tillegg til å bygge opp en hjørnesteinsbedrift er Marcello Zaccagnini både kreativ og kunstnerisk. I sin iver etter å formidle en visuell forbindelse mellom voksestedet og innholdet i flasken, kom Marcello Zaccagnini opp med den kunstneriske idéen om å knytte en liten bit av de trimmede vinstokkene rundt halsen på hver flaske. Lite visste han da at dette skulle bli vinhusets kjennemerke og at det skulle skape arbeid for en rekke av landsbyens bestemødre. Naturlig nok har det også gitt vinen sitt kallenavn: Il vino dal Tralcetto i Italia, twiggy i Skottland, pinnvinet i Sverige og pinnevinen i Norge. Faktisk så god var ideen at den blir forsøkt kopiert!

I forbindelse med at pinnevinen ble utsatt for plagiat i 2015, ble det gjort en spørreundersøkelse blant norske vindrikkere. Det viste seg at nesten halvparten av norske vindrikkere kjenner til pinnevinen. Selv om det kanskje var utseendet og kallenavnet som utløste kopiering mener importøren Autentico at det nesten er hyggelig at det hentes inspirasjon fra en vin som smaker av druer og ikke bare fra viner med mye tørket frukt og -passo i navnet! Pinnevinen og bag in boksen Cantina Rossa er den rødvinen som har vært lengst blant bestselgerne på det norske markedet. Fra topp 10 listen av rødvin på polet 15 år tilbake i tid er det kun Zaccagnini som fortsatt er med – både for vin i flaske og for boksvin.

Marcello Zaccagnini Foto Helge Hansen

M. Zaccagnini.
Foto Helge Hansen

En stor andel av rødvinsdruene som dyrkes hos Zaccagnini er montepulciano. Den spesielle klonen av montepulcianodruen som Zaccagnini-familien råder over, trives godt i de bratte vinmarkene. Druene har et litt tynnere skall og gir mer fruktige og florale aromaer enn hva som er vanlig for montepulcianodruen. Vinene lagres med en andel store, brukte fat slik at smakene fra druen får dominere. Fruktdrevne viner er målet til Zaccagnini og vi mener at de lykkes godt med å lage gode hverdagsviner i det volumet som selges. En annen positiv vinkling i det riesling fokuserte Norge er at Zaccagnini også dyrker trebbiano- og pecorinodruer. Det blir til svært habile hvitviner uten bruk av sødme, men med flott fruktighet og smak. Gode matviner med andre ord.

Det hersker ingen tvil i det norske vinmarkedet om at konkurransen er stor blant volumselgerne. Enkelt fortalt er det full krig for å få tak i de største merkene. Marcello Zaccagnini så utviklingen tidlig og har valgt å investere i et eget norsk importselskap for å sikre hurtige markedstilpasninger og stabilitet for merkevaren. Merkevaren som er blitt mer kjent som pinnevinen enn hans eget navn.

4897306
Cantina Rossa 2015
Middels blålilla farge. Røde bær, plomme og kirsebærtoner på duft. Fin syrlighet og fruktig ettersmak. Enkel hverdagsvin Passer til: Pizza / pasta.
kr 419,90 (basis)
85 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

6379902
Ciccio Zaccagnini Clematis Passito Rosso 2010
Tett rød farge. Konsentrert duft og smak av blåbær, mørke bær og sjokolade. Fyldig rik og samtidig elegant som fordrer sin dessert. Server til blåskimmelost! 170 g/l restsødme Passer til: Dessert, kake, frukt.
kr 399,90 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

3434801
San Clemente Montepulciano 2012
Dyp rød farge. Skogsbær, mørke bær og kakao på duft. Konsentrert flott vin med ettersmak og sødmefull fruktdrevet utgang. Moderate tanniner. Server litt avkjølt i store glass!
kr 329,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

117601
Zaccagnini Montepulciano d´Abruzzo Riserva 2012
Dyp rød farge Konsentrert mørke bær, plomme og anis på duft. Saftig fruktighet på smak. Modent tanninstruktur. Mye vin for pengene Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 189,90 (bestilling) 88 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

4513001
Zaccagnini Montepulciano d´Abruzzo 2015
Tett rød farge. Røde bær, plomme, krydder toner på duft. Saftig anslag og god fylde. Moderate tanniner. Mye bedre enn 2014 årgangen! God grillvin! Fåes også i magnum! Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 149,90 (basis) 87 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

1594001
Zaccagnini Abruzzo Pecorino 2016
Lys grønngul farge. Sitrus, grapefrukt og mineraler på duft. Saftig fruktighet og lang lengde. Flott matvin!
kr 139,90 (basis)
86 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 6.mai 2017

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet