Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Pét nat hva?

Trender kommer og går i vinverden. Noen ganger kommer vinstiler tilbake og sprer seg som ild i tørt gress. Det har skjedd her. Enkelt forklart er pét nat forkortelsen for pétillant naturel som er fransk og fritt oversatt betyr naturlig boblende.

Pét nat kom for noen år siden til Norge. Pétillant naturel er en samlebetegnelse, og det er ikke alltid at vinene bærer dette navnet. Det kan også stå méthode ancestrale eller col fondo på flasken. De første årgangene var ikke helt vellykket og det var store flaskevariasjoner. Nå er de aller fleste blitt mer stabile på kvalitet og leverer flott vin. Pét nat er vin med mindre kullsyre, bare 2-3 bar trykk mot normalt 6 bar for champagne og annen musserende vin laget med tradisjonell metode. Årsaken til at dette har blitt populært blant konsumentene er nok en kombinasjon av lavere pris grunnet billigere produksjonsmetode og et behov for en ukomplisert vin med bobler.

Historien sier at det var fra Limoux den første musserende vinen ble laget i verden i 1531. Munkene på Saint-Hilaire klosteret i Sør-Frankrike gjorde vinifikasjonen på metoden som i dag heter méthode ancestral eller artisanale, rural og gaillacoise. Vin som ikke er gjæret ferdig blir tappet på flaske, der den fullfører fermenteringen og beholder CO2-boblene, gjæringens biprodukt, inne i flasken. Produktet er da lett perlende musserende vin med mye fruktighet og lav alkohol. Så den store forskjellen mellom champagnemetoden og pét nat har med tilsetning av sukker å gjøre. Alt skjer naturlig i pét nat. I champagne og andre tradisjonelle musserende viner blir sukker og gjær tilsatt for å sette i gang annengangsgjæringen.

Det finnes noen helter i vinlandskapet i Norge som har gjort denne trenden synlig for folk flest. All ære til dem. De mektige produktsjefene i Vinmonopolet sørget for å løfte frem vinstilen til nye høyder ved å lansere nye anbud til stadig større innkjøp til basisutvalget i polets butikker. Og når salgsvolumene øker lanseres det automatisk flere viner laget på méthode ancestral metoden i bestillingsutvalget fra andre vinimportører.

Norge har kommet i en særstilling med sitt utvalg av pétillant naturel og den har funnet sin plass i Vinmonopolets hyller. Til mat kan man nesten bruke den som en hvitvin. Som oftest er vinene med markant syrlighet og med sin lave alkoholstyrke egnet til de lette måltidene med kylling, svin eller salater. De fleste vinene er ufiltrerte, noe som gjør at vinene oppfattes litt tåkete i glasset. Fortvil ikke. Vinene smaker svært godt og har vært en av våre favoritter i sommer. Det vil de være i høst også!

 

7480801
Biokult Pet Nat 2016
Fra Niederösterreich, Østerrike
Middels lakserosa farge. Perlende vin.Fruktig aromabilde med røde bær og bringebær. Flott syrlighet med fruktdrevet ettersmak. Elegant floral sofiefrukt med balanserte bobler i ettersmaken. Mye vin for pengene.
kr 149,90 (bestilling)
86 poeng (terningkast 6)
NON DOS AS

2738701
Fritz Müller Perlwein Müller-Thurgau Trocken
Fra Rheinhessen, Tyskland
Lys gulgrønn farge. Perlende vin. Fruktig aromabilde med gjær,eple mineralsk struktur. Lang god fruktdrevet ettersmak med syrlig avslutning. Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 169,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Winemoods AS

7107401
Peter & Paul Pet Nat 2015
Fra Østerrike.
Lys gulgrønn farge. Perlende vin. Eplemost, sitrus og pære på duft. Naturvin med fruktdrevet ettersmak med syrlig/grapefrukt avslutningen. God matvin Passer til: Lyst kjøtt, skalldyr, salat.
kr 199,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Palmer Fine Wine AS

169701
Dom. Huet Cuvée Brut 2007
Fra Loire, Frankrike
Lys grønngul farge. Perlende vin. Fruktig aromabilde med eple, mineraler og gjær på duft. Knallbra perlende vin med flott konsentrasjon av moden frukt.Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr.
kr 269,- (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

5399001
Donkey && Goat Lily’s Chardonnay 2015
Fra California, USA
Lys grønngul farge. Perlende vin. Sublim friskt eple, humle på duft. Fruktdrvet stil med topisk fruktkarekter og balansert syrlighet. Vellaget og lettdrikkelig. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, salat.
kr 276,- (parti)
88 poeng (terningkast 5)
Vinarius AS

777901
Robinot Les Années Folles 2015
Fra Loire, Frankrike
Lys ravgul farge. Perlende vin. Spesiell naturvin. Krydder, nøtter og oksidert stil. En vin for den som vil utvikle horisonten.  Matvennlig syrlighet. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, salat.
kr 330,- (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
NON DOS AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 26.august 2017

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet