Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Vacqueyras lillebroren i Rhone dalen

Vacqueyras ligger i det sørlige Rhone i Frankrike. Et vinområde som stadig viser seg frem på en positiv måte.  I sør er det Châteauneuf-du-Pape som historisk har blitt betegnet som storebror både i størrelse og omdømme. Med sine nærmere 3200 hektar har Châteauneuf-du-Pape dominert i området.

I 1990 fikk Vacqueyras sin egen klassifikasjon etter å ha vært Côtes du Rhône klassifikasjon siden 1937. Nå kunne produsentene i Vacqueyras sette sitt eget områdenavn på etikettene. Problemet var at de fleste produsentene ble tvunget til å selge sine viner som Côtes du Rhône kvalitet, fordi ingen hadde hørt om Vacqueyras. Området forble lenge i skyggen av andre mer kjente områder i det sørlige Rhone.

Vacqueyras er et av de områdene som blir bedre fra år til år. En av dem son har fulgt med på denne utviklingen er Eric Saurel og hans kone Christine som driver Montirius. Montirius ligger i Sarrians, i den sørlige enden av Rhône noen mil fra byen Orange. Montirius er blitt en toneangivende produsent hvis historie strekker seg over 5 generasjoner. Opprinnelig var familien druedyrkere. Eric Saurel og hans kone Christine overtok i 1986 og de hadde da en løpende kontrakt med det lokale kooperativet. Drømmen var å drive under eget navn og etikett. Familieeiendommen var drevet på tradisjonell måte med mye bruk av sprøytemidler og andre kunstige tilsetninger så ”helsen” til vinmarkene var ikke god. Noe måtte gjøres. I 1989 begynte de avvenningen med sprøytemidler og andre kunstige tilsetninger. De tilnærmet seg en biodynamisk drift gjennom å lære av andre vinbønder i Frankrike. På 90-tallet var biodynamisk ikke en trend som idag. Det var mange økonomiske tunge tak for å kunne gjennomføre prosjektet sitt. Seks år senere i 1996 fikk Montirius beviset på at de var en fullverdig biodynamisk vinprodusent. De leverte riktignok druene fortsatt til kooperativet og ikke før i 1998 var eiendommen på egen etikett. Montirius var en realitet. Oppkalt etter Eric og Christine barn Manon, Justine, Marius.

Selv om det har tatt lang tid har også Vacqueyras øvrige produsenter tatt kvantesprang de senere årene. Spesielt har bruken av nye eikefat gått ned. Bruk av sprøytemidler og andre kunstige tilsetninger har gått kraftig ned og mange følger Montirius eksempel. En annen viktig faktor er at avkastningen på 27 hektoliter og lavere pr hektar gir vinene gir mer konsentrasjon og mer fruktdrevne viner. Alkoholen er fortsatt noe høy, men i senere årganger som 2015 og 2016 smaker man at den vanligvis markerte alkoholen er integrert i smaken. Det er alltid et godt råd å dekantere vinene og servere dem i et litt større tulipanformet glass. Til mat fungerer vinene best med til store stykningsdeler av storfe og vilt.

I Norge er det ikke et stort utvalg av viner fra Vacqueyras.  Av 351 viner fra Sør-Rhone er kun 12 fra Vacqueyras.  Châteauneuf-du-Pape dominerer utvalget med sine 86 viner i utvalget på Vinmonopolet. Her har Vinmonopolet en jobb å gjøre. Selv om produksjonen i dag er 95 % med rødviner vil også hvite viner fra området hevde seg i fremtiden. I juni 2017 hadde vi en totalsmaking i Vacqueyras av stort sett alle vinene i området. Konklusjonen var klar etter de 30 første vinene: Det har skjedd underverker her siden sist besøk. Montirius trenger følge av flere gode produsenter på Vinmonopolet. Se bilder fra turen under

2926801
Montirius Le Domaine Minéral 2013
Middels gulgrønn farge. Nype og sitrus på duft. Fyldig, rik fruktighet med eple og mineraler i avslutning. Flott syrlighet. God matvin. Luft gjerne før servering. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 239,90 (bestilling)
86 poeng (terningkast 5)
Blend Wines AS

2915001
Montirius Le Domaine Le Clos 2012
Dyp rød farge. Plomme, røde bær og mørk sjokolade på duft. Fyldig rik vin med balansert syrlighet og lengde. Fruktdrevet og flott vin! Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 247,90 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

2926701
Montirius Le Domaine Garrigues 2014
Middels rød farge. Røde bær, krydder og anis på duft. Fruktdrevet anslag med balansert syrlighet. Fyldig og elegant samtidig. Mye vin for pengene Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 214,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

5482301
D’Ouréa Vacqueyras 2014
Middels rød farge. Pepper, plomme, sorte bær og anis på duft. Fyldig rik vin med lott syrlighet. Noe ung ennå, men rik fyldighet i ettersmaken. Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 234,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Plus Vini AS

891401
Perrin Vacqueyras Les Christins 2011
Middels rød farge. Røde bær, krydder og plomme på duft. Delikat og fruktdrevet vin med moderate tanniner og syrlighet.  Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 248,- (bestilling)
88 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

Se bildene fra studieturen her

Kilde: Publisert i Finansavisen 5.august 2017. Our host have been Inter Rhône Inter Rhône is a dynamic, deeply committed professional association bringing together the wine-growers and wine merchants of the Rhône Valley. It coordinates the promotional, business and technical activities of the region’s AOC wines: Côtes du Rhône (regional, villages and Crus), Costières de Nîmes, Luberon, Ventoux, Grignan les Adhémar, Côtes du Vivarais and the naturally sweet wines Muscat de Beaumes de Venise and Rasteau

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet