Vinofil Sitat
  1. Vintips
  2. Vinprodusenter
  3. Vinområder
  4. Vin & Mat
  5. Bokanmeldelser

Artikler under emnet Vin & Mat

Vilt & vin – valgets kvaler

Vi samlet smakspanelet for å kåre den beste vinen til vilt. Overraskelsene kom raskt. De klassiske områdene og vinene nådde ikke opp og konklusjonen er klar: Fruktdrevne balanserte rødviner med moderat alkohol og modne tanniner fenget smaksløkene. Gjerne fra vinområder som ikke er de første man tenker på når man velger vin til vilt. Den store vinneren ble Faustino Icon fra Rioja knepent foran Cigalus Rouge fra Gerard Bertrand i …

Lammelåret og dens beste viner

Påsken nærmer seg raskt, for noen har den allerede startet. Vinmonopolet venter sin største salgsdag på fredag 18 mars siden påskeåpent pol ikke vil realisere seg før i 2017. Få med deg en god oppskrift og gode vinanbefalinger Påskehøytid og lam har en lang tradisjon i Norge, på samme måte som de sterke tradisjonene med fargen gul i blomster, pynt og store påskeegg fylt med snop. Å spise lam i …

Hva skal vi drikke til julematen?

Tiden for julebord nærmer seg, og med den tradisjonell norsk julemat og god drikke. Et tilbakevendende spørsmål er: Hva skal vi ha i glasset dersom vi ikke ønsker å følge norsk tradisjon?  Øl og akevitt er som kjent klassisk følge til norsk julemat, men det går fint med vin også, kanskje vel så bra? Stadig flere velger vin. Er du fortsatt i tvil? Oppskrift Svineribbe og vin: Kjøttet som i …

Et glass sherry takk!

Smak på ordet sherry. Bare tanken på ordet sherry får deg til å tenke på gamle bestemødre med blå flasker. Fortvil ikke, det er trendy å smake sherry igjen. Du må bare tilvenne smaksløkene til å like florpreget salthet og himmelsk energisk sødme. Opprinnelig kommer navnet Sherry fra ordet Sherish som fønikerne brukte for 3000 år siden da de plantet vinstokker der. Senere kom araberne og kalte det Sherif, og …

Ole Martin Alfsen går i kloster!

En kokk for sin Riesling Foto: Svein Lindin

Den folkekjære kokken, kokebokforfatteren og vinkelneren Ole Martin Alfsen har gjort det meste innenfor mat & vin i Norge. Som respektert fagperson og nådeløs forsvarer av å avmystifisere bordets gleder har han gjennom fem forfatterskap, kjent TV kokk personlighet og ikke minst gjennom Kulinarisk Akademi i en årrekke fått lov til å utøve sin rolle. I 2013 lanserte han også sin egen vinserie OMA som har tatt Norge med storm. …

Smaksrikdom i vin og vilt – valget er ditt, mulighetene utallige!

Norsk natur gir oss tilgang til verdens beste – ”villeste” råvarer. Strengt klima og karrige beiteforhold gjør norsk vilt til smaksrik mat i verdensklasse. Hva bør vi velge som følge i glasset for å gi jaktutbyttet den heder det fortjener? Til retter tilberedt av vilt anbefales vin med kraft og fylde. Viltkjøtt som er magert er nødvendigvis ikke avhengig av tanninrike viner, men behøver derimot aromatisk tilpasning. Det er ikke …

Mot høysesong for høstens taskekrabbe

Taskekrabben, den vanligste krabbearten i Norge, lever langs hele norskekysten opp til Troms. Den trives i salt sjø ned til 50 meters dyp. Taskekrabben er på flere måter annerledes enn våre andre skalldyr som hummer, sjøkreps og kongekrabbe. Krabben er smaksrik og oppfattes som litt grov, eller rustikk, men med noe lavere sødmegrad en vår, etter hvert, eksklusive, dyre kongekrabbe. Som utgangspunkt er taskekrabben en råvare som står seg godt …

Dorsk som torsken, hva drikker man til?

Torsk er mager fisk med delikat struktur, et meget ettertraktet godt råstoff havet fortsatt skjenker oss i rikelig monn. Dorskheten eller trøttheten mange føler etter et godt møljemåltid kommer fra aminosyren tryptohan som man finner i torskekjøtt. Personer plaget med søvnløshet, og som får i seg torskens naturlige tryptohan sover faktisk bedre ifølge forskning. Sammenlignet med anerkjente, såkalt ”edlere” fiskeslag som kveite, piggvar, steinbit og breiflabb regnes ”tradisjonelt tilberedt torsk” …

Tid for viltretter og godt følge i glasset

Å velge vin til høstens viltretter vil alltid være avhengig av hvilke vilt en skal tilberede og servere. Småvilt er jo noe kraftigere i smaken enn storvilt. Rype skutt på høyfjellet, lever i et klima med helt spesielle vekstforhold. Alt som lever på høyfjellet, alt som holder liv i seg i slike omgivelser, får en smak som lavlandsprodukter ikke kan måle seg med. ”Overflod kaster sjelden noe godt av seg, …

Til hvilken anledning åpner vi en flaske Chablis?

Det eksisterer knapt noen vin som går så bra til norsk sjømat som Chablis. En drøy påstand? Ja, kanskje det, men likevel, en påstand bygget på erfaringsgrunnlag basert på mange år med prøving og feiling: Velges ung Petit Chablis, eller vanlig standard-Chablis fra en velkjent produsent trår du sjelden feil. Begge er gode valg som aperitiff og til lettere, rene retter av fisk- og skalldyr fra havet: blåskjellgryte og østers naturell! Men …

Jordbæret sin tvillingsjel – Moscato d’ Asti

Jordbær hører definitivt sommeren til og er mange sin ultimate sommerfavoritt. Jordbær heter Fragaria Culttorum på latinsk og hører hjemme i rosefamilien der selve jordbæret vokser frem etter blomstringen. I Norge importerer vi jordbær hele året hovedsakelig fra Spania, Italia, Nederland og USA, men er ofte bare i salg i butikken mellom mai og august. Mellom de ulike bærtypene er ofte Corona den man oftest spiser, mens Polka og Honeyone …

Ost & Vin: Münster og Gewurztraminer

I middelalderen fant noen munker opp osten som etterhvert ble kalt Münster, en rødkittost laget på pasteurisert kumelk. Osten er svært knyttet til sydlige delen av Alsace i Frankrike, nærmere bestemt i Fech-dalen utenfor byen Colmar. Osten er svært aromatisk på duft og forholdsvis kraftig på smak i retning krydder. Konsistensen er derimot bløt og kremet. Ostens litt kraftige smak og krydderstil passer utmerket til viner laget av druen Gewurztraminer, …

Ost og Vin: Chevre og vin.

På ethvert godt ostefat står som oftest en variant av Chevre enten som hvitmuggost eller ferskost. Vinvalget er vanskelig da innholdet av melkeprotein er høyt. Setter du en vin med tanniner til vil du oppleve en vond smak som ofte beskrives som metallisk og vondt. Heldigvis finnes det en nydelig vin som regnes som klassisk følge til Chevre: Sancerre! Oster produsert på ren geitemelk, har fellesbetegnelsen chevres i Frankrike. Den …

Mat og Vin: Østers & Chablis – fra samme opphav

Et glass Chablis i rett temperatur og en ren, sjøfrisk østers er et perfekt samspill mellom mat og vin skapt av naturen. Jordsmonnet i Chablis er simpelthen eldgamle knuste østersskall! Helt konkret strekker historien seg 155 millioner år tilbake da Chablis-området lå under havet og hele havbunnen var dekket av små østers. Den lille østerstypen Exogyra Virgula som levde der er i dag for lengst utdødd. Da havnivået senere senket  …

Mat & Vin: Kylling på boks

En grillslager er alltid kylling på ølboks, så enkelt og smakfullt at selv med mange gjester er dette pure enkelt.  Du har aldri smakt en bedre kylling! Vintipset går til to knallgode rosèviner som anbefales servert avkjølt i sommervarmen. Oppskrift kylling på ølboks: 1 eller 2 store kyllinger (én blir for lite til fire personer) Krydderurter, for eksempel timian, salvie Tørket krydder eller marinade til å ha utenpå kyllingen 1 …

Anbefalte artikler

  1. På topp - Bag in Box listen 2017

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips
  2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

    Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

    Vintips
  3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

    Vin med naturlig klang fra Østerrike

    Vinprodusenter, Vintips
  4. Champagne Charlie er på banen igjen!

    Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

    Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

  1. Wongraven - Blir det bedre?

    Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

    Vinprodusenter, Vintips
  2. Den store Amarone testen - 10 på topp

    I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

    Vintips
 

Vi skriver for:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet