Vinofil Sitat
  1. Vintips
  2. Vinprodusenter
  3. Vinområder
  4. Vin & Mat
  5. Bokanmeldelser

Artikler under emnet Vinområder

USA er satt på kartet – Spesialpolene

Norge har våknet når det gjelder USA og gode viner. En viktig drivkraft for norske importører er innkjøpene fra spesialpolene. Fordommene mot amerikansk vin står for fall! I California, Oregon og Washington på vestkysten lages de beste vinene fra USA. Det er vinproduksjon i alle statene i USA, men volumene finnes i statene som har det gunstigste klimaet. California stiller i særklasse i så måte. 98 prosent av all vineksport …

Noen favoritter fra Jura

En av de desidert beste smaksopplevelse man kan ha i Frankrike uten å betale for mye er fra området Jura. I denne lille og ukjente, men likevel så mangfoldige, vinregionen en times kjøretur fra Volnay i Bourgogne skjuler mange godbiter. Vi har sett nærmere på to spennende produsenter helt øst i Frankrike mot grensen til Sveits.  Domaine Marquis d'Angerville Domaine du Pélican er det nye prosjektet og utvidelsen til det …

SuperToscanere fra vinverdenens Super-Mario!

Historien om Super Toscanere er, som så ofte, historien om en person som ikke ville være A4, eller gjøre som alle andre eller som lovgivningen forlangte, for å bli belønnet med et offentlig kvalitetsstempel. Historien begynte i 1942 da Mario Incisa della Rochetta plantet en liten plott med Cabernet Sauvignon druer på vingården Tenuta San Guido han hadde startet i Bolgheri, Toscana. Han hadde en teori om at det burde …

Sør–Afrika – på vei fremover mot noe større

Det sørlige Afrika var et av de første områdene for vindyrking utenfor Europa i kolonitiden med planting av vinstokker datert helt tilbake til 1655 av nederlenderen Jan van Riebeeck. 2. februar 1659 kunne den første guvernør i Sør-Afrika Van Riebeeck skjenke sine første dråper med vin fra Roschheuvel, i dag mer kjent under navnene Bishopscourt og Wynberg. Resultatet ble såpass lovende at flere stiklinger ble importert fra Europa og de …

Østerrike – Ikke størst, bare best

Som ellers i Europa har også den østerriske vinproduksjonen historiske røtter helt tilbake til keltertiden 700 f.Kr. Romerne startet omfattende planting av vinranker ca. ett år f.Kr. med bevis funnet rundt Donau, nær Neusiedlersee og Südburgerland i regionen Burgenland, i Carnuntum i regionen Niederösterrich og i Flavia Solva i Südsteiermark. Flytter vi oss derimot frem til ca. år 1000 ser vi det samme som i det vinproduserende Europa for øvrig. …

3 godbiter fra Brasil

Etter en studiereise til Brasil i 2010 og stadig oppdateringer på vinmesser i utlandet har jeg merket meg utviklingen som skjer i Brasil rundt vin. Flere og flere fra oppdager Brasil som et vinland, og smaken står ikke i veien for mye av det som kommer fra Europa. Hovedområdet for vinproduksjonen er Serra Gaúcha, som ligger i sør cirka to timers biltur fra havnebyen Porto Alegre. Serra Gaúcha ligger mellom …

Ut av tåken kommer Piemonte

For vinelskere betyr Nordvest-Italia den store vinregionen Piemonte. Få områder er preget av en så kontrastfylt natur, som spenner seg fra fjellene i Valle d’Osta og Appenninene i Liguria til den store Po-sletten. Kommunikasjonsmessig ligger Piemonte en tanke utenfor allfarvei, godt skjermet av fjellene på tre sider. Området er lett tilgjengelig over Po-sletten i øst dersom du kommer fra Frankrike, via Provence, eller gjennom Brenner-passet på vei sørover. Piemonte betyr …

Beaujolais, forfriskende aktuell!

Hvorfor kan ikke vin bare være enkel og rett frem? Det kan det med Beaujolais; en druesort, Gamay, ett distrikt, BEAUJOLAIS! Beaujolais har gitt oss mange gledesstunder uten at vi må gå altfor mye i dybden. Det er en utfordring at alt som har med vin å gjøre kan bli så utfordrende komplisert. Man finner nyanser her, spissfindigheter der – for ikke å snakke om årgangstabeller og andre intrikate meninger …

Fokus New Zealand – Oversjøisk og spennende

New Zealand er det sørligste landet som produserer vin på den sørlige halvkule. Klimaet der er ideelt for vinproduksjon. I 2008 produserte landet 2,05 mill. hl. vin fra rundt regnet 27 500 ha. vinmarker. Med unntak av Waiheke Island ligger alle områdene for druedyrking på de to hovedøyene, Nordøya og Sørøya. På Nordøya er det relativt varmt oseanisk klima, med samme temperatur som Bordeaux, men med mer nedbør. Jo lenger …

Chablis, Vin med fingeravtrykk og tydelig adresse

I fylket Yonne, nordvest for Côte d’Or, tett opp mot byen Auxerre ligger Chablis, faktisk nærmere Champagne enn det øvrige Burgund som en øy for seg selv. Chablis utgjør et av Burgunds to store klassiske hvitvinsområder. Området betegnes gjerne ”Gullporten” og ligger i Yonne som en gang også omfattet mesteparten av den gamle provinsen Champagne. Chablis gir den besøkende inntrykk av et område atskilt fra resten av verden – ikke bare fra Burgund, …

Vakre Alsace – Vinens mangfold

Alsace, denne nørdøstlige delen av Frankrike, er en fascinerende blanding som gjennomsyres av fransk og tysk særpreg. Vosges-fjellene skiller dalen fra det øvrige Frankrike. Rhinen skiller den fra Tyskland. Den fargerike kulturblandingen er resultat av kriger og grensestrider som har ridd distriktet siden traktaten i Westfalen gjorde slutt på trettiårskrigen i 1648. Alsace kom under fransk suverenitet, og konglige edikter i 1662, 1682, og 1687 og tilbød gratis jord til …

Fokus på Toscana del 2

Toscana burde være den mest glitrende av alle Italias vinregioner og sees nok på av mange som midtpunkt for tradisjonell italiensk vinproduksjon og som et spennende og viktig senter for eksperimentering. Toscana har på mange måter ført an i kvalitetsbølgen som har bredt seg utover hele Italia de senere år. Produsentene har vist stor kreativitet og således fremstilt en rekke nye viner, blant annet ved hjelp av moderne vinfremstilling. Mange …

Fokus på Toscana del 3

Det er ikke så lenge siden Chianti var den typiske italienske vinen: rimelig, syreholdig, grov og solgt i en bastkledd flaske som betegnende nok ble kalt fiasco. Avlingene er redusert sterkt. Hvite druer er nesten eliminert fra blandingen, og ny interesse for investeringer har bedret vindyrkernes forståelse av Sangiovese-druen og dens særegenhet. Endringen av utviklingen er uten sidestykke – det er store mengder Chianti av høy kvalitet, og det er …

Fokus på Toscana

Det sentrale Italia går fra den sørlige bredden av Po og helt ned til sør for Lazio og Molise og stopper like før Puglia. Det er et svært variert område, en halvøy som vender ut mot det Tyrrenske hav på den ene siden og Adriaterhavet på den andre, og langs midten strekker Appeninene seg som en ryggrad. Det er disse to faktorene – nærheten til havet og åsenes høyde – …

Litt mer om Champagne…

Champagne er en hvitvin som for det meste lages av tre druesorter; den grønne druen Chardonnay, en drue som vokser i Côtes des Blancs, og som gir aromaer, finesse, friskhet, spenst og eleganse. I tillegg dyrkes Pinot Noir og Pinot Meunier, begge blå druer med ”hvit” druemost. Pinot Noir bidrar med smaksrikdom, substans og fylde og gir sjenerøs vin med ”kraft” som tåler å lagres. Den har sin dominans i …

Anbefalte artikler

  1. På topp - Bag in Box listen 2017

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips
  2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

    Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

    Vintips
  3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

    Vin med naturlig klang fra Østerrike

    Vinprodusenter, Vintips
  4. Champagne Charlie er på banen igjen!

    Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

    Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

  1. Wongraven - Blir det bedre?

    Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

    Vinprodusenter, Vintips
  2. Den store Amarone testen - 10 på topp

    I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

    Vintips
 

Vi skriver for:

Riedel Rent
Riedel Glass

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet