Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Om vår vinvurdering

Retningslinjer

Det er ganske enkelt egentlig: Vi skriver ikke om viner som vi ikke har testet selv og selv synes er gode viner i sin katogori. Vi smaker tusenvis av viner gjennom året, og har som hovedregel å tenke følgende til våre artikler.  1- All vin kan vurderes , beskrives og smakes. 2- Om man smaker smalt forstår man ikke bredde. 3 – Vi vurderer vin mot segmentet vinen hører hjemme 4 – Vær ydmyk og ha respekt ovenfor andres smakskompetanse. 5 – Leseren er ikke nødvendigvis født med vinglede, vi kan bidra med smitte med mer vinglede.

Våre artikler publiseres først i  Finansavisen, Horeca og deretter her på Vinofil. Vi smaker mye og bredt fra de toneangivende norske importørene, liten som stor for følge utviklingen i deres porteføljer. Vi velger ut først og fremst på smak, deretter gjøres det en reserch i forhold til innhold, bilder og vinklinger som trengs for å lage en vinartikkel. For vi mener av hele vårt hjerte at kunnskap er smakt!

Både terningskast og poengskala brukes når viner bedømmes.

Mange viner smakes gjennom hele året Foto Svein Lindin

Mange viner smakes gjennom hele året Foto Svein Lindin

Terningkast

Vi bedømmer våre viner utifra terningskastene 1-6- Viner som får terningskast 1-3 utelates som oftest fra  fra våre anbefalinger da livet er for kort til å drikke dårlig vin. Fire hovedinntrykk baserer terningskastet vårt: Farge/Lukt / Smak /  Pris

Terningkast 1 –   Vinen er rett og slett dårlig på alle felt!
Terningkast 2 –   Styr unna vinen! Be alle andre gjøre det samme
Terningkast 3  –  Om det er mulig  kjøp noe annet!
Terningkast 4   – God vin hvor noe trekker totalinntrykket ned.
Terningskast 5 – Kjøp anbefales for vinens kvalitet og smak
Terningskast 6 – Vår foretrukne vin i sin katogori!

Poengskalaen

Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på 100 poengs-systemet hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling:

Utseende: 0 – 5 poeng, Duft: 0 – 15 poeng
Smak: 0 – 20 poeng,  Totalvurdering: 0 – 10 poeng

Slik kan du lese poengskalen

50 – 59: Vin med betydelige feil – styr unna !
60 – 69: Lav kvalitet, karakterløse viner – anbefales ikke !
70 – 79: Moderat kvalitet. Viner uten særpreg og kompleksitet
80 – 89: God til meget god kvalitet. Viner med karakter og egenart ( terroir).
90 – 95: Fremragende kvalitet. Viner med kompleksitet og stor karakter.
96 – 100: Eksepsjonell kvalitet. Viner med stor kompleksitet og harmoni.

Vår håndtering av vareprøver og invitasjoner.

Vi mottar kun vareprøver fra importører etter forhåndsgodkjent avtale eller til konkrete artikkelprosjekter. Vi tilstreber så langt det er mulig å smake viner på ulike åpne smakinger for pressen og vi deltar på Vinmonopolets egne pressesmakinger. Samtidig blir vin innkjøpt på egen regning der vi føler behov for det.  Vinrester som ikke helles direkte ut prøver vi så langt det er mulig å tilfalle vinkelnerstudenter eller vårt eget smakspanel for å utvikle smakskompetanse. Referanseviner blir smakt med Coravin, et nødvendig verktøy som fjerner behovet til å åpne selve korken ved å bruke nål/gass

Vi deltar på studieturer til produsenter og vinområder. Men alltid etter vi først har smakt og vurdert vinen som en aktuell kandidat til en artikkel hjemme i Norge. Kostnadsvurderinger rundt dette avklares i hvert enkelt tilfelle.  Kostnaden kan bli tatt av oss, deles med importør eller organisjon. I noen tilfeller kan turen betales i sin helhet av den inviterende part.  I alle saker legges det til grunn at det vinfaglige programmet skal stå i fokus og bevertning og opphold skal være av alminnelig standard. Vi må derimot innrømme en ting. Vi oppgraderer alltid til en bedre leiebil på egen regning. Det skyldes rett og slett en barnslig glede av å kjøre skikkelige, sikre og behagelig biler mens vi reiser rundt i vinverden.

Bevertninger i form av middager, lunsjer i forbindelse med besøk til Norge av produsenter ser vi som en naturlig del av vårt kildenettverk. Kostnadsvurderinger rundt dette avklares i hvert enkelt tilfelle. Kostnaden kan bli tatt av oss, deles med importør eller organisjon.  For ordens skyld kan det nevnes at alle bevertninger er tidsbegrenset og at vi kjører vår egen bil hjem.

Vi omgåes ikke jevnlig med noen eiere/ansatte hos vinimportører i private sammenhenger. Vi avslutter umiddelbar all kontakt med importører som vi føler overskrider grensen mellom å tilføre kunnskap og energi ved å kreve noe i retur eller sette oss i «gjeld» til dem.
All omtale av vin skjer på våre vilkår og etter vår smak.

Vi følger naturligvis alkohollovens bestemmelser som sier dette:
Redaksjonell omtale av alkohol i aviser, tidsskrifter, TV og andre medier faller i utgangspunktet utenfor reklameforbudets virkeområde, da slik omtale normalt ikke har til hensikt å fremme salg av alkohol. Videre har slik redaksjonell omtale et sterkere vern i ytringsfriheten enn kommersielle ytringer. Omtalen må være vurdert og presentert av en uavhengig redaksjon og det må foreligge reell redaksjonell frihet. Dette innebærer at omtalen ikke må være utformet, initiert eller påvirket av bransjeaktører eller andre med interesse i salg av alkohol. Blant annet vil betalt produktplassering og såkalt «content marketing» være forbudt.

Laguolie

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips
 

Vi skriver for:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet