Vinofil Sitat
  1. Vintips
  2. Vinprodusenter
  3. Vinområder
  4. Vin & Mat
  5. Bokanmeldelser

Artikler med stikkordet Piemonte

Cavallotto – En god tradisjon

For vinelskere betyr italiensk vin ofte den den vakre vinregionen Piemonte. Få områder er preget av en så kontrastfylt natur, som spenner seg fra fjellene i Valle d’Osta og Appenninene i Liguria til den store Po-sletten. Kommunikasjonsmessig ligger Piemonte en tanke utenfor allfarvei, godt skjermet av fjellene på tre sider. Området er lett tilgjengelig over Po-sletten i øst dersom du kommer fra Frankrike, via Provence, eller gjennom Brenner-passet på vei …

Jesus i Ghemme

Hørt om vinbonden som spiller Jesus annethvert år? Vinprodusenten Ioppa drives etter den gamle skolen, der vinmarkene og familien kommer foran alt i livet. Bortsett fra når rollen som Jesus skal spilles i landsbyens store utendørs-teater. For vinelskere betyr Nordvest-Italia den store vinregionen Piemonte. Få områder er preget av en så kontrastfylt natur, som spenner seg fra fjellene i Valle d’Osta og Appenninene i Liguria til den store Po-sletten. Kommunikasjonsmessig …

Kongen og dronningen i Piemonte

Piemonte ligger nordvest i Italia og er først og fremst et rødvinsdistrikt med bekjentskaper som Barolo, Barbaresco, Barbera og Dolcetto. Regionen er kjent for svært høy kvalitet på alle sine vinstiler, fra moderne til tradisjonelle røde og fra søte til tørre hvite viner. Gastronomisk regnes Piemonte også som et av verdens beste matdistrikter med et fantastisk rikt mangfold av matvarer. Et helt liv er ikke nok for å lære seg …

Roagna – Et fast håndtrykk i Piemonte

Et rustent gammel skilt viser vei. Roagna i store svarte bokstaver står det. Inn på gårdsplassen der tomme vinflasker står utenfor vinkjelleren og villniset truer med å ta over hele den lille rustikke plassen. Du er helt klart hjemme hos en håndverker, en vinmarksarbeider. Som lever av det man sår og pleier i naturen. Hendene er rue og håndtrykket er fast. Alfredo og sønnen Luca hilser velkommen med et beskjedent …

Vietti – Kunstpause i Piemonte

Hadde grunnleggeren Patriarch Mario Vietti fått tatt en liten sniktitt på dagens virksomhet hadde han blitt overrasket og stolt over hva etterkommerne har oppnådd! Patriarch Mario Vietti omgjorde familiegården fra ordinær gårdsdrift i 1919 til å spesialisere seg på å dyrke druer og selge disse. En liten vinproduksjon fantes allerede i utgangspunktet, og vinene ble solgt i de nærmeste byene. Situasjonen var fullstendig annerledes da enn i dagens Piemonte. Med …

Nervi – Vinøs redning fra Norge

Gattinara? Første gang du hører det skjønner du at det er i Italia. Men som med mange vinområder i Italia, så er det de mer kjente områdene rundt, som Barolo og Barbaresco, man nikker gjenkjennende til. Gattinara er internasjonalt lite kjent, men både vinmarker og viner derfra kan måle seg med det beste fra sine mer kjente "brødre" i Piemonte. Gattinara ligger nord i Piemonte, ca 2 timers kjøring nord …

Nebbiolo – Man får ikke nok!

Druen bak noen av Italias og verdens største viner; Barolo og Barbaresco - vinenes konge og dronning, stammer fra Piemonte, Italias berømte region – ”ai piedi del monte” - ved fjellets fot.  Landskapet har en naturlig skjønnhet, der er så vakkert, tiden står nesten stille. De små landsbyene ligger tett opp mot de store, snødekte tindene, ikke så veldig langt fra Middelhavet. Kjøkkenet er fantastisk, ikke minst i samspill med …

Nebbiolo til begjær

Nebbiolo eller kun "nebbe" blant tilhengerne er uten tvil Piemontes beste drue og også utvilsomt en av verdens beste vindruer. Den gir vinen som har blitt kalt vinenes konge og kongenes vin, Barolo. Barbaresco er den andre store vinen fra denne druen. Begge vinene er hjemmehørende i Piemonte og det er også her druen kommer fra. Navnet Nebbiolo sies å komme av det Italienske ordet nebbia som betyr tåke. Den …

Pio Cesare – På historisk grunn i Piemonte

Pio Cesare er en av de eldste familiehusene i Piemonte. Siden den spede starten i 1881 har hobbyen til Pio Cesare utviklet seg til å bli levebrødet til fem generasjoner etter ham i den lille byen Alba i Piemonte.  Femte generasjon begynte arbeidet i den tradisjonsrike familienbedriften i 2000. Vinkjelleren er bygget på ruiner som stammer fra før Jesus tid og ligger 12 meter under bakken. Kjølig og stabile forhold sørger …

Ut av tåken kommer Piemonte

For vinelskere betyr Nordvest-Italia den store vinregionen Piemonte. Få områder er preget av en så kontrastfylt natur, som spenner seg fra fjellene i Valle d’Osta og Appenninene i Liguria til den store Po-sletten. Kommunikasjonsmessig ligger Piemonte en tanke utenfor allfarvei, godt skjermet av fjellene på tre sider. Området er lett tilgjengelig over Po-sletten i øst dersom du kommer fra Frankrike, via Provence, eller gjennom Brenner-passet på vei sørover. Piemonte betyr …

Stefano Bellotti – En vin-naturist

Naturviner er i skuddet for tiden! Vinene oppleves så ekte og naturlige at andre kommersielle viner føles påkledd og oppstaset. I motsetning til mange bestselgere er ikke naturvin  tilsatt noe som helst, verken kunstig gjær, enzymer eller tilsetningsstoffer i vinkjelleren. Med sin naturlig syrestruktur og balansert alkoholnivå fungerer vinene etter min mening derimot best i forbindelse med et måltid. Stefano Bellotti overtok som 18-åring  familiegården Cascina degli Ulivi i Piemonte …

Cascina Luisin – Roberto Minuto

Vingården Cascina Luisin  er en av de eldste og mest fremtredende produsenter i byen Barbaresco. Roberto overtok eierskapet etter sin far i 1996 og historien forteller at De Minuto-familien har produsert vin i minst syv generasjoner i dette naturvakre området av Italia. Roberto Minuto dyrker i dag sine vindruer fra 7 ha. egne vinmarker, som gir ca. 30.000 flasker vin i året. Vingården ligger vakkert til med fantastisk panoramautsikt mot …

Selezione di Luca Roagna – Uredd Barbera

Luca Roagna (28) er en stolt, femtegenerasjon vinbonde og vinmaker i Piemonte. Dynamisk og uredd har han sammen med den norske kvalitetsimportøren, Best Buys International AS, satt all sin kunnskap og prestisje i å lage en spesialkomponert Barbera-vin på bag-in-box og flaske i Norge. Med base i den  historiske eiendommen Azienda Agricola i Paglieri Roagna besitter familen 15 hektar med topp vinmarker  i Barbaresco og Barolo i Piemonte. Roagna er …

Piemonte – Tåkefyrsten

Piemonte er kjent for sin høsttåke – nebbia – som gjenspeiles i regionens berømte drue, Nebbiolo. Vintrene er strenge, ofte med tåke i dalbunnen. Somrene er varme, dog ikke ekstremt, men det hender at hagl skader druene i denne årstiden. I høsttiden ligger Barolo-høydene halvt skjult bak murer av vinstokker i kobber og gull avbrutt av ferskentrær og nøttebusker. Den lange høsten gjør det mulig å få det beste ut …

Barolo + Marchesi di Barolo = sant

Barolo ble skapt av fransk dame Julie (Giulia) Colbert, som rundt 1852–53 hadde sine hester i stallen under Falletti familiens slott,  Castello di Marchesi, midt i byen Barolo. Vinen rundt byen kunne opprinnelig ligne på en lett og fruktig Dolcetto laget av Nebbiolo, med en seks–syv måneder på fat. Julie (Giulia) Colbert lot imidlertid noen fat ligge mye lengre og Barolo som vi kjenner i dag ble skapt. Falletti familien …

Anbefalte artikler

  1. På topp - Bag in Box listen 2017

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips
  2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

    Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

    Vintips
  3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

    Vin med naturlig klang fra Østerrike

    Vinprodusenter, Vintips
  4. Champagne Charlie er på banen igjen!

    Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

    Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

  1. Wongraven - Blir det bedre?

    Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

    Vinprodusenter, Vintips
  2. Den store Amarone testen - 10 på topp

    I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

    Vintips
 

Vi skriver for:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet