Årets første lanseres i basis, parti og test sortimentet 8. januar 2025. Under kan du lese hva Vinmonopolet selv beskriver lanseringen. Ifølge polet selv er lanseringsplanen 2025-1 er tilpasset sesonger, trender og utviklingen i salget. Målet deres er at sortimentet skal dekke faktisk og forventet etterspørsel fra alle kunder. Samtidig skal lanseringene skape valgmuligheter og konkurranse innenfor de ulike varegruppene og prissegmentene.
– Kilde tekst: Vinmonopolet
Argentina
Argentina er mest kjent for Malbec fra Mendoza, men i januar 2025 fortsetter polet å vise hva mer dette store vinlandet har å by på. Blant stikkordene er unge vinmakere, lite intervensjon i vinmarkene, lite bruk av fat og kultivert gjær. Malbec skal det bli, men denne gangen fra Jujuy i fjellene i nord. Dalen Quebrada de Humahuaca ligger høyt oppe i Andesfjellene (mellom 2200 og 2800 moh.) og byr på vill, rå og konsentrert Malbec til dedikerte kunder. I tillegg lanserer vi Pinot Noir fra gamle vinstokker i Patagonia, lys og lett rødvin av de stedegne Criolla-druene, og en oransjevin for å imøtekomme den økende interessen for denne stilen.
Hellas
Vi er midt i Hellas’ andre vinrevolusjon, hvor søkelyset nå er på terroir fremfor vinmaking. Tidligere har polet introdusert flere viner basert på den velkjente rødvinsdruen Xinomavro. Denne gangen følger polet opp med et utvalg hvitviner basert på Hellas’ mest anerkjente drue, Assyrtiko. Denne druen har sitt hjem på Santorini, men dyrkes også på Kreta, hvor den har en mer fruktig profil. Med tre viner i ulike prisklasser ønsker polet å nå flere kunder muligheten til å utforske greske hvitviner.
Burgund
Burgund selger som aldri før, og det er særlig økt etterspørsel etter hvitviner i de høyeste prissegmentene. For å tilby bredde i hvitvinssegmentet etterspør vi elegant og jordsmonnspreget Saint-Aubin. Av rødt ønsker vi oss høykvalitets Pinot Noir fra Givry og en økologisk Beaujolais. Alle disse vinene skal være spontanfermentert, da vi mener det gir et bedre bilde av jordsmonnet druene blir dyrket i, sammen med et mer komplekst aromabilde.
Vintervin
I januar lanseres en rekke rødviner og hvitviner under temaet «vintervin». Dette er viner i ulike prisklasser som har til felles at de er fyldige og konsentrerte, og dermed skreddersydde for innesesongen. Hvit Cape Blend fra Sør-Afrika kan minne om de fyldige hvitvinene fra Rhône-dalen i Frankrike, og mange av druene derfra er med i miksen. De røde variantene er gjerne basert på Shiraz eller Cabernet Sauvignon i tillegg til landets egen stolthet Pinotage. Lanseringene gir bredde i sortimentet, samtidig som søkende kunder får en smak av Sør-Afrika i en noe høyere prisklasse enn de er kjent med. Enda mer opulente vinterviner finner vi i fatlagret Shiraz fra Heathcote i australske Victoria, og en klassisk GSM-blend fra McLaren Vale. Dette gir variasjon i segmenter som er sterkt dominert av klassiske europeiske viner, og viser kvalitetshevingen som skjer i anerkjente regioner i Australia.
Tyskland
Tysk Chardonnay har fått mye oppmerksomhet i pressen, og baner samtidig vei for andre druer som Weissburgunder og Silvaner. Med nye varianter laget av disse druene bidrar polet til de stadig mer bevisste kundenes ønske om mangfold. I tillegg merker man en voksende interesse for de røde vinene fra Tyskland. Derfor utvides sortimentet med en Lemberger fra Wurttenberg. Druen er bedre kjent som Blaufränkisch i Østerrike, og vinen har en saftig og forfriskende stil.
Økologisk vin fra USA
Vinmonopolet registrerer en økende interesse for vin fra USA, og nå lanseress økologiske amerikanske viner til våre søkende kunder, både røde og hvite. Disse nye tilskuddene til sortimentet blir velkomne alternativer i segmenter dominert av franske og italienske viner.
Det mindre kjente Europa
Vin fra land som Nord-Makedonia, Serbia og Slovenia, det «mindre kjente Europa», er i stor utvikling og lite representert i Norge. Vinmonopolet ønsker å endre dette å tilby både hvite og røde viner fra disse landene. Det lanseres blant annet en hvitvin fra Nord-Makedonia, fra Vardar River Valley, laget av den fruktige og florale Temjanika-druen (Muscat). Fra Slovenia ber vi om en hvitvin fra Stajerska, laget av Sipon-druen (Furmint), med en moden profil. I tillegg lanserer polet rødvin fra Serbia laget av Prokupac-druen, som gir dype og faste viner.
– Kilde tekst: Vinmonopolet