Vinmonopolets auksjoner har vist seg å være en stor suksess i 2024, med rekordomsetning og et bredt utvalg av eksklusive viner og brennevin. Sara Frimanslund, auksjonsansvarlig hos Vinmonopolet, gir Vinofil..no lesere et innblikk i året som gikk og hva vi kan forvente i 2025.
Det norske auksjonssystemet for alkohol er unikt. Vinmonopolet har enerett på å gjennomføre auksjoner av alkoholholdige drikkevarer på vegne av private selgere og kjøpere. Dette systemet sikrer en trygg og regulert omsetning av sjeldne og verdifulle flasker, samtidig som det gir samlere og entusiaster mulighet til å få tak i ettertraktede varer.
72.000 objekter solgt siden 2013
– I 2024 solgte vi 14 559 lot med totalt 25 783 flasker. Vi omsatte for 31,5 millioner + salær,» forteller Frimanslund. Dette vitner om et aktivt marked med stor interesse for auksjonsobjektene.
Siden starten i 2013 har Vinmonopolets auksjoner vokst betydelig. Frimanslund avslører: «Vi har solgt ca 72.000 objekter siden starten, til drøyt 197 millioner kroner + salær.» Det viser en imponerende utvikling over tid.
Imponerende tall fra starten og i 2024
Selges over verdivurdering
Vinmonopolets auksjoner for 2024 viser at bare 2 prosent forblir usolgt, mens hele 67 prosent selges over verdivurdering. 20 prosent selges under vurdering, mens 8 prosent går til minstepris og 3 prosent selges til verdivurdering. Det var totalt 267 usolgte objekter i 2024. (ikke nødvendigvis unike, et objekt kan være usolgt på opptil 3 auksjoner) Litt over en tredjedel av de usolgte var fra auksjonen som podcasten Vinpraten med Vinofil omtalte som tvangssalgsauksjonen.
– Når vi ser på de som har vært usolgt 2 ganger, fordeler det seg ganske likt mellom brennevin og vin, forteller Frimanslund. Halvparten av objektene har en vurdering på over 10.000 kr. Vi ser nok at kundene er blitt noe mer kresne i det dyreste segmentet. De mest attraktive flaskene går fremdeles høyt, men når det gjelder en del dyre flasker, er kundene noe mer tilbakeholdne, og venter kanskje til andre runde. Bourbon, Moutai og Cognac i de høyeste prissegmentene kan også være tunge å selge.
– Når vi ser på de som har vært usolgt 2 ganger, fordeler det seg ganske likt mellom brennevin og vin, forteller Frimanslund. Halvparten av objektene har en vurdering på over 10.000 kr. Vi ser nok at kundene er blitt noe mer kresne i det dyreste segmentet. De mest attraktive flaskene går fremdeles høyt, men når det gjelder en del dyre flasker, er kundene noe mer tilbakeholdne, og venter kanskje til andre runde. Bourbon, Moutai og Cognac i de høyeste prissegmentene kan også være tunge å selge.
Foto: Sara Frimanslund, auksjonsansvarlig hos Vinmonopolet
Når det kommer til hvilke vintyper som er mest ettertraktet, er bildet variert. «Akevitt, øl og rosévin får i snitt flest bud,» forklarer Frimanslund. Hun tilføyer: – Når vi ser på kategoriene vi selger mest av, rangeres de i denne rekkefølgen: hvitvin, rødvin, musserende vin, whisky og forsterket vin. Det som i snitt får flest bud, er akevitt, øl og rosévin. De to siste kategoriene er veldig sjeldent aktuelle kandidater til auksjon, men de få vi selger er lagringsdyktige og svært attraktive. Det er nesten utelukkende drevet av Lopez de Heredia og Keller for rosévin og Nøgne Ø og Westvleteren for øl.
Utfordringer i markedet
Selv om markedet generelt er sterkt, finnes det noen utfordringer. Frimanslund påpeker: «Vi ser nok at kundene er blitt noe mer kresne i det dyreste segmentet. – De mest attraktive flaskene går fremdeles høyt, men når det gjelder en del dyre flasker, er kundene noe mer tilbakeholdne.
Utvidet stab og antall auksjoner
Det har lenge vært lang ventetid på salg hos oss, og vi utvidet derfor auksjonsteamet i 2024 til tre personer og antallet ordinære auksjoner fra 9 til 12, forteller Frimanslund. – Dette samtidig som vi internasjonalt ser at auksjonsmarkedet kjøler seg ned, og at inflasjon og rentenivå gjorde at mange hadde trangere økonomi enn før.
Ifølge Frimanslund har markedet i Norge tatt godt imot 12 auksjoner, og både vi og selgerne er fornøyd med resultatene. Under pandemiårene lå tilslagene stort sett langt over vurdering, og at det nå har stabilisert seg på et lavere nivå, ser vi på som et sunnhetstegn for markedet. Vi merker at de mest eksklusive varene er tyngre å selge enn før, men nedgangen er mindre her enn hva vi ser på internasjonale auksjoner.
Vinauksjon har i 2024 avdekket hvilken status de mest ettertraktede vinene fortsatt innehar blant samlere og vinentusiaster. Fra ikoniske franske produsenter som Château Mouton Rothschild til de mest eksklusive champagnene, viser auksjonsresultatene en dramatisk prisvekst.
Toppvinen fra auksjonen, Château Mouton Rothschild 1982, ble solgt for hele 70,800 kroner, langt over vurderingsprisen på 46,000 kroner – en økning på hele 53,9 %. På andreplass finner vi Richebourg Grand Cru 2008 fra Domaine de la Romanée-Conti (DRC), som gikk for 55,000 kroner, en vekst på 175 % fra vurderingen på 20,000 kroner. Blant champagnekategoriene utmerket Champagne Le Mesnil Blanc de Blancs Brut 2004 seg med en nesten balanse mellom vurdering og tilslag. Her ble sluttprisen 50,800 kroner mot en vurdering på 51,000 kroner.
Når vi ser på dyreste enkeltflasker, ble den høyeste tilslagsprisen satt av Château Mouton Rothschild 1982, solgt for 70,800 kroner – en pris per flaske som setter standarden for eksklusivitet.
Listen under over de mest populære vinene, som inkluderer både rødvin og musserende, viser en stadig økende interesse for samlerobjekter og historiske årganger. Eksempler som den legendariske La Tâche Grand Cru 2015, solgt for 50,000 kroner, reflekterer en klar etterspørsel etter kvalitet i hvert eneste glass. Eller er det bare en investering, som ikke vil bli åpnet?
Optimistisk på fremtiden
Til tross for et utfordrende økonomisk klima, ser Vinmonopolet optimistisk på fremtiden for auksjonene. "Vi velger å fortsette med 12 auksjoner også i 2025," sier Frimanslund. - Vi har fått inn flere større samlinger av attraktive auksjonsobjekter, og vi skal også selge litt fra en helt spesiell samling av riktig gammelt brennevin, så det blir nok et spennende år!"
Avslutningsvis inviterer Frimanslund interesserte til å bli en del av teamet: - For min del slutter dette auksjonsåret i mai, så vi lyser vi ut et vikariat om noen vil ta del i Vinmonopolets kanskje mest spennende avdeling. Med slike positive utsikter og spennende muligheter, ser det ut til at Vinmonopolets auksjoner vil fortsette å blomstre i årene som kommer.