Vinåret 2025 – Noen tanker fremover

Det nye året vil bringe med seg både overraskelser og positive nyheter.

I en verden der klimaforhold, forbrukertrender og nye vinregioner kontinuerlig former vinbransjen, er det spennende å se hva det kommende vinåret har å tilby. Vinverdenen gjennomgår stadig endringer, og ingen år er like. For 2025 peker flere trender og faktorer seg ut som sentrale: klimapåvirkning, bærekraft, og en økt interesse for vinprodusenter som leverer stedegen, bærekraftig og god vin.

– Vi forventer å selge litt over 92 millioner liter i 2024, basert på nåværende tall, sier presseansvarlig Jens Nordahl i Vinmonopolet til NTB. Prognosen ser ut til at salget vil bli omtrent 3,5 millioner liter lavere enn i fjor. – Dette må betraktes som en naturlig nedgang i markedet, med tanke på økt grensehandel og vekst i flytrafikken. Vi er fortsatt i en fase der salget vårt normaliserer seg etter pandemien, forklarer Nordahl. Selv om salget går en tanke ned på kommersielle, billigere viner, er heldigvis trenden økt salg (liter) på dyrere viner.

Verden vil smake mer og bedre vin

Det internasjonale samarbeidet innen vinproduksjon og vinimportører er viktigere enn noensinne. Vinprodusenter må reise mer, møte sine kunder og etablere relasjoner i et vinmarked som bugner over av vin. Over 35.000 produkter er på polet. Samtidig observerer vi en økende interesse for regionale vinmesser og smakinger, særlig i større byer som Oslo, Trondheim, Stavanger, Bergen og Tromsø. Vårt råd er enkelt: Jo flere vinmesser og smakinger av høy kvalitet som arrangeres, desto større er sjansen for at flere utvikler en interesse for vinens verden.

Vinofil spår at vinåret 2025 vil bli en spennende tid, preget av både utfordringer og muligheter, både i Norge og på global skala. Med bærekraft som et felles mål, teknologiske innovasjoner innen vinproduksjon, og en forståelse av at klimaendringer vil påvirke både opprinnelsen til vin og hvilke druesorter som benyttes, ser fremtiden for vinindustrien lovende ut. For vinprodusenter, importører og forbrukere åpner det seg en enestående sjanse til å påvirke hvordan vi opplever og deler vin i årene som kommer. Følg med på utviklingen, for vinverdenen er i konstant forandring, og 2025 vil uten tvil bringe med seg både overraskelser og positive nyheter.

Polet har en viktig rolle

En annen faktor her i Norge er hvordan Vinmonopolet håndterer og formidler sitt samfunnsoppdrag. Fra vårt perspektiv er det tegn som tyder på at polet gjør mange riktige valg med hensyn til organisasjon (dyktige fagfolk i rette posisjoner) og tydeligere kommunikasjon internt og eksternt.

Ja til bærekraft

Bærekraft er et viktig tema i dagens samfunn, og vinbransjen er intet unntak. Flere og flere seriøse vinprodusenter i hele verden begynner å innføre økologiske og biodynamiske metoder i produksjonen. Det forventes at antallet økologiske vinprodusenter vil øke, også i Norge, hvor klimaet gir muligheter for dyrking av kvalitetsviner. Tall fra Vinmonopolet indikerer at norske forbrukere blir mer bevisste på hva de kjøper, og etterspørselen etter bærekraftige viner vokser.

Håndverk: God vin trenger ofte lang til til å bli optimal drikkemoden.

Et sentralt spørsmål kan stilles om bærekraftige metoder virkelig kan integreres i vinproduksjonen uten å gå på bekostning av kvaliteten?

Bærekraftige metoder kan integreres i vinproduksjonen på flere effektive måter uten å gå på bekostning av kvaliteten. En av de mest sentrale tilnærmingene er å implementere økologiske og biodynamiske dyrkingsmetoder som fokuserer på naturlig gjødsel og skadedyrkontroll, noe som kan forbedre jordsmonnets helse og fremme naturlig biodiversitet i vinmarkene. Dette resulterer i høyere kvalitet på druene, ettersom de får vokse i et mer variert og balansert økosystem. Videre kan vinprodusenter bruke presisjonslandbruksteknologi for å overvåke og optimalisere vann- og næringsstofftilførsel, noe som reduserer sløsing og gir bedre druestyring. I tillegg kan valget av druesorter som er bedre tilpasset lokale klimaforhold, redusere behovet for kjemiske behandlinger og øke druens naturlige motstandskraft. Til slutt kan produsenter adoptere miljøvennlige produksjons- og emballasjemetoder, som lettvektsflasker og resirkulerbare materialer, som både reduserer karbonavtrykket og opprettholder en høy standard for vinens kvalitet. Ved å kombinere disse metodene kan vinprodusenter ikke bare oppnå bærekraftige resultater, men også skape viner som er rike på smak og karakter, noe som appellerer til både miljøbevisste forbrukere og vinelskere.

Ta imot nye druesorter med åpne armer

Klimaforandringer har allerede begynt å forme vinproduksjonen i mange regioner. Ifølge en rapport fra International Organisation of Vine and Wine (OIV) vil høyere temperaturer muliggjøre dyrking av velkjente druesorter som tidligere ikke kunne overleve i visse områder. Dette betyr at etablerte vinland som Frankrike, Italia og Spania vil måtte tilpasse seg en ny hverdag.

Vinprodusenter tilpasser seg klimaforandringer på flere innovative måter, både for å håndtere utfordringene og utnytte de nye mulighetene som oppstår. Mange begynner å høste druene tidligere for å unngå høye sukkerinnhold og bevare syrenivåene, samtidig som de tar i bruk skyggenett for å beskytte druene mot ekstrem varme. Dette fører til økt eksperimentering med klimatilpassede druesorter som er klonet frem til nye varianter av kjente navn, som Grenache og Syrah i varmere strøk, samt Chardonnay og Pinot Noir i kjøligere strøk. Vinprodusenten Torres, en av Spanias mest anerkjente vinfamilier, har proaktivt tilpasset seg klimaforandringene i mange tiår ved å dyrke frem nye druesorter som er bedre rustet til å håndtere høyere temperaturer og endrede værsituasjoner. Følg spesielt med på Forcada og Garró.

Produksjonen i Øst-Europa, på steder som Georgia og Ungarn, viser også et frisk pust med moderne metoder som gir spennende perspektiver i vinmarkedet. Videre blir bærekraftighet en stadig viktigere komponent; fremoverlente vinprodusenter utforsker økologiske og biodynamiske metoder, samtidig som de utvikler nye løsninger for vannforvaltning i møte med tørke. Innovasjon innen vinmaking, som bruk av unike gjærstammer og spesifikke terroir-faktorer, bidrar til å skape viner som reflekterer denne nye virkeligheten, så vel som ny teknologi forventes å ta mer plass i oppvarmede områder. Samlet sett er det en tid med både utfordringer og håp for vinproduksjon, og tilpasningen til klimaforholdene gir rom for unike smakopplevelser for vinelskere verden over. Med andre ord, vinverden vil finne nye veier til unike nye smaksopplevelser.

Nytt liv: Hos Torres dyrkes gamle druesorter frem. 30 år med forskning står bak Foto: Torres

Anbefalte artikler

Vinpraten med Vinofil

Med faste kunnskapsrike gjester florerer det med vinkunnskap og samtaler om vår felles interesse: Vin . Forvent også andre kjente personligheter fra mat- og vinbransjen. Innspillinger pågår og lanseres fortløpende

Les mer