En av mine favorittpersonligheter i Loire er Pascal Jolivet. Han er med sitt sjarmerende smil en høyst levende vinlegende i Frankrike. Må man beskrive han på en enkel måte er han uredd, politisk ukorrekt på en god måte og svært opptatt av å lage vin som er stedegen og smaker godt. Siden oppstarten på begynnelsen på 90-tallet og ifølge han selv født på «feil» side i vinregionen Pouilly-Fumé gjort det til sitt livsverk å bringe frem druen Sauvignon Blanc på best mulig måte.
Med produksjon fra nærmere 160 hekter både i Pouilly-Fumé og Sancerre, hovedsaklige egne vinmarker kontrollerer han og sønnen Clément hele livsløpet fra drue til ferdig vin – Jeg liker ikke Sauvignon Blanc er en replikk vi har hørt ofte fra Pascal Jolivet. Et utsagn med et alvorlig bakteppe, selv om setningen er skapt for å få oppmerksomhet på det generelle smaksbilde fra Sancerre. Ifølge Pascel Jolivet kan viner fra Sancerre være mye mer enn unge, syrefriske vegetale hvitviner med høy syre som dominerer smaksbildet.
– Sancerre hadde fått en Cru inndeling lignende slik som i Chablis, forteller Pascel Jolivet på spørsmål om hva den svært erfarne vinmakeren hadde gjort om han hadde fått bestemt alene . Å ikke inndele Sancerre i kvaliteskategorier slik mange vinompråder har gjør Sancerre og Pouilly-Fumé til områder hvor de gode kjøpene handler om hvem som lager vinen. Sagt med andre ord, det finnes kommersielle, enkle viner fra området som holder seg akkurat innenfor hva regelverket fra slutten av 1930-tallet sier.
Pascel Jolivet tok tidlig standpunkt i sin vinproduksjon med lav bruk av svovel, ingen bruk av enzymer og tilsetninger som fremhever den generelle stilen som Sancerre ellers er kjent for. Resultatet er at hans viner har en litt mer utviklet frukt, markert mye bedre konsentrasjon og gjerne er på topp noen år etter de laget. En ting jeg liker spesielt, er den iboende naturlige syrlighet som kjennetegner vinene fra Pascel Jolivet.
– Jeg liker ikke Sauvignon Blanc
Pascal Jolivet
Matvennlige flotte viner
Syrlighet på rett på måte gjør en vin matvennlig. En dominerende syrlighet har motsatt effekt og begrenser hva vinene passer til. Ja, rent umiddelbart er vinene forfriskende etter et glass, men ikke etter en hel flaske. Poenget er at vinene fra Pascel Jolivet har en balansert syrlighet som imponerer meg, flaske etter flaske
Pascal Jolivet Indigène 2020
Varenummer: 13090701 (bestilling)
Pris: 599,90 kr
Lys grønngul farge. Digg, konsentrert med eple, flint og urter på duft og smak. Rik mineralsk utgave. Medium pluss syrlighet. Dekanter gjerne
Pascal Jolivet Blanc-Fumé 2019
Varenummer: 11669901 (bestilling)
Pris: 369,90 kr
Poeng: 87
Lys grønngul farge. Eple, vegetale toner og mineraler på duft og smak. Fruktdrevet og konsentrert lang ettersmak. Medium pluss syrlighet.
Pascal Jolivet Sancerre 2021
Varenummer: 11669801 (bestilling)
Pris: 349,90 kr
Poeng: 88
Lys grønngul farge. Mineraler, eple og flint på duft og smak. Konsentrert, noe «ung» Sancerre med medium pluss syrlighet. Luft gjerne før servering
Jolivet Attitude Sauvignon Blanc 2021
Varenummer: 5058801 (bestilling)
Pris: 249,90 kr
Poeng: 87
Lys grønngul farge. Fruktdrevet aromabilde med mineraler, eple og sitrus på duft og smak. Rik fruktdrevet ettersmak med medium pluss syrlighet. God hverdagsvin
Pascal Jolivet Indigène 2020
Varenummer: 13090701 (bestilling)
Pris: 599,90 kr
Poeng: 90
Lys grønngul farge. Digg, konsentrert med eple, flint og urter på duft og smak. Rik mineralsk utgave. Medium pluss syrlighet. Dekanter gjerne
Pascal Jolivet Sauvage 2020
Varenummer: 14161801 (bestilling)
Pris: 599,90 kr
Poeng: 89
Lys grønngul farge. Klassisk Sancerre. Eple, flint og grønne urter på duft og smak. Rik konsentrert ettersmak.medium pluss syrlighet. Dekanter gjerne
Litt om
Sancerre ligger på den øvre delen av Loire i det sentrale Frankrike. Den er oppkalt etter den lille kommunen (1500 innbyggere) på vestbredden av elven, som ligger på en høyde 150 meter over elven. Området er kjent ikke bare for sine viner, men også for den myke osten «Crottin de Chavignol» laget av geitemelk. Ifølge legenden plantet kong Henrik IV (1553-1610), som var kjent som en vinelsker, et eiketre i nærheten av Chavignol, som angivelig ble ødelagt av et lynnedslag under et tordenvær først i 1993. Veden ble forøvrig brukt til produksjon av eikefat. Henry IV sa «at vinen på dette stedet var den beste han noen gang hadde drukket, og hvis alle menneskene i hans rike drakk den, ville de religiøse krigene ta slutt». På den tiden ble det imidlertid hovedsakelig produsert rødvin.
Sancerre har vokst
På 1960-tallet ble det kun dyrket rundt 700 hektar, men fra 1970-tallet utviklet hvitvin seg til en kultvin. I dag dekker vinmarkene rundt 2600 hektar med vinstokker mellom 200 og 300 meter over havet. Enkelte kommuner eller deler har lov til å legge til navnet sitt til appellasjonen. Disse er Bannay, Bué, Brie (del av Bué), Chavignol (del av Sancerre), Crézancy, Menetou-Ratel, Ménétréol, Pouilly, Sancerre, Sainte-Gemme, Saint-Hilaire-Saint-Florent, Saint Satur, Sury-en -Vaux, Thauvenay, Veauges, Verdigny og Vinon. Området er delt inn i tre områder etter jordsmonn. Dette er «Terres Blanches» (hvite jordarter) med en blanding av leire og kalkstein i vest, den sterkt grusete og kalkrike i midten og en rik på flint rundt Sancerre i øst. Det kontinentale klimaet er preget av kalde vintre.
De beste produsentene
Kjente produsenter er Domaine Bailly-Reverdy, Domaine Delaporte, Domaine Henri Bourgeois, Cotat Frères, André Dezat, Gustave Fouassier, Domaine Girault, Gitton, Pascal Jolivet, Domaine Laloue, Serge Laporte, Alphonse Mellot, Joseph Mellot, Merlin-Charrier, Paul Milléroux, Henry Natter, Paul Prieur, Domaine Raimbault-Pineau, Michel Redde, Pascal & Nicolas Reverdy, Reverdy-Cadet, Dominique Roger, Jean-Max Roger, Domaine des Vieux Pruniers og Domaine Vacheron.