Under radaren: Col d’Orcia fra Toscana

- Det handler om små skritt hver dag, for å bli best i noe. Nettopp det er Col d’Orcia blitt. Noen av det beste fra Toscana

En produsent som ofte går under raderen er Col d’Orcia. Det er det ingen grunn til å gjøre. Smakfulle, prisgunstige viner er stikkordet. Vingården Col d’Orcia er en av de eldste vinprodusentene i Montalcino med aner tilbake til år 1700.

Eiendommen ligger vakkert til i Toscanas myke, bølgende åser i den sørlige delen av Montalcino, vel integrert i Orcia-dalen; (Val d’Orcia). Eiendommen er total beplantet med 144 hektar druestokker – hvorav 100 hektar Sangiovese (Brunello» og Rosso di Montalcino. Kombinasjon – jordsmonn og klima i denne delen av Montalcino betegnes som enestående. Eieren, en ekte greve – Francesco Marone Cinzano – besluttet at hele eiendommen skulle sertifiseres for økologisk produksjon – noe de fikk godkjent fra slutten av 2010.

Francesco Marone Cinzano

Hele eiendommen, inklusiv vingårder og olivenlunder – selv hagene drives økologisk. Helt siden han tok over fra sin far i 1992 har målsetningen vært å drive etter en av de første beskrivelse av området. Munken Leandro Alberti skrev i 1550 i boken «Descrizione di tutta Italia» (En beskrivelse av hele Italia) følgende om Montalcino: «Er ofte snakket om over hele landet for de gode vinene som kommer fra disse flotte åssidene».  Vi har over tid smakt mye av vinene fra Col d’Orcia og stadig vekk havner de opp som referanseviner på bordet

En av de store

Col d’Orcia er i dag en de største produsentene i Montalcino og grev Francesco er uten tvil en Italias mest kjente vinpersonligheter. Han har gjennom en årrekke drevet frem toneangivende prosjekter i alt fra økologisk vindyrking til utforsking av historiske oppbindingsmetoder og sangiovese-druenes genetikk er også initiert og finansiert av greven, i samarbeid med flere av verdens beste universiteter og forskere.

Jupiters blod, Sangiovese druen er den dominerende i Toscana – Toscanas berømte flytende visittkort som krever både varme og sollys for å imøtekomme dens sursøte fruktighet og struktur – ikke minst når vinene er unge. Syrligheten gjør den nettopp til en mat-villig vin som gir store opplevelser når man nyter vinen sammen med retter som krever syrlighet og moderate tanniner.

Sangiovese er den adelige druen bak Chianti, Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino og en rekke andre av regionens velkjente viner. Sangiovese blandes, bortsett fra i Brunello di Montalcino, med Canaiolo, ofte også med Trebbiano, Malvasia og Ciligiolo, for å bløtgjøre skarpheten. Men i mange av regionens største viner er det kun Sangiovese vi finner i flasken.

Sangiovese er en «kameleon»; en drue som avhengig av sted, vinmaker- og visjon kan vise seg fra mange forskjellige sider. Typisk karakteristikk er likevel kirsebær/mørke moreller, moden blåplomme/sviske, lær/sedertre og tobakk ispedd en aning varme jordlige toner. Det den mangler i raffinement, kompenserer den med sin delikate kirsebærsyrlighet. I tillegg kommer en god porsjon viltre men kontrollerbare tanniner, sin egenart, og ikke minst italiensk følelse.

Smaksnotater

Anbefalte artikler

Vinpraten med Vinofil

Med faste kunnskapsrike gjester som Kristoffer Aga fra Re-Naa , Simon Zimmermann og Pontus Dahlstrøm fra Kolonialen Bislett florerer det med vinkunnskap og samtaler om vår felles interesse: Vin . Forvent også andre kjente personligheter fra mat- og vinbransjen. Innspillinger pågår og lanseres fortløpende

Les mer