På kanten av kontinentet – Hirsch

Uten tvil blant de aller beste vinprodusentene i California.

Det er noe nesten mytisk over den ytterste kanten av Sonoma Coast, der det kjølige Stillehavet slår nådeløst mot de bratte skrentene og tåken ruller inn som et levende teppe over landskapet. Det var her, i dette ugjestmilde, men vakre terrenget, at David Hirsch for over førti år siden så et potensial ingen andre våget å drømme om. Bildet foran meg viser ikke bare en flaske vin; det er et vitnesbyrd om visjonært mot og et intimt samspill med naturen. Vi snakker om Hirsch Vineyards Pinot Noir Block 8, årgang 2022 – en vin som bokstavelig talt har røttene sine i geologisk drama.

Hirsch-vingården ligger like ved San Andreas-forkastningen, et sted der tektoniske plater møtes og skaper et jordsmonn så komplekst og variert at man kan finne vidt forskjellige jordtyper med bare noen meters mellomrom. «Block 8», parsellen denne vinen stammer fra, er særegen. Den er preget av en rødlig, jernholdig jord som skiller seg markant fra naboene. Denne unike geologien, kombinert med områdets kjølige havsbris, gir druene en langsom modning som bevarer syren og bygger aromatiske lag på en måte som minner om de aller beste burgundere, men med en umiskjennelig kalifornisk solkyss i frukten. En vin trekkes frem her, men ALLE vinene fra Hirsch anbefales fra vår side. Du finner dem her på Vinmonopolet.no

En av verdens mest dramatiske vinlandskap Foto: Hirsch

En legendarisk god vin

Når man betrakter denne 2022-årgangen i glasset, ser man den karakteristiske, transparente blålilla fargen som kjennetegner en Pinot Noir som ikke er manipulert med overdreven ekstraksjon. I nesen møtes man av en symfoni som er både forførende og elegant. Det er ikke bare den umiddelbare duften av modne villbringebær og modne bær som treffer deg, men de underliggende tonene av tørket salvie, vegetale toner og en distinkt mineralitet – en duft av våt stein og jord.

I munnen oppleves vinen som perfeksjonisme av konsentrert frukt, men som holdes oppe av en stram, nesten elektrisk syrestruktur og finkornede tanniner som gir vinen ryggrad og lengde. 13,9 % alkohol er sømløst integrert og gir fylde uten å bli tung. Prisen er hva man bør unne seg og forsvares lett opp mot vinkvaliteten. PS, denne drikker du best, litt avkjølt i et Riedel New World Pinot Noir glass, gjerne fra Veritas serien.

Hirsch Vineyards Block 8 2022 er en vin for den tålmodige nyter, en vin som krever oppmerksomhet og som belønner den nysgjerrige. Den er et bevis på at Sonoma Coast produserer noen av verdens mest spennende Pinot Noir-viner i dag. Dette er ikke en vin for de som søker en enkel fruktbombe, men for de som verdsetter presisjon, stedegenhet og en vin som forteller en historie om stein, tåke og tid.

Best til andebryst

For å yte denne vinen full rettferdighet ved middagsbordet, må vi se etter mat som kan speile dens eleganse samtidig som den utfordrer dens struktur. Min definitive anbefaling er et rosastekt andebryst servert med en reduksjon på kraft og bjørnebær, akkompagnert av pannestekt skogsopp og sellerirotpuré. Hvorfor fungerer dette så godt? Andens rike fettlag trenger vinens friske syre for å «rense» ganen mellom hver bit, en funksjon Hirsch utfører med bravur. Samtidig vil de jordlige umami-tonene fra soppen hente frem de mer krydrede og skogbunnsaktige elementene i vinen, mens bærene i sausen vil danse harmonisk med vinens egen fruktkarakter. Det er en kombinasjon der summen blir betydelig større enn delene, en gastronomisk dialog mellom California og det klassiske kjøkken.

Andebryst er kjempegodt, forutsett at det blir stekt med omhu og på riktig måte. Foto: Matprat – Oppskrift i link over

Anbefalte artikler

Vinpraten med Vinofil

Med faste kunnskapsrike gjester florerer det med vinkunnskap og samtaler om vår felles interesse: Vin . Forvent også andre kjente personligheter fra mat- og vinbransjen. Innspillinger pågår og lanseres fortløpende

Les mer
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com