Det er lett å la seg begeistre over vinene fra den lille familieprodusenten Brandini i Piemonte. Svein tok turen på to hjul til dem i Italia og slo av en prat. Kall gjerne søstrene Giovanna og Serena Bagnasco et fyrverkeri av vinglede til nordmenn.
De treffer med sine prisgunstige, fruktdrevne viner som passer godt til hverdags, i tillegg til mer raffinerte, elegante Barolo-viner av beste sort. En engasjert, uredd personlighet kombinert en klar holdning til hva vinkvalitet er har vært oppskriften til suksess for Giovanna Bagnasco og hennes søster Serena siden de tok over Brandini i 2017.
Giovanna Bagnasco har sammen med søsteren Serena og familen opplevd at deres viner har blitt tatt inn i basislisteføring på Vinmonopolet mer eller mindre umiddelbart. Man skulle tro at Piemonte ikke hadde mer overraskelser på lur. Der tok Norge feil. For noen år siden kom Brandini på markedet med klokkeklare, ærlige viner med flott syrlighet og iboende konsentrasjon.
Vinene som ble smakt med søstrene Bagnasco
Brandini Alta Langa Brut
Varenummer: 14396401 (bestilling)
Pris: 329,90 kr
Poeng: 88
Lys grønngul farge. Små bobler. Fruktdrevet, med eple, gul frukt og konsentrert sylrighet og lang ettersmak. Grapefrukt i finish. Flott matvin
Brandini Barolo La Morra 2019
Varenummer: 14957801 (basis)
Pris: 452,50 kr
Poeng: 91
Middels rød farge. Utviklet nype, kirsebær, urter og rose på duft og smak. Flott syrlighet og markerte tanniner. Sett i kjelleren noen år Topp kvalitet
Brandini – historien bak
I 2007 ble året hvor det store vinprosjektet Brandini for Piero, hans kone Grazia Castelli Bagnasco og døtrene deres Giovanna og Serena. ble satt ut i livet. Brandini-eiendommen er på 18 hektar og sertifisert økologisk, men driftes etter biodynamiske prinsipper og ligger noen minutters biltur fra landemerket La Morra i Piemonte. Før familien Bagnasco overtok, hadde den tidligere eieren solgt alle druene sine til et av de lokale kooperativene i Piemonte. Vinmarkene lå ideelt til, men var drevet mer kommersielt med tanke på kvantitet heller enn nødvendigvis kvalitet.
Man kan se idag at timingen var perfekt for å kjøpe. Prisene har skutt i været og Piemonte har vært i stor vekst, spesielt på vinturisme. Og lykken stopper ikke der. Etterspørselen øker etter økologiske og biodynamiske viner. Dett er investert seriøst mye penger fra familien Bagnasco. Alt med fokus på bærekraft. Resultatet har blitt et sjarmerende lite overnattingssted med en utsøkt restaurant mer eller mindre i vineriet. På besøket mitt bobler det over av gjestfrihet. – Vi elsker å få besøk, og det skaper en helt egen stemning i vineriet når nordmenn kommer kunne Giovanna Bagnasco fortelle Vinofil med et stort smil.
Vinmarkene er hovedfokus
– Men viktigst av alt er det arbeidet i vinmarkene vi må gjøre for å kunne drive økologisk. Vårt mål fra starten er å ha en helhetlig bærekraftig tanke bak alt vi gjør forteller Serena Bagnasco. Som legger til at det er svært mye manuelt arbeid i vinmarkene året rundt.
– Selv om det har tid og vi har feilet har vi nå funnet vår måte å organisere den økologiske, til dels biodynamiske, tilnærmingen vi har i vinmarkene våre på, forsetter Giovanna Bagnasco. Og under vår samtale med søstrene på en fredag ble det klart da Svein spurte søstrene hva planene var? I kor ble det svart, Det bestemmer Dolcetto i helgen ( en drue som muligens måtte plukkes den helgen)
For en ting er sikkert med vinene fra dette fyrverkeriet av et søskenpar. Deres viner smaker godt, er alltid leskende og fruktdrevne. Men også ypperlige matviner med sin iboende syrlighet
Bilde: Svein har fått sin faste parkeringsplass utenfor for sin BMW GS 1300