Det er noe fundamentalt fascinerende med møtet mellom den tørre, støvete luften i Maipo Valley og den maritime presisjonen fra Bergen. Jeg husker første gang jeg sto på terrassen hos Odfjell Vineyards i Padre Hurtado; solen sto lavt over kystfjellene, og den kjølige brisen fra Stillehavet, den berømte «Perustrømmen», minnet meg merkelig nok om en norsk sommerkveld ved kysten. Jeg var i Norge, men i Chile…
Her, midt i Chiles hjerte, vaier det norske flagget side om side med det chilenske, mens de robuste fjordhestene beiter fredelig mellom vinrankene. Det er en scene som ved første øyekast virker surrealistisk, men som i glasset gir fullstendig mening. Det hele handler om hvordan en norsk skipsrederfamilie transformerte chilensk vinproduksjon gjennom tre sentrale akser: den historiske reisen fra shipping til jordsmonn, den kompromissløse satsingen på biodynamisk terroir-forståelse, og hvordan deres viner har redefinert søramerikansk eleganse for et kresent norsk publikum.

Pionerånden fra de syv hav til vinens verden
Historien om Odfjell Vineyards er ikke bare en fortelling om vin, men om en visjonær som nektet å se begrensninger der andre så tradisjonell industri. Da Dan Odfjell, en mann formet av Bergens shippingtradisjoner, forelsket seg i Chile på 1980-tallet, var det ikke primært vin som sto på agendaen, men fruktdyrking og en lengsel etter landbrukets ro. I 1982 kjøpte han eiendommen i Padre Hurtado, men det var først i 1994 at de første vinrankene ble plantet, etter at han innså at jordsmonnet besatt et uutnyttet potensial for verdensklassevin.
Det som skiller Odfjell fra mange av de store, industrielle chilenske vinhusene, er den metodiske, nesten ingeniørkunst-aktige tilnærmingen til produksjonen, kombinert med en dyp respekt for naturens egne sykluser. I 1998 sto deres arkitektoniske perle av et vinhus ferdig, tegnet av sønnen, nå styreformann Laurence Odfjell.
Det var Sør-Amerikas første vineri basert utelukkende på tyngdekraftsprinsippet, en investering som vitner om en langsiktighet man sjelden ser i en bransje preget av raske trender. Ved å eliminere mekaniske pumper unngår de unødig oksidering og bevarer druenes primærfrukt, noe som gir en renhet i smaksbildet som i dag er blitt Odfjells signatur. Dette historiske bakteppet, hvor norsk kapital møter chilensk naturkraft, har lagt fundamentet for en produksjon som i dag teller over 85 hektar med sertifisert biodynamisk mark, og som har posisjonert Odfjell som en premissleverandør for bærekraftig luksus i Sør-Amerika.
De to desidert beste vinene
Odfjell Zippora 2019
Varenummer: 18041301 (bestilling)
Pris: 789,90 kr Poeng: 95
Mørk rød farge. Konsentrert, mørke bær, urter og anis på duft og smak. Fyldig og rik ettersmak. En vin for det gode lammemåltidet, eller i vinkjelleren de neste 20 årene. Uansett, du vil glede deg over kvaliteten. Dekanter noen timer, drikk fra store glass

Aliara 2022
Varenummer: 3448701 (bestilling)
Pris: 379,90 kr Poeng: 93
Dyp rød farge. Konsentrert med solbær, mørke bær og krydder på duft og mak. Fatpreget, men sødmefull fruktighet og flott syrlighet trekker opp inntrykket. Balanserte modne tanniner og lang ettersmak.
Carignan-revolusjonen
Når man smaker seg gjennom porteføljen til Odfjell, fra den tilgjengelige Armador-serien til prestisjevinen Aliara, trer en tydelig rød tråd frem: forståelsen av sted. Mens Maipo Valley leverer Cabernet Sauvignon med fløyelsmyke tanniner og solbærpreg, har Odfjell vært en pioner i å løfte frem de gamle vinstokkene i Maule Valley, lenger sør.
Her finner vi deres kanskje viktigste bidrag til moderne chilensk vinhistorie: satsingen på druen Carignan. Gjennom prosjektet VIGNO (Vignadores de Carignan), har Odfjell bidratt til å redde hundre år gamle, u-vannede vinstokker som tidligere ble sett på som verdiløse. Resultatet er viner som Orzada Carignan, hvor en dyp lilla farge møter en intens aroma av mørke skogsbær, kryddertoner og en syrestruktur som får selv en garvet vinskribler til å sperre opp øynene. Av begeistring!
I kjelleren praktiseres minimal intervensjon; bruken av nye eikefat er betydelig redusert de siste årene til fordel for brukte fat og betongegg, noe som lar jordsmonnets mineralitet skinne gjennom. For en vinsmaking hjemme anbefaler jeg å sette Odfjell Aliara opp mot en klassisk Bordeaux fra samme årgang. Aliara, en blend som varierer med årgangen, men ofte domineres av Carignan, Malbec og Syrah, viser en kompleksitet som krever tid i glasset. Server den ved 17–18 grader etter en time på karaffel, og du vil merke hvordan de lagvise aromaene av lakris, fioler og grafitt folder seg ut. Dette er viner med et lagringspotensial som strekker seg over ti til femten år, der de tertiære tonene av lær og skogbunn etter hvert vil komplementere den robuste frukten.

Vinmakerne bak vinen
Francisca Palacios ( th) er landbruksingeniør og vinmaker fra Universitetet i Chile, og begynte hos Odfjell under innhøstingen i 2016. I dag, som sjefsvinmaker ved Odfjell Vineyards, leder hun produksjonen av vinene våre – kjent for sin friskhet og sitt fruktige uttrykk. Fran er lidenskapelig opptatt av naturen og søker å fange essensen av våre opprinnelige vinmarker i hver flaske, og lager viner som skiller seg ut for sin harmoni og balanse.
Carlos Rojas Moreno er landbruksingeniør fra Universitetet i Chile, og jobber sammen med Francisca som en del av vinproduksjonsteamet. Med erfaring innen økologisk vindyrking bringer han et sterkt engasjement for bærekraftig produksjon, noe som bidrar til å forbedre autentisiteten og kvaliteten på vinene våre.

Det autentiske og bærekraftige

Nordmenn bør være stolte av dette eventyret.
I dagens globale vinmarked ser vi en tydelig trend hvor forbrukere søker autentisitet og miljøansvar, og her står Odfjell Vineyards i en særstilling. Klimaendringene presser chilenske produsenter til å søke seg mot kjøligere områder eller adaptere mer robuste dyrkingsmetoder, og Odfjells tidlige satsing på biodynamikk og «dry farming» i Maule har vist seg å være profetisk. Biodynamikk er for Odfjell ikke bare en markedsføringsgimmick, men en filosofi som gjennomsyrer hele driften, fra de spesiallagde preparatene som graves ned i vinmarken, til bruken av de norske fjordhestene som minimerer jordpakking sammenlignet med tunge traktorer.
For den kvalitetsbevisste leseren av Vinofil.no er dette viktige parametere; bærekraft er i ferd med å bli det nye kvalitetsstempelet. Prisutviklingen på chilensk toppvin har også vært moderat sammenlignet med de galopperende prisene i Burgund eller Napa Valley, noe som gjør Odfjells viner til noen av de beste kjøpene på Vinmonopolet i segmentet over 300 kroner. Det norske markedet har respondert med entusiasme, og Odfjell er i dag et av de sterkeste merkevarenavnene for chilensk vin i Norge. Nordmenn bør være stolte av dette eventyret.
Denne suksessen skyldes ikke bare den norske tilknytningen, men en konsistent leveranse av kvalitet som utfordrer de etablerte europeiske hierarkiene. Vi ser nå en bølge av yngre vinmakere i Chile som ser til Odfjell for inspirasjon når de skal lage viner med lavere alkohol og høyere friskhet, noe som lover godt for regionens fremtidige relevans.

Gastronomisk samspill med Odfjell
En vin er sjelden bedre enn maten den ledsages av, og Odfjells viner er skapt for det gode bord. Deres Cabernet Sauvignon fra Maipo, med sin strukturerte kraft og elegante frukt, er en perfekt partner til klassisk norsk vilt. Tenk deg en ytrefilet av hjort, servert med en kremet soppstuing og rørte tyttebær; vinens tanniner renser ganen mellom hver bit av det rike kjøttet, mens fruktigheten i vinen plukker opp sødmen i bærene. For de mer eventyrlystne vil en Orzada Carignan være en åpenbaring til grillet lam med urter og hvitløk. Carignan-druens naturlige syre skjærer gjennom fettet i lammet, mens de rustikke tonene i vinen harmonerer med de brente aromaene fra grillen. Det er i disse øyeblikkene man forstår at vin ikke bare er en vare, men en brobygger mellom kulturer og tradisjoner. Når man sitter med et glass fra Odfjell, smaker man både chilensk sol og norsk stahet, en kombinasjon som krever presisjon og tålmodighet for å lykkes.
En refleksjon over en norsk-chilensk suksesshistorie
Å oppsummere Odfjell Vineyards betydning er å anerkjenne at kvalitet ikke tar snarveier. Det har vært en reise mellom suksesser og feilskjær. Fra Dan Odfjells første visjonære investeringer til dagens posisjon som en ledestjerne innen biodynamisk vindyrking, har familien vist at det er mulig å kombinere storstilt drift med en ektefølt kjærlighet for detaljene i terroiret.
Deres viner er ikke lenger bare «gode chilenske kjøp», men faktisk en poengreise i kvalitet etter at andre generasjon tok plass i førerhuset. For den norske vininteresserte er Odfjell en kilde til stolthet, men først og fremst en kilde til store smaksopplevelser til en fornuftig pris. Min klare oppfordring er å ikke se seg blind på etikettenes opprinnelsesland, men la seg forføre av håndverket bak. Neste gang du planlegger en vinsmaking eller ser etter de beste vintipsene til en bedre middag, bør du plukke med deg en flaske Aliara eller en eldre årgang av Orzada. Sett deg ned, skjenk langsomt, og reflekter over reisen disse druene har gjort – fra den tørre jorden i Chile, via et teknologisk avansert tyngdekraftsvineri, til ditt glass her i nord. Det er en historie om lidenskap, presisjon og, fremfor alt, ekte vinmakerkunst som fortjener en plass i enhver seriøs vinkjeller.
Litt mat som passer til..
Det er en spennende øvelse å bringe de chilenske soltimer hjem til det norske middagsbordet. Odfjell Vineyards har en unik evne til å kombinere kraft med en nesten nordisk kjølighet i frukten, noe som gjør dem til eksepsjonelle partnere for våre råvarer. Her er et forslag til en smaksreise i tre akter, skreddersydd for norske ganer og matvaner.
Første akt: Skalldyrfatet og havets friskhet

Vi starter med Odfjell Armador Sauvignon Blanc. Selv om Odfjell er mest kjent for sine røde viner, er deres hvitvin fra kystnære vinmarker i San Antonio et funn til norske skalldyr. Her hjemme elsker vi den ukompliserte gleden ved ferske reker, krabbeskjell og kanskje noen sjøkreps. Vinens markante syre og aromatiske toner av stikkelsbær og lime fungerer som en flytende sitronbåt over maten. Den mineralske avslutningen henter opp saltholdigheten i sjømaten og renser ganen mellom hver bit av majones og loff.
Andre akt: Høstlammet og den rustikke elegansen
Når høsten senker seg og fårikålen eller det langtidsstekte lammelåret kommer på bordet, henter vi frem to viner fra porteføljen til Odfjell. Først ut er Odfjell Orzada Carignan. Dette er en kombinasjon som nesten føles skjebnebestemt. Carignan-druens naturlige høye syre og rustikke tanniner er akkurat det som trengs for å skjære gjennom fettet i lammekjøttet. Mens vi i Norge ofte bruker mye urter som timian og rosmarin, svarer vinen med sine egne hint av tørket lær og mørke bær. Dette er ikke en vin som overdøver lammekjøttet, men som heller løfter frem sødmen i rotgrønnsakene vi så ofte serverer til. Vil man gå hakket opp, er min favoritt neste mann ut.
En moden Odfjell Orzada Cabernet Sauvignon Cabernet-druens struktur og faste tanniner trenger proteiner og fett for å skinne, og den konsentrerte frukten i Orzada-serien balanserer lammekjøttets fett og kjøttsaft på mesterlig vis. Det er i dette møtet mellom chilensk struktur og norsk retter at man virkelig ser hvordan Odfjell-familien, på et vis har klart å bygge en gastronomisk bro over Atlanterhavet.

Tredje akt: Viltet og den chilenske kraftpakken

Til de store anledningene hvor reinsdyrstek eller elgbiff står på menyen, er flaggskipet Odfjell Aliara det selvfølgelige valget. Norsk vilt krever en vin med konsentrasjon og tyngde, men også en viss eleganse for ikke å maskere den fine viltsmaken. Aliara, med sin dype kompleksitet og lagvise aromaer av mørk sjokolade, bjørnebær og integrert fat, speiler viltets karakter perfekt. En klassisk norsk kremet viltsaus med knuste einebær og en raus skje tyttebær vil finne sin rake motsetning og partner i vinens fløyelsmyke tekstur og lange, krydrede ettersmak.
Smaksnotater:
Armador Sauvignon Blanc 2021
Varenummer: 5655901 (bestilling)
Pris: 162,90 kr Poeng: 87
Lys gulgrønn farge. Druetypisk, aromatisk, vegetal og stikkelsbær og konsentrert frukt på duft og smak. Medium pluss syrlighet. Fruktdrevet ettersmak
Odfjell Orzada Syrah 2020
Varenummer: 14663901 (bestilling)
Pris: 224,90 kr Poeng: 87
Middels rød farge. Sorte bær, anis og krydder på duft og smak. Rik fyldig vin med flotte tanniner. Litt høy alko trekker ned.
Orzada Carignan 2021
Varenummer: 3430401 (bestilling)
Pris: 249,90 kr Poeng: 89
Middels rød farge. Lukt og smak av plomme, mørke bær og kryddertoner på duft og smak. Saftig god ettersmak med modne tanniner og syrlighet. God matvin.
Orzada Carmenère 2021
Varenummer: 5619601 (bestilling)
Pris: 254,90 kr Poeng: 87
Middels blålilla farge. Modne bær, plommer, krydder og trefrukt på duft. Fruktdrevet med balansert syrlighet og behagelige tanniner. Lang ettersmak.
Odfjell Orzada Chardonnay 2022
Varenummer: 19802401 (bestilling)
Pris: 254,90 kr Poeng: 88
Lys grønngul farge. Dufter av moden gul stenfrukt, fersken og nektarin – flankert av et karakteristisk hint av bivoks og svale urter. Vinen bør dekanteres 1 time før servering. Medium syrlighet.Server i store glass.
Orzada Cabernet Sauvignon 2020
Varenummer: 5004401 (bestilling)
Pris: 254,90 kr Poeng: 88
Dyp rød farge. Solbær, vegetal og urter på duft. Konsentrert, fyldig og rik vin med lang ettersmak. Typeriktig. God matvin
Aliara 2022
Varenummer: 3448701 (bestilling)
Pris: 379,90 kr Poeng: 94
Dyp rød farge. Konsentrert med solbær, mørke bær og krydder på duft og mak. Fatpreget, men sødmefull fruktighet og flott syrlighet trekker opp inntrykket. Balanserte modne tanniner og lang ettersmak.
Odfjell Zippora 2019
Varenummer: 18041301 (bestilling)
Pris: 789,90 kr Poeng: 94
Mørk rød farge. Konsentrert, mørke bær, urter og anis på duft og smak. Fyldig og rik ettersmak. En vin for det gode lammemåltidet, eller i vinkjelleren de neste 20 årene. Uansett, du vil glede deg over kvaliteten. Dekanter noen timer, drikk fra store glass














