Odfjell stevner videre

Et møte med Laurence Ward Odfjell i hjembyen Bergen for å prate om bursdagsbarnet.

Odfjellvineriet i Chile fyller år! Gratulerer med dagen.  Svein møtte Laurence Ward Odfjell i deres felles hjemby Bergen for å prate om bursdagsbarnet. Mye vin har vært laget opp gjennom årene i Chile, men fellesnevneren de siste femten årene er at retningen går mot en mer stilsikker og selvsikker vinprodusent.  Dagens generasjon av eierne med Laurence i spissen stevner videre med vind i seilene. 

Odfjell-familien har lange tradisjoner i  den norske shippingindustrien. Odfjell SE, som er et av verdens ledende selskaper innen kjemikalietransport og logistikk, ble grunnlagt i Bergen i 1914. Selskapet har vært kjent for sin innovative tilnærming til shipping og logistikk, og har gjennom årene utvidet sin virksomhet til store deler av verden. Odfjell-familien valgte å bruke sin erfaring fra shipping for å utvikle vinprosjektet i Chile. Det har kostet familien mye, men steg for steg, år for år bærer det bokstavelig frukter, eller druer om man vil.

Odfjell har fått nasjonal og  internasjonal anerkjennelse for sin økologiske og bærekraftige vinproduksjon. Alt ligger til rette. Chile er et land som har en gunstig kombinasjon av klima, jordsmonn og vintradisjon. Chile har også en rik historie med vinproduksjon som strekker seg tilbake til kolonitiden på 1500-tallet, da spanske conquistadorer introduserte de første vinstokkene i landet.

Se video:

Holistisk tilnærming

En av Odfjells styrker er deres fokus på  økologisk vinproduksjon. I stedet som mange andre gjør  i Chile ved å bruke syntetiske sprøytemidler og kjemiske gjødselmidler, har Odfjell valgt en naturlig tilnærming til druedyrking. Det innebærer å følge en holistisk tilnærming til landbruk, hvor hele vingården behandles som et levende økosystem. 

Opp gjennom årene har Odfjell fått en stor portefølje av viner, fra friske og fruktige hvitviner til komplekse rødviner i verdensklasse. Odfjell er spesielt anerkjent for sine viner laget av  Carmenère, Cabernet Sauvignon, og Syrah. Jeg vil spesielt trekke frem. Carmenère, som opprinnelig kommer fra Bordeaux i Frankrike, som har blitt et kjennetegn for chilensk vinproduksjon. Odfjell har vært en pioner for få frem vin som har en stedegen, druetypisk karakter av Carmenère.

La det være sagt

Gjennom mange år har Odfjell bidratt til å øke kunnskapen rundt bærekraftig vinproduksjon i Chile. Chile har lenge vært kjent for sin masseproduksjon av vin til eksport, men produsenter som Odfjell har satt fokus på stedegen kvalitet, bærekraft og troverdighet. 

Som mange andre vinprodusenter står også Odfjell overfor utfordringer knyttet til klimaendringer, tørke og endringer i markedsdynamikken.
La det være sagt med en gang. Å jobbe med chilensk vin i Norge er ikke lett, markedet er dominert av store aktører og betalingsviljen blant nordmenn er ikke stor. Samtidig har Vinmonopolets innsats vært beskjeden, tildels fraværende mot den reelle kvalitetsutviklingen som har skjedd i Chile. 

Prisene er lave i forhold til kvaliteten, spesielt på viner som koster mer enn 250 kroner.

Anbefalte viner

Orzada Carignan 2021
Varenummer: 3430401 (bestilling)
Pris: 239,90 kr
Poeng: 89
Middels rød farge. Plomme, mørke bær og kryddertoner på duft og smak. Saftig god ettersmak med modne tanniner og syrlighet. God matvin.

Odfjell Zippora 2019 – Spesielt anbefalt
Varenummer: 18041301 (bestilling)
Pris: 699,– kr
Poeng: 92
Mørk rød farge. Konsentrert, mørke bær, urter og anis på duft og smak. Fyldig og rik ettersmak. En vin for det gode lammemåltidet, eller i vinkjelleren de neste 20 årene. Uansett, du vil glede deg over kvaliteten. Dekanter noen timer, drikk fra store glass

Odfjell Capítulo Flying Fish 2022
Varenummer: 411201 (bestilling)
Pris: 199,90 kr
Poeng: 88
Dyp rød farge. Mørke bær, moden plomme, krydder på duft og smak. Fruktdrevet med balansert syrlighet og konsentrert fruktighet. Mye vin for pengene

Armador Carmenere 2022
Varenummer: 3421901 (bestilling)
Pris: 154,90 kr
Poeng: 88
Middels blålilla farge. Bjørnebær, blåplomme, urter på duft og smak. Fruktdrevet med flott syrlighet. Krydder og markert bærfruktighet i ettersmaken.

Aliara 2018
Varenummer: 3448701 (bestilling)
Pris: 359,90 kr
Poeng: 94
Dyp rød farge. Konsentrert med solbær, mørke bær og krydder på duft og mak. Fatpreget, men sødmefull fruktighet og flott syrlighet trekker opp inntrykket. Balanserte modne tanniner og lang ettersmak.

Anbefalte artikler

Vinpraten med Vinofil

Med faste kunnskapsrike gjester som Kristoffer Aga fra Re-Naa , Simon Zimmermann og Pontus Dahlstrøm fra Kolonialen Bislett florerer det med vinkunnskap og samtaler om vår felles interesse: Vin . Forvent også andre kjente personligheter fra mat- og vinbransjen. Innspillinger pågår og lanseres fortløpende

Les mer

En lovende fremtid

Ti år er ingen alder. Selv for bursdagsbarnet og varemerket Wongraven sin store bestselger. Nå venter tenårene på godt og vondt. Det er god grunn til å feire

Les mer