ARTIKKEL OPPDATERES. Nyhetsslippet mot høsten i basis, parti og test sortimentet lanseres 3.september 2025. Under kan du lese hva Vinmonopolet selv beskriver lanseringen. Jeg smaker alle vinene 26.august og gir min vurdering av vinene og nyhetslippet. Ifølge polet selv er lanseringsplanen 2025-4 tilpasset sesonger, trender og utviklingen i salget. Målet deres er at sortimentet skal dekke faktisk og forventet etterspørsel fra alle kunder. Samtidig skal lanseringene skape valgmuligheter og konkurranse innenfor de ulike varegruppene og prissegmentene.
Kildetekst: Vinmonopolet
Syrah/Rhône
Syrah eller shiraz er en av vinverdenens store druer. Den er kjent for å gi kraftige viner som passer godt til vilt. Det passer dermed godt som tema for høsten. Mest kjent er nok syrahdruen fra NordRhône, hvor regionens klassiske rødvinsappellasjoner i stor grad består av vin på syrahdruen. Herfra etterspør polet vin fra Saint-Joseph og en moden vin fra Crozes-Hermitage. Det kommer også vin fra de høyereliggende vinmarkene i regionen, i tillegg til en syrah fra Languedoc i BiB. En hvitvin fra Saint-Peray i Nord-Rhône er det også blitt plass til. Fra USA spekkes det vin på druen fra Red Mountain AVA i Washington og fra Sonoma i California. En klassisk shiraz fra Australias Barossa eller Eden Valley er det også plass til.
Bairrada
Baga er Bairradas stolthet, og sesongmessig representerer rødviner basert på denne druen gode alternativer til viltsesongen. Intensjonen til polet er å skape bredde i utvalget av portugisiske klassikere for dedikerte og søkende kunder. Polet etterspør derfor et knippe produkter som spenner over yngre, ferske og saftige eksemplarer, via nyanserte og dype jordsmonnsviner, til drikkeklare viner med alder. Området er i mindre grad kjent for sine mineralske og komplekse hvitviner som bærer preg av både atlanterhavsklima og kalkholdig jordsmonn. Også disse vinene vil i 2025 få en plass i sortimentet, sammen med en frisk og encruzado-basert bag-in-box fra naboregionen Dão, sistnevnte for søkende og mer prisfokuserte kunder.
Central Otago
I september retter vi fokus mot verdens sørligste vinregion. Da lanseres flere viner fra en av de kanskje mest spennende og varierte vinregionene i New Zealand, nemlig Central Otago. Ved siden av Marlborough er nok dette den regionen som har fått mest oppmerksomhet internasjonalt. Regionen er særlig kjent for høy kvalitet på pinot noir og chardonnay med ganske sjenerøs, men likevel elegant frukt. Druetyper som riesling, syrah og pinot gris trives også godt her. Polet velger å fokusere på druetypene pinot noir og chardonnay, men planlegger også å inkludere en pinot gris for å vise større variasjon. Målgruppen er primært de dedikerte kundene, men dette er lanseringer som potensialt kan favne flere kundesegmenter.
Georgia
Georgia har mer enn 525 druetyper, og vin har blitt laget i mer enn 8000 år uten noe vesentlig opphold. I lanseringsplanen trekkes regionene Imereti og Kakheti frem. Disse to vinregionene er veldig forskjellige. Kakheti helt i øst er den mest kjente og største regionen, med kontinentalt klima fra mildt til subtropisk, og hvor mesteparten av regnet kommer om vinteren. Imereti, som ligger nordvest for hovedstaden Tbilisi, er kanskje den mest mangfoldige regionen når det gjelder druetyper og mikroklimaer. Geografisk grenser Imereti til elven Tskhenistskali som sammen med Meskheti og Kaukasusfjellene skaper et fuktig kontinentalt klima, med minimal påvirkning fra Svartehavet. Kalde, våte vintre og varme, tørre somre minner mer om en region i det sentrale Europa. Fra disse to regionene ømskes vin fra litt mindre kjente druer, som den friske og leskende blå druen aladasturi og de grønne druene tsolikauri og mtsvane og/eller kisi. Oransjevin og vin laget i amfora er stadig etterspurte vintyper, og Georgia har en lang historie med å lage disse stilene. Georgias mest kjente drue saperavi er ikke glemt, og denne gangen ber polet om en moden utgave for å vise det fantastiske lagringspotensialet denne druen har.
Franciacorta
Tradisjonell metode er på ingen måte forbeholdt Frankrike, spesielt ikke med tanke på utviklingen i Franciacorta, hvor flere er inspirert av Champagnes uavhengige småskalaprodusenter. Fokus på voksested, høyere modning på druene og lite eller ingen dosage representerer viktige elementer i denne utviklingen. Områdets dype, mineralske, saftige og livlige viner er så absolutt i stand til å ta opp konkurransen med sin storebror Champagne, og vil være et relevant tilskudd til et stadig voksende marked for musserende viner.
Tysk riesling
Det har blitt en tradisjon å lansere tysk grosses gewächs (GG) i september. I år blir det et lite tema på Pfalz, hvor mange av de mest populære tyske rieslingene kommer fra. Det blir både ortswein, erste lage og grosses gewächs. I tillegg blir det riesling fra Canada som en outsider til de klassiske tyske vinene.