ARTIKKEL OPPDATERES. Årets siste nyhetsslipp i basis, parti og test sortimentet lanseres 5.november 2025. Under kan du lese hva Vinmonopolet selv beskriver lanseringen. Jeg smaker alle vinene 28.oktober og gir min vurdering av vinene og nyhetslippet. Ifølge polet selv er lanseringsplanen 2025-4 tilpasset sesonger, trender og utviklingen i salget. Målet deres er at sortimentet skal dekke faktisk og forventet etterspørsel fra alle kunder. Samtidig skal lanseringene skape valgmuligheter og konkurranse innenfor de ulike varegruppene og prissegmentene.
Kildetekst: Vinmonopolet
Bordeaux
Bordeaux er kanskje vinverdenens mest kjente region. Tradisjonen tro lanserer polet i november vin herfra. Både rødvin, tørr hvitvin og en søt sauternes vil finne plass i våre hyller, og blir nok populære produkter frem mot jul.
Burgund
Burgund er uten tvil den mest kjente vinregionen for chardonnay og pinot noir. Ifølge polet er det økt internasjonal oppmerksomhet og anerkjennelse for mindre kjente appellasjoner fra Burgund, fordi prisene for vin fra de veldig kjente appellasjonene fortsetter å øke. Hautes Côtes de Beaune og Hautes Côtes de Nuits er kjøligere appellasjoner i Burgund og relativt lite kjent i Norge, men de gir god kvalitet til fornuftige priser i sentralburgunderstil. Vinene herfra kan passe til alt fra kalkun til småvilt. Interessen for de mer kjente appellasjonene i Cote d’Or er også fortsatt høy, og dedikerte kunder forventer å finne disse vinene i våre butikker. Polet velger derfor å be om pinot noir fra anerkjente premier cru-vinmarker i Beaune.
Grenache
I november 2025 fokuserer polet på de ulike grenache-druene og de tre variantene grenache noir, grenache gris og grenache blanc. Grenache er en druetype som opplever økt oppmerksomhet og anerkjennelse. Det er særlig de lavekstraherte røde som driver dette, og som oppfattes som et godt alternativ til pinot noir. Kjennskapen til garnacha fra Spania er økende hos nordmenn, og i denne planen setter vi fokus på høykvalitetseksemplarer fra Aragón som flere hevder er regionen der de eldste grenache-/garnacha-klonene stammer fra. I Catalayud og Valdejalón ligger de klimatiske forholdene legger til rette for delikate og presise utgaver basert på denne druen. Samtidig er kanskje druen mer kjent fra den sørlige delen av Frankrike. Herfra vil vi lansere hvit grenache fra Roussillon og rød grenache fra Chateauneuf-du-Pape. Både grenache noir og grenache blanc er druetyper som er utbredt også i oversjøiske vinland, og som potensielt kan gi viner av svært høy kvalitet. Både i Australia og Sør-Afrika kan man finne gamle druestokker av druetypene, som bidrar til konsentrasjon og kompleksitet i vinen.
Loire
Loiredalen i Frankrike har mange stiler og druetyper å by på. I november får hvitvinskundene bli med på en reise fra komplekse og konsentrerte sauvignon blanc-viner fra Sancerres vinmarker Culs de Beaujeu eller Monts Damnés, via super chenin blanc fra appellasjonen Savennières til en søtere vin med litt alder fra enten Montlouis-sur-Loire eller Vouvray. Cul de Beaujeu og Les Monts Damnés er bratte vinmarker, med full soleksponering, høy drenering og jordsmonn bestående av kimmeridge-kalkholdig leire (terre blanche), som gir enestående kvalitetsdruer. Savennières er kjent som den beste appellasjonen for tørr chenin blanc, og kvaliteten er sjelden jevnere enn det man finner her på tvers av produsenter. Viner basert på chenin blanc med restsødme lagres fantastisk godt og viser et stort spekter av kompleksitet. Vinene passer utmerket til både ost og desserter. Derfor ønsker vi å skape bredde i søtvinssegmentet for den dedikerte kunden med en utviklet, kompleks chenin blanc fra Montlouis-sur-Loire og/eller Vouvray i julesesongen.
Old Vines Heritage
Gamle vinstokker verden over er truet! De gir lavere avkasting, og de krever kjærlighet og særbehandling av de som forvalter dem. Men de kan også gi mangfoldig tilbake i form av kvalitet, dybde og kompleksitet i vinene. Sør-Afrika er ganske alene om å ha en egen sertifisering som fokuserer på å ta vare på arvesølvet de gamle vinstokkene utgjør, og som har et eget detaljert register for alle landets vinmarker. Alle produsenter som lager vin utelukkende fra vinmarker hvor stokkene er mer enn 35 år gamle kan søke om å få benytte denne sertifiseringen på disse vinene, og bære sertifiseringens segl på flasken. Intensjonen er å bevare de gamle vinstokkene gjennom å utdanne de som jobber i vinmarkene, å oppmuntre til vinifikasjon som ivaretar disse druene og som til sist hever kvaliteten på vinene og hva sluttkunden er villig til å betale for dem. I november 2025 retter vi derfor søkelyset mot disse gamle vinstokkene og etterspør røde «Certified Old Vines Heritage»-viner fra Sør-Afrika, hovedsakelig basert på grenache eller cinsault. Dette er autentiske viner med historie som vil kunne favne bredt, og egner seg til å dekke etterspørsel fra f lere av våre kundesegmenter.
Etna
I november er det tid for hvitt og rødt fra Europas høyeste og mest aktive vulkan. Vindistriktet Etna dekker åssidene langs fjellet og ligger stedvis høyt og med vulkansk jordsmonn. Vi etterspør både mineralske og energiske hvitviner og økologisk rødvin med hovedvekt på Etnas protagonist nerello mascalese. Dette er selvsagte sør-italienske klassikere for en faghandel i verdensklasse som er kapable til å gnistre om kapp med nyttårsaftens fyrverkeri.
Tradisjonell jul
I november satser vi på tradisjonelle og/eller lokale produkter til jul. Vin fra England hører kanskje ikke helt hjemme i en slik inndeling, men engelsk musserende laget på tradisjonell metode begynner å bli en moderne klassiker, og vi tror at chardonnaybaserte bobler fra Hampshire passer det norske markedet godt. Musserende vin er i vekst, og markedet går generelt i retning av tradisjonell metode, hvor spansk cava kan stille sterkt.
Naturlig nok er de fleste hyllevarene innen musserende vin fra Spania basert på de tradisjonelle spanske cavadruene, noe som også har vært fokus i tidligere lanseringsplaner. I temaet tradisjonell jul skal vi derimot denne gang tilføre sortimentet vårt spanske bobler basert på de internasjonale kjenningene chardonnay og pinot noir. Vin fra Norden har ikke lange tradisjoner, men slike lokale produkter er interessante gaveprodukter for mange, og faller slik sett inn under temaet jul. Hylleplass får også søte viner som vin santo fra Santorini og moden årgangsportvin fra gode årganger.