Jancis Robinson mottar ærestittel

-Ingen har gjort mer for å utdanne folk i verden om vin

Jancis Robinson har blitt kåret til mottakeren av 2024 Institute of Masters of Wine (IMW) Lifetime Achievement Award.
Prisen anerkjenner et individs betydelige bidrag til det globale vinsamfunnet, og anerkjenner visjon, besluttsomhet og innovasjon. Alle mottakere anses å ha bidratt materielt, ikke bare til sin egen suksess, men til den større vinverdenen.


Jancis Robinson MW er internasjonalt kjent for sitt bidrag til vinens verden som vinskribent, kritiker og TV-programleder blant mange andre prestasjoner i hennes fargerike karriere som har strukket seg over nesten fem tiår. I 1984 ble Jancis den første personen som jobbet utenfor vinhandelen som besto Master of Wine-eksamenen. Hun har siden publisert over 20 bøker, inkludert viktige vinguider og utviklet sin nå verdenskjente eponyme vinnettside JancisRobinson.com. I 2003 ble hun ordinert med Order of the British Empire (OBE) av Hennes Avdøde Majestet Dronning Elizabeth II og ga personlig råd til vinkjelleren hennes.

Patrick Schmitt MW

Da Jancis mottok prisen, kommenterte hun: «Jeg kan ikke fortelle deg hvor overrasket og glad jeg er over å bli hedret av mine jevnaldrende og bli med i en slik rekke vinstjerner, mange av dem gamle venner. Jeg gir oppriktig takk til det fantastiske og støttende teamet på JancisRobinson.com som jobber så hardt og så briljant, så vel som mine samarbeidspartnere på alle bøkene og i Financial Times. Og til slutt bør denne prisen selvfølgelig deles med min fantastiske, langmodige, voksende familie, ikke minst mannen min Nick Lander som har passet så godt på meg i 43 år. Her er til mange flere kvinner i vin som blir fullstendig anerkjent.»


Denne prisen ble sist delt ut i 2019 i Paris og ble ikke delt ut siden COVID-19-utbruddet. IMW er stolte av å fortsette å dele ut denne prisen sammen med drikkebransjen på Wine Paris og Vinexpo som en del av et langvarig vennskap.

Patrick Schmitt MW, redaktør for drikkebransjen, sa: «Selv om Jancis er mest kjent som en utrettelig og voldsomt uavhengig vinkritiker, har Jancis sitt bidrag til vinens verden vært så mye større enn å smake på noter og partiturer. Med sine alltid oppdaterte kommentarer om drinkindustrien har hun holdt vinelskere og fagfolk i forkant av hva som virkelig skjer i bransjen. Og så er det hennes enorme rikdom av publisert referansemateriale, spesielt de utrolige bøkene hun har skrevet og redigert – fra den ultimate studieguiden som er The Oxford Companion to Wine til den banebrytende boken kalt Wine Grapes. Kort sagt, jeg kan ikke komme på noen som har gjort mer for å utdanne folk om enn Jancis.»

IMW-styreleder, Cathy van Zyl MW, delte sine tanker om Jancis’ prestasjon: «For mange vindrikkere og profesjonelle over hele verden er Jancis ikke bare deres mest pålitelige kilde for smaksnotater og partiturer, betraktet bransjekommentarer og detaljert referansemateriale, hun er deres inspirasjon. Hun var en influencer før markedsførere skapte uttrykket, og hun har alltid vært villig til å dele kunnskapen sin på en måte som er relevant, engasjerende og inspirerer til lidenskap.

Mange har dratt nytte av Jancis’ innsiktsfulle kommentarer om virksomheten deres eller utfordringene de står overfor, andre vil huske hvordan hun hjalp til med å lede vinreisen deres med et diskret oppmuntrende ord eller pragmatiske råd. Uansett hvem du er eller hvilket forhold du har til vinverdenen, vil Jancis ha – på en eller annen måte eller form – påvirket det.» forteller IMW-styreleder, Cathy van Zyl MW

Tidligere mottakere av denne ettertraktede prisen inkluderer Robert Mondavi, Marchese Piero Antinori, Jean-Michel Cazes, Baroness Phillipine de Rothschild, Hugo Johnson OBE, Miguel A. Torres og Paul Symington. Jancis blir den tredje Master of Wine som mottar prisen etter Olivier Humbrecht MW i 2012 og Mark Savage MW i 2016. Nominasjoner sendes inn av Masters of Wine og stemmes over av medlemskapet.

Hør episoden når Jancis gjestet Norge i september

Kilde: Pressemelding fra Institute of Masters of Wine / Oversatt av Svein Lindin / Google

Om Vinofil redaksjon