Nesten 100 millioner liter i 2023

Polsalget i 2023 salget nådde 95,6 millioner liter og var tidenes fjerde største årsvolum.

2023 klokket seg til slutt inn på 95,6 millioner liter, tidenes fjerde største årsvolum, en reduksjon på 1,8 prosent fra 2022 viser en pressemelding fra Vinmonopolet. For første gang ble også solgt mer enn én million liter alkoholfrie drikker i løpet av ett kalenderår. Kategorien vokste med 20 prosent og stoppet til slutt på drøyt 1,1 millioner solgte liter. Og det i et marked som faller.

Trond Erling Pettersen, Leder for Varefag og faghandel i Vinmonopolet viser til at nedgangen er som forventet fordi salget fortsatt normaliserer seg etter pandemien da full stopp i taxfree og grensehandel, samt betydelig redusert skjenking, medførte historisk vekst under den.
Målt mot 2019, som var siste normalår, er veksten på 16 prosent. Folkevekst, redusert innreisekvote med virkning fra 1. januar 2021 (fra 6 til 4 flasker vin) og færre flyreisende bidrar til å forklare veksten fra 2019. I økonomisk usikre tider er det ikke uvanlig at forbrukerne flytter endel av konsumet til hjemmemarkedet; også dette kan bidra til å forklare veksten mot 2019.

RØDVIN STØRST, MEN TAPER TERRENG

Rødvin er fortsatt klart største kategori med 42 prosent av salget, men varegruppen hadde en nedgang på 2,2 millioner liter eller 5 prosent. Dette har vært en trend siden 2005, da rødvin nådde sin historiske topp med drøyt 58 prosent av salget.Kategoriene som vokser over tid er de «lette og lyse» som hvitvin, musserende, rosévin, øl, sider og alkoholfritt.. Vridningen i salget mot kategorier med lavere sukker-, alkohol- og kaloriinnhold skyldes både trenden om å være bevisst på det man spiser og drikker, men speiler også klimaendringene. Særlig er temperaturen avgjørende for hva folk velger å kjøpe. Varmere klima favoriserer salget av lette og lyse kategorier.

HISTORISK REKORD PÅ VALKYRIEN

Polet kan også melde at 2023 bringer med seg en rekord med historisk sus. Valkyrien i Oslo (ved Majorstua) er den første butikken i Polets historie som har solgt mer hvitvin enn rødvin i løpet av et kalenderår. Bare 19 (!) liter skiller disse to kategoriene på Valkyrien, men det er ikke umulig at denne milepælen peker ut en retning for hvordan salget vil utvikle seg på landsbasis i årene som kommer. Historien viser at trender har en tendens til å starte på vestkanten i Oslo før de sprer seg utover landet. Et annet trekk ved 2023 er at alt med bobler stadig øker i popularitet, dette gjelder både musserende og perlende vin, øl, sider og alkoholfrie alternativer.

Bakgrunnstall Vinmonopolets salgstall for 2023 .

Kilde: Vinmonopolet: Trond Erling Pettersen Leder Varefag og faghandel

Om Sitatsak fra Vinmonopolet