De beste på boks: 10 på topp – Bag in Box

Vi smaker kontinerlig boksviner i Norge gjennom egne smakinger, tester og ved nyhetssmakinger hos Vinmonopolet og ulike importører.  Vi har fremmer en liste med de beste vi har smakt hittil i år. Listen oppdateres jevnlig.

Norske vinimportørers økonomi står og faller i mange tilfeller på suksessen til sine produkter på boksvinmarkedet. I Norge finnes det 490 boksviner på markedet. Av et totalsalg i 2022 på 61.072153 liter svakvin består 34.951207 liter av boksvin. 2024 er utvilsomhet et år hvor få nyheter kan beskrives som best i klassen. På topp 10 listen nå er disse vinene.

Mye vin for pengene

Snittprisen på boksviner er på 350 kroner. En positiv trend er man også ser en utvikling hvor 600 kroners grensen er passert. Det betyr ganske enkelt at importørene tar bedre vin i boksene. Er det til glede for kjøperne? Ved noen av våre smakinger av boksviner er det helt klart et skille mellom importører som involverer seg i hele livssyklusen til sine produkter og dem som som kun er opptatt av pris og forpakning alene. En klar ny trend er at selve forpakningen blir bedre. Design og gripefølelse er blitt viktige begrep hos vinimportørene. Lurer du på hvem som smaker verst, kikk her

Vinmonopolet 2022 tall

Varenr: 15312806
Truls & Hellstrøm Toscana Rosso
Middels blålilla farge. Ren fruktdrevet vin med kirsebær, krydder, urter og florale toner på duft og smak. Medium pluss syrlighet og milde tanniner. Lang fruktig ettersmak. Luft gjerne vinen en times tid før servering.
Passer til: Storfe, lam.
Pris: 499,90 kr (bestilling)
Poeng: 87
Importør: Rebel Brands

En leskende, ekte og vellaget vin fra Toscana. Lett å like, enklere å drikke tom👏🏻🍷Nå er ny tapping på vei ut i hyllene på Vinmonopolet

Varenr: 14722306
Giovanni Rosso Langhe
Middels rød farge. Svalt og lettdrikkelig stil. Kirsebær,krydder og rose på duft og smak. Fruktdrevet med med flott konsentrasjon og herlig klassisk nebbionese i ettersmaken. Topp boksvin til uslåelig pris!
Pris: 449,90 kr (test)
Poeng: 88
Importør: Gaia World Collection

Varenr: 6565406
Natural Selections Dom. le Garrigon Côtes du Rhône
Middels rød farge. Duft og smak av krydder, sorte bær og urter. Rik, fruktdrevet smak med urter i avslutning. Tørr utgang
Pris: 589,90 kr (basis)
Poeng: 88
Importør: Lacertidae

Varenr: 5987006
Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna
Lys blålilla farge. Fruktig aromabilde med kirsebær og røde bær på duft og smak. Markant flott syrlighet med kirsebær og lang fruktig ettersmak.
Pris: 569,90 kr (basis)
Poeng: 87
Importør: Unico Real Wines

Luca Roagna lager denne boksen kun for Norge, en levende legende i Piemonte hvor familiens viner selges for tusenvis av kroner pr flaske. Som den Norgesvenn han er, sørger han sammen med den norske importøren å levere på høyt nivå, år etter år. Spesielt matvennlig vin

Rimelig toppvin
Et godt eksempel på prisgunstig kvalitet er boksvinen OMA Piemonte Rosso 2022. Bare siden lanseringen i testutvalget i midten av februar har vinen solgt over 5000 bokser og er per dags dato tilgjengelig i over hundre polutsalg. Med en gunstig pris (omregnet til flaskepris 128 kr) og en tiltalende syrlighet og flott konsentrasjon havnet det på topplisten kjapt

Varenr: 9348706
Chapoutier Côtes du Rhône Belleruche
Middels blålilla farge. Røde bær, krydderurter og snev av pepper på duft og smak. Flott syrlighet med god konsentrert kjernefrukt i ettersmaken. Mer smak enn tidligere år
Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe.
Pris: 549,90 kr (basis)
Poeng: 88
Importør: Signature Wines

Varenr: 12638406
Niepoort Fabelaktig 2020
Lys blålilla farge. Fruktdrevet med røde bær, urter og flott fylde.Lang ettersmak. Dekanter gjerne før serveing
Pris: 509,90 kr (bestilling)
Poeng: 86
Importør: Winetailor as

Varenr: 8017506
La Chablisienne Chablis
Lys gulgrønnfarge. Grønt eple, sitrus på duft og smak Fruktdrevet balansert anslag med sitrustoner og mineraler. Alltid på topp fra Chablis.
Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 709,90 kr (basis)
Poeng: 87
Importør: Fondberg

Varenr: 7650206
Karl May Handmade Riesling BiB
Lys grønn farge. Eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Balansert syrlighet og konsentrert stil. Modent eple og sitrus i ettersmaken. Håndverk av beste sort
Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi.
Pris: 559,90 kr (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Rebel Agency

Varenr: 3190806
Tariquet Classic
Lys grønngul farge. Gul frukt,urter og sitrus på duft. Enkel og velsmakende. Balansert syrlighet og fruktighet. 2018 årgangen understreker at Tariquet tar boksvin på alvor. Favoritt i testen
Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 449,90 kr(basis)
Poeng: 86
Importør: Autentico

Varenr: 1963406
Geil Riesling Trocken
Lys gulgrønn farge. Sitrus, eple, florale toner og mineralsk på duft og smak. Konsentrert grønt eple med medium pluss syrlighet og mineraler på smak.
Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 489,– kr (basis)
Poeng: 88
Importør: Brand Wine Estates

Smaker vin på boks og flaske likt?

Smaker vin på boks og flaske likt? Svoveldioksid (SO2) blir brukt for å hindre at vin oksiderer, og for å hindre vekst av gjær og bakterier. I dag kommer flere merker både på boks og flaske, er det noen forskjell? To forhold peker seg ut som viktig: Svovel og ferskhet. Vin på boks tappes som oftest med med en større andel svovel enn på flaske. Svovel beskytter mot oksidasjon og dette skjer lettere på boks da overflaten er større. Hvitvin er mer utsatt enn rødvin og har enda mer svovel. Mengden er uansett ikke farlig, men følsomheten kan variere fra person til person.

Vin på boks er best å oppbevare i kjøleskapet. Både når det gjelder røde og hvite viner. Holdbarheten økes betraktelig. Å oppbevare vinen over 22-23° tar knekken på fruktigheten i vinen. Det gjelder generelt for all vin, både flaske og boks. Å oppbevare vinen kjølig er mye bedre og ikke like kritisk som varme er. Det beste er å oppbevare vinboksen i kjøleskap eller i et kjølig rom. Å langtidslagre boksvin er aldri en god idè , de har faktisk best før dato som er lurt å forholde seg til når du handler vinen.

Det beste rådet. For oss er en god boksvin en vin med god fruktighet og aromaelementer fra druetypen eller voksestedet vinen kommer fra. Oksidasjon og sliten eller uekte bærfruktighet faller umiddelbart bort. Det samme gjelder viner med merkbar svovelkarakter. Etter vår mening bør tappedato bør stå på boksen. Seriøse produsenter har det, selv om det ikke finnes et krav om merking av tappedato. Informasjonen finnes på boksens underside eller i et spesielt lot-nummer som de fleste vinmonopolansatte kan hjelpe deg med å avkode. Et generelt råd er at om tappedato er over 4 månender siden, se etter en ferskere boksvin.

I 2015 kunne man feire 50- års jubileum for den første kommersielle boksvin fra Angove’s Winery i Australia. Eieren Thomas Angove utviklet en lufttett plastikkpose og satte den i en pappkartong. Ene og alene for å forenkle transport og salg av vin. Den gang var det kun en pose man klippet et hjørne av før man serverte. I dag har utviklingen gått videre og både tappetut, pappkvalitet og plastikkposer er forbedret vesentlig. Ideen hentet Thomas Angove fra oppfinneren William R. Scholle i USA sitt patent på å oppbevare batterisyre i 1947.

Norge har boksvin blitt en akseptert del av nordmenns vinvaner. Helt siden pappvin kom til Norge i 1988 har skepsisen blant vinkjennere vært tilstede. Tallene sier dog noe annet. Tilbake i 2022 var  57,2% av vinomsetningen i Norge på boks. Boksene som opprinnelig ble utviklet for å håndtere batterisyre i slutten av 1940- årene. Nærmere 11,7 millioner bokser vin triller ut fra Vinmonopolets hyller i året.

Om Svein Vinofil Lindin