10 på topp – De beste boblene fra hele verden

Disse boblevinene er du er nødt til å smake. Garantert prosecco- fritt! Oppdateres fortløpende

Våren og sommeren betyr høysesong for viner med bobler. Med unntak av desember måned er det i perioden april til juli det konsumeres mest musserende vin i Norge. Ikke uten grunn har musserende viner generelt og prosecco spesielt blitt omfavnet av nordmenn og blitt sendt skyhøyt oppover salgsstatistikkene.

Vi smaker mye vin og gremmes og gledes over utviklingen. Gremmes da salgsvinnere i det musserende segmentet (les prosecco) smaker som syntetisk pærebrus for voksne ispedd sødme og alkohol. Vår glede vekkes av at det også finnes et stort utvalg av musserende viner som holder høy klasse kontra pris og kvalitet. Norge er i en særstilling når det gjelder tilgang på musserende viner. Utvalget er stort. Vinmonopolet alene har 1396 varelinjer med musserende vin. I tillegg kommer taxfree og spesialbutikkene. Om vi setter til side champagne og dens herligheter, hva finnes på markedet som lages på tilsvarende måte, koster mindre og smaker bedre enn salgsvinnere?

Litt enkelt fortalt er musserende vin en vin med kullsyre. Det handler om hvor mye penger du satser eller får til disposisjon for å produsere den. Enklere musserende viner produseres rett og slett ved å tilsette kullsyre, nesten som en sodastream maskin. Den klassiske produksjonen kalles champagnemetoden og utføres ved at vinen gjæres i to omganger, først på fat og deretter i flaske. Det er den andre gjæringen som gjør at boblene dannes i flasken. Og det er denne flaskegjæringen som er det viktigste kriteriet for å skille produksjonsmetodene fra hverandre. Andre metoder bruker fat eller ståltanker i andre fase når gjær og sukker skal starte annengangsgjæringen. Bobler er ikke bare bobler med andre ord.

Våre smakinger viser  helt klart at champagne har fått noen alvorlige konkurrenter på banen. Bobler fra England og Tyskland er de toneangivende på kvalitet. Utbryteren fra cavaverden Raventós i Blanc i Spania viser ganske enkelt at cava industrien trenger reformer.  BellaVista er smakfull med elegante toner fra Franciacorta i Italia. Outsideren fra Sør-Afrika Pongrácz viser at hele verden kan lage gode musserende viner. Crémant fra Frankrike er også et sikkert valg, den som markerte seg best var Jean Paul Brun fra Bourgogne og Beaujolais. Fellesnevneren for vinene er markert syrlighet, fruktighet og flott konsentrasjon. Ypperlig til sjømat og aller best sammen med venner i festlige lag!

Om Svein Vinofil Lindin