Vinauksjonen – Siste nytt

Årets tredje auksjon starter 29.februar

Vinmonopolets auksjoner har fått et oppsving de siste årene tiltross for både lang ventetid, få auksjonsdatoer og kritikk på høye auksjonspriser. Nå tar man grep for å bedre situasjonen. Vinmonopolet har doblet lagerkapasiteten og ansatt flere personer for å utvide antall auksjoner til 12 i året . I praksis betyr det auksjoner hver tredje uke. Til store glede for dem som jakter etter årgangsviner til sin egen vinkjeller.

Ny episode med Vinpraten og Heini Petersen slippes 4.mars

Vinmonopolet har siden 2013 arrangert vin- og brennevinsauksjoner i samarbeid med det auksjonshuset Blomqvist, sistnevnte som en teknisk leverandør, mens Vinmonopolet har egne ansatte som kvalitetsikrer produktene som leveres inn for salg.

Vinmonopolet melder at årets andre auksjon er en bred, klassisk auksjon, men innholder flere gode kjøp om ikke prisene tar av  Totalt skal 1136 objekt fordelt på 2010 flasker under hammeren. Prisvurderingene strekker seg fra 250 til 45.000 kroner per flaske.

Last ned (Kommer) hvilke viner Vinofil anbefaler fra mars auksjonen
Anbefalte viner er merket med rød tekst
1136 objekt fordelt på 2010 flasker skal selges
Auksjonen starter 29. februar og avsluttes 6. og 7. mars

Episode #1 Februar auksjonen – De beste tipsene

Svein er på besøk hos en god venn. Heini Petersen står bak ikonske Vintage Kitchen, en av Oslo beste restauranter. En liten hemmelig er at Heini Petersen er en aktiv vinsamler. Han har siden 80-tallet fulgt auksjonmarkedet tett. I dennne episoden avslører Heini mange triks om hvordan du lykkes som vinsamler Forsidefoto: Sune Eriksen

Hva bør du kjøpe?

Foran hver auksjon lages det en nyttig og innholdsrik auksjonskatalog. Nettkatalogen inneholder bilder og opplysninger om hva som selges og gir det et inntrykk av tilstanden av hva du byr på. Man kan også se på vinene selv i Oslo. Den siste uken før auksjonsstart kan objektene besiktiges etter forutgående avtale i Blomqvists lokaler på Fornebu.

For deg som ønsker å investere i vin, er det viktig å identifisere de rette vinområdene som kan gi både økonomisk avkastning og en sensorisk nytelse. Her ser vi nærmere på noen av de mest lovende vinområdene som kan være verdt å satse på ved vinauksjoner.Hva bør du kjøpe?

Foran hver auksjon lages det en nyttig og innholdsrik auksjonskatalog. Nettkatalogen inneholder bilder og opplysninger om hva som selges og gir det et inntrykk av tilstanden av hva du byr på. Man kan også se på vinene selv i Oslo. Den siste uken før auksjonsstart kan objektene besiktiges etter forutgående avtale i Blomqvists lokaler på Fornebu.

For deg som ønsker å investere i vin, er det viktig å identifisere de rette vinområdene som kan gi både økonomisk avkastning og en sensorisk nytelse. Her ser vi nærmere på noen av de mest lovende vinområdene som kan være verdt å satse på ved vinauksjoner.

Bordeaux, Frankrike:
Klassikeren som aldri går av moten

Bordeaux-regionen i Frankrike har lenge vært anerkjent som et av de mest prestisjefylte vinområdene i verden. Viner fra appellasjonene Pauillac, Margaux og Saint-Émilion er kjent for sin evne til å modne og utvikle seg over tid, og de er derfor svært ettertraktet på auksjoner. Spesielt eldre årganger fra anerkjente slott kan være investeringsobjekter som gir avkastning over tid. Å by på vin fra Bordeaux er blitt en utfordring for enhver lommebok. Historisk sett er det den offisielle klassifikasjonen av Bordeaux-viner fra 1855 som er toneangivende for prisutviklingen. Château Lafite-Rothschild, Château Latour, Château Margaux, Château Haut-Brion og Château Mouton Rothschild tilhører alle 1. Cru (1. vekst) og setter standarden for de fem andre klassifikasjonene. Bordeaux har et salgsledd (såkalt négociants) som siden 80-tallet viser en formidabel prisøkning, noe som reflekteres godt i auksjonsprisene.

Burgund, Frankrike:
Eksklusivitet og raffinement

Burgund er et annet fransk vinområde som har fanget oppmerksomheten til vinelskere og investorer. Vinmarker som Romanée-Conti og La Tâche produserer noen av verdens mest ettertraktede og kostbare viner. Investeringer i burgundiske viner kan være utfordrende, men de rette kjøpene kan gi betydelig avkastning, spesielt hvis man velger å lagre vinene over tid. Rundt Burgund er ingenting viktigere enn en produsents navn og rykte.

På toppen troner Domaine de la Romanée-Conti med priser i hundretusenkroners-klassen, da for en flaske fra enkeltvinmarken La Tache. Produsenter som Domaine Ponsot, Arlaud, Taupenot, Leflaive og Lafon har gradvis – fra 80-tallet – fått etterspørsel langt over produksjonskapasiteten. Prisene har gått i været. Få andre vinområder i verden kan vise til en slik prisutvikling. Vårt råd er å først definere om vinen du byr på skal være et investeringsobjekt, med kjent navn på etikettene, eller noe du vil åpne i en tidshorisont på fem år. Fordelen med en slik tilnærming er at du da vet mer om hvor mye penger du kan og vil bruke.

Piemonte, Italia:
Trøffel, tanniner og tidløs eleganse

Piemonte-regionen i Italia er kjent for sine kraftige og komplekse rødviner, spesielt fra Barolo- og Barbaresco-appellasjonene. Viner laget av Nebbiolo-druen har en fantastisk evne til å utvikle seg over flere tiår, og de kan være fremragende investeringer. Fra Piemonte i Italia er det produsentnavn som betyr noe.Volummessig på salg er Produttori del Barbaresco og Giacomo Conterno suverene, etterfulgt av Bruno Giacosa, Aldo Conterno, Cappellano og Rinaldi. Prismessig er Pio Cesare, Roddolo, Giuseppe Rinaldi og Bartolo Mascarello de som generelt har oppnådd høyest priser sett i forhold til vurderingen. 

Napa Valley, USA:
Det nye verdensvinlandskapet

Mens europeiske vinområder har dominert auksjonsmarkedet i lang tid, har Napa Valley i USA gjort seg bemerket de siste årene. Med sin rike historie og stadig forbedrede vinproduksjon, spesielt av Cabernet Sauvignon, tiltrekker Napa Valley stadig oppmerksomhet fra samlere og investorer. Det kan være lurt å vurdere å investere i eldre årganger fra etablerte produsenter som Opus One eller Screaming Eagle.

Rheingau, Tyskland:
Oppdagelse av edelsøte med finesse

Tyske Riesling-viner fra Rheingau-regionen har begynt å få økt oppmerksomhet på auksjonsmarkedet. Disse viner er kjent for sin eleganse, balanse og evne til å eldes vakkert. Noen produsenter, som Egon Müller,Keller og Joh. Jos. Prüm, har oppnådd status som legender, og deres viner er verdt å vurdere for investering.

wine, old, harvest-4963893.jpg

Datoer 2024

Kilde: Vinmonopolet

Du kjøper på egen risiko

Når du deltar i vinauksjoner, er det viktig å gjøre grundig research, konsultere eksperter og holde deg oppdatert på markedstrender. Mens investering i vin kan være en spennende vei, er det også viktig å huske på at vinmarkedet kan være volatilt, og det er ingen garanti for suksess. Invester i vin med en balanse av lidenskap og fornuft, og du kan finne deg selv med ikke bare verdifulle investeringer, men også en imponerende samling av nytelsesfulle flasker. Vinmonopolet opplyser på sine nettsider at kvaliteten på vinen er avhenging av hvordan objektene har vært oppbevart, produsentens historikk og årgang. Vinmonopolets egne fagpersoner gjør en generell vurdering av proveniens og kvalitet. Det understrekes også at Blomqvist eller Vinmonopolet ikke under noen omstendighet ansvarlig for kvaliteten på objektet og dets innhold. Samtlige objekter selges ”as is” etter forbrukerkjøpslovens § 17.

.

Nettbasert – Sendes nær deg i hele Norge

Om du får tilslaget er det mulig å hente auksjonsvarer på utleveringssteder i Bergen, Stavanger, Trondheim, Ålesund, Hamar og Sandefjord og som postpakker til Nordland, Troms og Finnmark. Som en test utvider man servicen i 2024 til å gjelde utleveringssteder både i Kristiansand og Haugesund

Kilder: Vinmonopolet / Kapital / Blomquist

Om Vinofil redaksjon