Bokanbefaling: Vinboken som gir deg alle svar

944 sider, 3,2 kilo tung og over 1 million ord sier litt om omfanget. Ingen bok i vinverden har hatt mer anerkjennelse enn The Oxford Companion to Wine siden lanseringen i 1994. Den nylige lanserte 5. utgaven av boken er bedre enn noensinne og fremstår som ikonisk på alle måter. Med over en million ord er The Oxford Companion to Wine et imponerende praktverk.

Boken er en ren nødvendighet å ha som referanseverk til enhver som vil vite mer om vin, eller til den som vil fordype seg i endeløse timer med vinkunnskap fra en bok.  Med over 4100 konkrete fagavsnitt fra mer enn 267 ekspert-forfattere i alle aspekter av vinens mangfoldige verden, passerer man for første gang over en million ord.  Over 65% prosent av boken er oppdatert eller omskrevet siden forrige utgave. 

The Oxford Companion to Wine eller OCR som den kalles i vinbransjen dekker alt fra regioner og druesorter til toneangivende produsenter og vinpersonligheter gjennom tidene. Spesielt sterk er boken på alt fra vitikultur og ønologi til vinens historie, fra dens opprinnelse til i dag. Boken er illustrert med gode kart over alle viktige vinregioner i verden, nyttige diagrammer og faktatabeller, og kryssreferanser som gjør det enkelt å finne frem til relatert informasjon.

Søvnløse netter, svette og tårer

Det er umulig å ikke la seg imponere og fascinere over hva denne boken inneholder og hva boken står for som merkevare etter snart 30 år. Det har tatt nærmere 8 år siden sist utgave og det har kostet svette, tårer og arbeidsdager, men også kvelder og helger, og resultert i en del søvnløse netter forteller den nye hovedredaktøren Julia Harding MW. Sammen med sine medredaktører Jancis Robinson og Tara Q Thomas har også digitaliseringsarbeidet kommet mye lengre. Om det kommer en ny trykket utgave etter denne er ennå uvisst, men de nye amerikanske eierene av  www.jancisrobinson.com har sannsynligvis store planer etter at grunnlegger Jancis Robinson har trappet ned på arbeidet sitt, i en alder av 73 år.

Kjøp mens den finnes fysisk

Du vil ha glede og bruk av denne boken i tiår fremover, selv om det sies at en bok i bunn og grunn er utdatert når den er publisert. Som nevnt tidligere er det gitt at det kommer en sjette utgave, bokbransjen er i forandring og spørsmålet nå er om merkevaren er mulig å kapitalisere via nett. Bokens forrige utgave som ble lansert i september 2015 ligger bak betalingsmur på jancisrobinson.com og boken er mulig å få digitalt hos Amazon.

Det som virkelig skiller denne boken fra andre vinreferanser er dens evne til å formidle kompleks informasjon på en tilgjengelig måte. Den er rik på detaljer, men likevel lett å lese, og den gjør det enkelt for lesere å fordype seg i vinens vidunderlige verden uten å føle seg overveldet.

Fakta

The Oxford Companion to Wine
5. utgave, 2023
ISBN 9780198871316
Bestill boken her

Om forfatterne

Julia Harding MW, redaktør av The Oxford Companion to Wine, studerte moderne språk ved Cambridge før hun ble frilans bokredaktør. Hun kvalifiserte seg som en Master of Wine i 2004, og vant Robert Mondavi-prisen for beste teorioppgaver og Tim Derouets minnepris for fortreffelighet i alle deler av eksamen og avhandling. Hun er seniorredaktør hos JancisRobinson.com, hvor hun har vært medlem av teamet siden 2005. Hun er kartografisk redaktør av The World Atlas of Wine (8. utgave, 2019) og medforfatter av Wine Grapes (2012). Hun ble tildelt Wines of Portugal Personality of the Year i Europa (2023).

Jancis Robinson OBE MW, grunnleggende redaktør av The Oxford Companion to Wine, er en av verdens ledende autoriteter på vin. Som den første personen utenfor vinbransjen som har bestått de notorisk tøffe Master of Wine-eksamenene, skriver hun nå ukentlig for Financial Times og enda oftere for JancisRobinson.com, som har medlemmer over hele verden. Hun ble kåret til årets første internasjonale vinformidler i 1996, og har vunnet flere priser og skrevet mange bøker. Senest skrev hun The 24-Hour Wine Expert (2017), co-skrev The World Atlas of Wine (8th edn, 2019), Wine Grapes (2012), og var vertskap for BBC Maestro online vinkurs An Understanding of Wine.

Tara Q. Thomas, assisterende redaktør av The Oxford Companion to Wine, er administrerende redaktør for JancisRobinson.com. Basert i New York, har jobbet i vinindustrien i 25 år, mest betydelig som administrerende redaktør av Wine & Spirits Magazine, men også som frilansskribent, redaktør, vindommer og vinpedagog. Hun har også bidratt til to Oxford Companions: Spirits & Cocktails og Cheese.

Om Svein Vinofil Lindin