Farvel til hodepinen eller?

Merk deg ordet quercetin om du sliter med hodepine.

En spesiell fenolforbindelse som finnes naturlig i rødvin kan ligge til grunn for en mekanisme som utløser hodepine, skriver i tidsskriftet Scientific Reports etter rapporten fra forskere fra University of California Davis (UC Davis). Hodepine av alle slag påvirker rundt 16 % av verdens befolkning daglig, og alkohol er kjent for å forårsake hodepine «når det konsumeres i store mengder»

Likevel, for noen mennesker, er det ikke den eneste fallgruven å overdrive på en feiring eller fest. Ett eller to små glass rødvin kan føre til hodepine innen 30 minutter til dem som lider. Rapporten fra UC Davis viser at ingen spesifikke kjemiske skyldige eller mekanismer har tidligere blitt identifisert, selv om flere vinkomponenter har vært knyttet til hodepine.

Forskene ved UC Davis bemerket også at fenoler og høy-fenoliske matvarer ikke har vært knyttet til hodepine. Løsningen fant de ut at en flavanol ved navn quercetin, som finnes i varierende mengder i rødvin, kan forstyrre kroppens evne til å metabolisere alkohol.

Quercetin regnes som en sunn antioksidant som finnes i en rekke frukter og grønnsaker, inkludert druer, og har vært knyttet til en rekke potensielle fordeler. Imidlertid sa forskere at det er kombinasjonen med alkohol som kan forårsake et problem.

– Når det kommer inn i blodet, konverterer kroppen din det til en annen form kalt quercetin glukuronid, forteller vinkjemiker Andrew Waterhouse, professor emeritus ved UC Davis Department of Viticulture and Enology.» I den formen blokkerer det metabolismen ( nedbrytningen) av alkohol .

Uten denne nedbrytingen helt eller delvis fører det til en oppbygging av et giftstoff kjent som acetaldehyd, somfører til hodepine og kvalme. En allerede eksisterende migrene eller en annen hodepinetilstand kan forverre problemet, forteller Morris Levin, professor i nevrologi og direktør for hodepinesenteret ved University of California, San Francisco. Forskere understreker at de fortsatt trenger å teste hypotesen deres i en klinisk studie, og legger til at det fortsatt er mange ukjente om årsakene til rødvinshodepine – og hvorfor de påvirker noen mennesker mer enn andre.

Morris Levin er klar på en ting. – Vi tror vi endelig er på rett vei mot å forklare dette tusen år gamle mysteriet,» – Neste trinn er å teste det vitenskapelig på folk som utvikler denne hodepinen, så følg med!

Oppsummert:

Det er ingen tvil at hodepine er et problem for mange som liker vin, enten man drikkerfor mange enheter ( mengde) eller reagerer umiddelbart fysisk med alkohol. Min erfaring er å sørge for godt væskeinntak av vann før, under og etter du drikker/ smaker vin. Forskningen viser at noen druesorter har høyere innhold av quercetin og når de er identifisert kan man jakte etter disse druesortene. En del av dem er kjente allerede.

Druer med naturlig høyt innhold av tannin

 • Nebbiolo
 • Malbec
 • Tannat
 • Syrah
 • Cabernet Sauvignon
 • Baga

Druer med naturlig lavt innhold av tannin

 • Pinot Noir
 • Barbera
 • Frappato
 • Cinsault
 • Bonarda novarese

Om Sitatsak fra Decanter