Årets skrei + de ultimate vintipsene

Den som ikke spiser skrei, har heller ikke et forhold til norsk matkultur

Ikke uten grunn er den norske skreien blitt en ettertraktet delikatesse som høster anerkjennelse blant de beste kokkene i hele Europa. Akkurat som trøfler fra Piemonte, asparges fra Rheingau eller franske osten Mont d’Or. Den lange reisen fra Barentshavet inn til norskekysten har tradisjoner tilbake til vikingtiden. Men fra å være et nødvendig matauk er det blitt en årlig unik smaksopplevelse for langt flere enn meg.  Og byr man på den rette vinen er det lite annet som gir deg en bedre opplevelse rundt middagsbordet.

Skreisesongen er en spennende tid for gourmeter. Fra den spede starten i januar, til toppsesongen i februar og deler av mars, til det avsluttes litt ut i april. Skreien er ikke bare populær på grunn av sitt store kjøttfulle hvite kjøtt, men også for sin allsidighet på kjøkkenet. Med et lavt fettinnhold og fast kjøttstruktur er skreien perfekt egnet for en rekke kulinariske tilberedninger. Enten den blir grillet, stekt, kokt eller tilberedt som en delikat fiskegryte, tilbyr skreien en smakfull opplevelse som begeistrer ganen og dine gjester.

Vinene som passer godt til

Hvitt eller rødt, ja takk, begge deler sier jeg til skrei. Den rette nøkkelen for å sette vin til skreien, rød eller hvit, er å velge viner med naturlig friskhet og lite drue- eller fattanniner. Det er også viktig å presisere at det er tilbehøret som setter smak på torskeretten, og som dermed er avgjørende for drikkevalget. Smørsauser, lever og rogn krever sin vin. Den tradisjonelle “mølja” med både lever, rogn og fiskekjøtt servert sammen, anbefales en vin med middels friskhet og med evne til å rense opp munnen etter leverens fedme og litt eddik-syrlige karakter. En delikat, frisk og fruktig hvitvin med god syre fungerer her best, enten det er en Chardonnay, tysk Riesling eller en Vinho verde.

Skreien i seg selv har rene, sublime havsmaker med preg av grunnsmaken umami. Umami tørker ut vinens fruktighet og oppleves som metallisk i munnen. Spesielt om man velger en yngre vin som er fatgjæret og lagret på eikefat. Mange viner har akkurat disse egenskapene, så man trenger en omforent løsning for å lage en god vinmatch, en rik og fet saus som sandefjordsmør er klassisk, men prøv gjerne en hollandaise eller beurre blanc. En sopprisotto vil også fungere, men da med en liten dose saltet smør i. En god oppskrift finner du her

Roche de Bellene Saint Aubin Blanc 2021
Varenummer: 8036001 (bestilling)
Pris: 429,90 kr
Poeng: 90
Middels grønngul farge. Smørtoner, mineralsk og grønt eple på duft og smak.Balansert medium pluss syrlighet og moderat fatpreg. 2021 årgangen er imponerende til prisen

Sandhi Sta Rita Hills Chardonnay 2018
Varenummer: 10634601 (bestilling)
Pris: 439,90 kr
Poeng: 89
Lys grønngul farge. Gul frukt, eik og smørtoner på duft og smak. Frisk syrlighet og moderat eike bruk. Lang ettersmak

Faiveley Bourgogne Pinot Noir 2022
Varenummer: 677601 (basis)
Pris: 319,90 kr
Poeng: 88
Lys blå lilla farge. Konsentrert . Markjordbær, røde bær, blomster toner på duft og smak. Frisk syrlighet og moderat tanniner. Lang ettersmak

Saint-Aubin 2018
Varenummer: 3283301 (bestilling)
Pris: 499,90 kr
Poeng: 88
Lys grønngul farge. Smørtoner, gul frukt og sitrus på smak og duft. Rik, konsentrert ettersmak med fat, smørtoner og frukt. Lang ettersmak

Louis Jadot Beaujolais Villages 2022
Varenummer: 4813301 (test)
Pris: 214,90 kr
Poeng: 87
Middels rød farge. Røde bær, urter, og vegetal på smak og duft. Frisk medium pluss syrlighet med lang ettersmak av røde bær og urter. Moderate tanniner. Server i store glass.

Giovanni Rosso Langhe 2020
Varenummer: 14722306 (test)
Pris: 449,90 kr
Poeng: 88
Middels rød farge. Svalt og lettdrikkelig stil. Kirsebær,krydder og rose på duft og smak. Fruktdrevet med med flott konsentrasjon og herlig klassisk nebbionese i ettersmaken. Topp boksvin til uslåelig pris!

Maison Chanzy Bouzeron Clos De La Fortune Monopole 2020
Varenummer: 16598301 (basis)
Pris: 287,90 kr
Poeng: 88
Middels grønngul farge. Moden gult eple, fat, sitrus og svale kryddertoner på duft og smak. Lang ettersmak. Vinen bør dekanteres 1 time før servering.

Ramón do Casar Nobre 2022
Varenummer: 7679001 (basis)
Pris: 262,30 kr
Poeng: 89
Lys grønngul farge. Fruktdrevet med modent gul frukt, eple og fersken på duft og smak. Kremet stil og flott konsentrasjon i ettersmaken.

Cerro del Toro Albariño Atlántico 2022
Varenummer: 16601901 (basis)
Pris: 209,80 kr
Poeng: 88
Lys grønngul farge. Ung stil med sitrus, eple og gul frukt på duft og smak. God fruktdrevet vin med lang ettersmak

Om Svein Vinofil Lindin