Ville du betalt 1,2 millioner kroner for en 27 liters flaske med Colore 2016? Ved første øyekast kan det virke som en pr-jippo for oppmerksomhet. Men kikker man på hvem som har laget vinen, endrer bildet seg. Spesielt om man har fulgt med på norsk-italienske Bibi Graetz i noen tiår. Lagret riktig og om Bibi Graetz får 10-15 år til med investeringer med sitt nåværende fokus står man foran en ny æra. Jeg er ikke i tvil. Flasken vil ihvertfall doble seg i verdi. Grunnen er enkel. Bibi Graetz har i årevis bevist at han kan lage topp kvalitetsvin. Gamle vinstokker, stort fokus på stedegen vin, lang maserasjon og ikke minst. Bibi Graetz er aldri helt fornøyd, men vet nøyaktig hva som gir vinene puffet til å være i verdensklasse.
Det var gjennom den anerkjente forhandleren Arvi i Sveits at rekordsalget ble gjort tidligere i sommer. Kunden måtte ut med hele 105.350 euro for spesialtappingen av 2016 årgangen av Colore. Det er den dyreste italienske 27 liters flaske noen gang solgt
Store investeringer
100 millioner
Hans vin Testamatta ble kåret som verdens beste i 2003 og fra internasjonal vinjornalisterhagler toppscorene som hverdager i et år. Men å lage den beste vinen handler også om tilgangen på kapital for å bli bedre og best. Etter å ha lagt om salgskanalen til samme måte som i Bordeaux har store friske midler i 100 millioner klassen blitt sprøytet inn i den nye visjonen til Bibi Graetz. Så langt er det en suksess. Nye vinmarker er kjøpt og utvikles i årene fremover.
Ny visjon
I mange år har Bibi Graetz jobbet etter en ny visjon for seg. Hvorfor ikke lage toppviner i samme skala og kvalitet som Sassicaia? Ny stor vinkjeller og bolig er tilrettelagt i gamle Hotel Aurora i den lille landsbyperlen Fiesole. Ordet idyllisk er lett å si når man sitter på den gamle verandaen på hotellet med utsikt over Firenze. Det mangler ikke på kreativitet i det nye hovedkvarteret. Se bare på navn og etiketter som er brukt opp gjennom årene. Med viner som Testamatta («gal i hodet») Casamatta Rosso (‘galehus’), Bollamatta («Gale bobler»), Colore og legendariske Soffocone har Bibi Graetz satt spor fra dag en.
Økende kvalitet
Bibi Graetz har tatt kvantesprang etter årgang 2013, og spesielt fra 2015 og fremover opplever jeg at kvaliteten stiger. Ordene elegant og balansert er ofte på smaksnotatet når jeg beskriver toppvinene. Man må ikke sammenligne vinene med andre toppviner fra Toscana. Etter min mening er vinene fra Bibi i sin egen klasse, eller dimensjon. Fruktdrevne, konsentrerte, lite til ingen fatpreg og alltid en stedegen syrlighet som vekker lysten til et glass nr to eller flere. Nyt fortrinnsvis disse vinene til mat, til lam, entrecote og vilt. I praksis betyr det at selv om vinene kan oppleves som dyre, vil dagens pris være røverpris om et ti år. Ser man det i et 20- 30 års perspektiv forstår man hvor det bærer hen. Rett til topps.
Hva skal jeg handle til vinkjelleren fra Bibi Graetz?
Det er ingen tvil om at det er de fargerike etikettene vekker gjenkjennelseeffekt, men det er den stadig økende kvaliteten, spesielt etter årgang 2013 som etter min mening gjør at vinene utmerker seg i toppen.
Testamatta finnes i små kvanta på spesialbestilling hos den norske vinimportøren Gaia. ( lars@gaiagruppen.no) Jeg scorer 2021 årgangen til 96+ poeng , mens Coulore 2021 (pdf info) fortjener sine 97+ poeng til fulle. Selv betrakter jeg vinene som en bror ( Testamatta) og søster,( Coulore) hvor den ene (søsteren)er en elegant, konsentrert utgave, mens den andre ( broren) er litt mer kraftfull, uten å miste elegansen. Dette er viner som vil øke i verdi, som en investering og til å nyte som modne viner om 10-15 år og utover.