Et spansk mirakel

Jean Leon-vinene bør regnes som noen av de beste i Spania.

Hør hele podcasten

På besøk i podcasten er Mireia Torres, fra den femte generasjon av et av verdens mest respekterte firmaer i vinbransjen. Svein har lenge fulgt med på en av deres merker som er kalt Jean Leon. Historien bak Jean Leon er at det burde vært laget film om.  

Baskeren Ángel Ceferino Carrión Madrazo tok kunsternavnet Jean Leon like etter sin ankomst til USA. Han ble  født i Spania i 1928 og ble en fascinerende figur innen spansk vinproduksjon. Historien om hans viner er like bemerkelsesverdig som hans personlige reise, fra en flyktning som rømte til Amerika, til en restauratør i Hollywood og til slutt en banebrytende vinmaker i Spania. 

Takket være Torres-familien har hans arv blitt ivaretatt og videreført på en bemerkelsesverdig måte. Sammen har de sikret at Jean Leon-vinene bør regnes som noen av de beste og mest ikoniske i Spania.

Ville lage den beste vinen 

Jean Leon reise til vinverdenen begynte i USA, hvor han først jobbet som kelner og deretter åpnet den legendariske restauranten La Scala i Beverly Hills sammen med James Dean. En restaurant som fortsatt er åpen og drives av hans datter. I sin tid var restauranten et samlingspunkt for Hollywood-eliten, og Leons nære  forhold til stjerner som Marilyn Monroe, Zsa Zsa Gabor og Frank Sinatra bidro til at datidens kjendiser strømmet til. Og der det var god mat, måtte det være god vin. Men han ønsket å servere spansk vin av høy kvalitet. Det var noe som var en mangelvare i USA. Hans mål ble å servere vin av eksepsjonell kvalitet som var produsert etter hans egne høye  standarder. Jean Leon vendte tilbake til Spania i 1962, hvor han startet sin vinproduksjon i Torrelavit i Katalonia, ikke langt fra cava-byen Sant Sadurni d’Anoia, en knapp times kjøretur fra Barcelona.

Første Chardonnay i Spania

Jean Leon etablerte seg raskt som en pioner i Spania ved å plante internasjonale druesorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay, noe som på den tiden var helt banebrytende i det spanske vinlandskapet. Kvantitet kom foran kvalitet stort sett i Spania på den tiden. Hans første suksess kom i 1969 da hans Cabernet Sauvignon  ble den første spanske vinen som ble klassifisert som en «vino de pago», en høyt respektert betegnelse i dag som indikerer at vinen er laget fra en enkelt vingård med stedegne egenskaper.

Hans mest kjente vin, «Jean Leon Gran Reserva», er laget av 100 % Cabernet Sauvignon, og regnes som en av de fineste spanske vinene. Jean Leon oppnådde sitt mål om å lage viner av topp internasjonal standard, og hans arbeid la grunnlaget for det som i dag er en av de mest anerkjente vinprodusentene i Spania.

Fra suksess til kreftsyk

I 1994, da Jean Leon ble diagnostisert med kreft, valgte han å overlate vingården sin til sine venner i Torres-familien, en av de mest prestisjetunge vinprodusentfamiliene i Spania. Hans siste reise var på sin egen seilbår frem til han døde i 1996, 68 år gammel.  

Jean Leon gjorde et godt valg med å velge Torres-familien til å lede arven videre. Under deres ledelse har Jean Leon-merket fortsatt å blomstre, samtidig som de har beholdt Leons visjon og arv.

Det er hevet over enhver tvil at Torres-familiens bidrag har vært avgjørende for å modernisere Jean Leon-vinmerket, uten å miste essensen av det Jean Leon opprinnelig ønsket å oppnå. Familien har innført moderne teknikker og bærekraftige praksiser, noe som har gjort Jean Leon til en av pionerene innen økologisk vinproduksjon i Spania. I dag er Jean Leon-vinene kjent for sin eksepsjonelle kvalitet og unike karakter, og eksporteres til vinelskere over hele verden. Med en fot i det tradjonelle og en annen i det moderne. Nå kommer det snart også musserende fra Jean Leon neste år!

Arven består og lever

For meg representerer Jean Leon  en fantastisk historie om lidenskap, mot og innovasjon. Hans pionerånd brakte internasjonale vinstiler til Spania, og takket være Torres-familien har hans arv blitt ivaretatt og videreført på en bemerkelsesverdig måte. Sammen har de sikret at Jean Leon-vinene bør regnes som noen av de beste og mest ikoniske i Spania.

Vinene som ble smakt under opptaket på Kolonialen Bislett

3055 Petit Verdot Merlot 2022

Le Havre Cabernet Sauvignon 2013

La Scala Cabernet Sauvignon 2017

Le Havre Cabernet Sauvignon 1996 Magnum

Anbefalte artikler

Vinpraten med Vinofil

Med faste kunnskapsrike gjester som Kristoffer Aga fra Re-Naa , Simon Zimmermann og Pontus Dahlstrøm fra Kolonialen Bislett florerer det med vinkunnskap og samtaler om vår felles interesse: Vin . Forvent også andre kjente personligheter fra mat- og vinbransjen. Innspillinger pågår og lanseres fortløpende

Les mer

En lovende fremtid

Ti år er ingen alder. Selv for bursdagsbarnet og varemerket Wongraven sin store bestselger. Nå venter tenårene på godt og vondt. Det er god grunn til å feire

Les mer