Nyhetsslipp: Hva skal du smake i mai?

Kommer: Anbefalingene gjelder basisutvalget, partiutvalget og testutvalget. Lansering 7.mai

ARTIKKEL OPPDATERES.  Årets tredje nyhetsslipp  i basis, parti og test sortimentet lanseres  7. mai 2025. Under kan du lese hva Vinmonopolet selv beskriver lanseringen. Jeg smaker alle vinene 29. april og gir min vurdering av vinene og nyhetslippet. Ifølge polet selv er lanseringsplanen 2025-3 tilpasset sesonger, trender og utviklingen i salget. Målet deres er at sortimentet skal dekke faktisk og forventet etterspørsel fra alle kunder. Samtidig skal lanseringene skape valgmuligheter og konkurranse innenfor de ulike varegruppene og prissegmentene.
Kildetekst: Vinmonopolet

New Zealand

I mai ønsker polet å vise frem vin fra Sørøya på New Zealand, slik at flere kunder kan oppdage hva vinmakerne i øyriket har å by på. Dette gjør polet ved å etterspørre et bredt utvalg viner fra ulike regioner: Energisk Sauvignon Blanc fra kjølige Awatere Valley i Marlborough. Sauvignon Blanc i kompleks og fatpreget stil. Kjølig og mineralsk Chardonnay med liv og konsentrasjon. Saftig og fokusert Pinot Noir fra North Canterbury og litt mørkere, varmere Pinot fra Central Otago.

Albariño/Alvarinho

Albariño/Alvarinho øker i popularitet både nasjonalt og internasjonalt, og vi ønsker å fremheve druens variasjon og kvaliteter fra ulike land hvor noen produsenter har begynt å eksperimentere. Fra et av de mest historiske områdene for denne druen, Minho i Portugal, etterspør vi både en fatfermentert hvitvin og en musserende vin som gir et fullverdig alternativ til crémant, samt en rosévin hvor Alvarinho typisk blandes med blå druer som Vinhão. I tillegg vil det komme viner om hvordan Albariño fremstår i California i USA, hvor salget av hvitvin er sterkt dominert av Chardonnay.

Portugal

I lanseringen er også viner fra portugisiske Alentejo er Alvarinho til stede, hvor druen sammen med Arinto kan gi kjølig og syrefrisk hvitvin. Både for hvitt og rødt etterspør vi vin som er økologisk og/eller har den nylig godkjente WASP-sertifiseringen. Dette bærekraftmerket er også med når polet ber om en saftig rødvin fra Portugals tørreste og varmeste region.

Alsace

Ved å rette blikket mot franske Alsace fremhever polet kombinasjonen av tradisjonelle teknikker og innovative tilnærminger som gjør denne regionen så unik. Stadig flere lager spennende økologisk oransjevin av den gamle traveren Gewürztraminer, en oppfølger til field blend-temaet i mars med en kompleks hvitvin – og høykvalitets rød Pinot Noir med Grand Cru-status fra vinmarkene Hengst og Kirchberg de Barr.

Hellas

Et annet sted hvor tradisjoner og trender møtes i skjønn forening, er Hellas. Vi bygger videre på Assyrtiko-lanseringene i januar ved å lansere en hvitvin basert på Savatiano-druen, kjent fra Retsina, som nå får nytt liv gjennom produsenter som leker med skallkontakt. I tillegg lanserer en boblende Pet Nat, som symboliserer den nye generasjonens lekne tilnærming til det håndlagde og autentiske.

Musserende vin

Musserende vin opplever en betydelig vekst i etterspørselen, med stadig flere forbrukere som velger bobler til både hverdags og fest. Mai og juni er høysesong for festligheter, og vi utvider sortimentet med en rekke nyheter i høyere prisklasser. Pet Nat fra Portugal gjenspeiler portugisiske vinprodusenters og norske kunders økende forkjærlighet for denne vinstilen. Vi etterspør også økologisk Blanc de Blancs Champagne, og en årgangs-BdB-Champagne for å utvide høykvalitetssegmentet. I tillegg lanserer vi to engelske musserende: en rimeligere og mer tilgjengelig variant tiltenkt søkende kunder, og en årgangsvin fra enkeltvinmark som viser noe av det beste kongeriket har å by på.

Rosé

Rosésesongen fortsetter med økologisk rosé på BiB fra Abruzzo. Intensjonen er å tilby et sør-italiensk alternativ til kundene som ønsker rosévin på bag-in-box. Den lyse, klassiske Provence-stilen skal vi også ha mer av, denne gangen en økologisk variant på klimasmart PET-flaske med pant. Dette er en del av vårt arbeid med å etablere PET-emballasje i høyere prissegmenter. Tysk rosévin øker i popularitet og polet etterspør derfor en økologisk Pinot Noir rosé for å gi bredde i sortimentet både på helflasker og halvflasker.

Anbefalte artikler

Vinpraten med Vinofil

Med faste kunnskapsrike gjester florerer det med vinkunnskap og samtaler om vår felles interesse: Vin . Forvent også andre kjente personligheter fra mat- og vinbransjen. Innspillinger pågår og lanseres fortløpende

Les mer