En sinnsyk god rødvin fra Chile

Skjenk opp et stort glass med Don Melchor og se/hør episoden

Svein hadde gleden å møte vinmaker Enrique Tirado fra Don Melchor i Chile nylig. Hans første besøk i Norge og sikkert ikke det siste. Lær mer om det vakre vinlandet Chile og se/hør en sympatisk vinmaker som sakte , men sikkert har bygget opp et av prestisjemerkene i Chile. Vinen Don Melchor går gjerne under radaren her hjemme i Norge, men er ettertraktet i hele verden. Til en pris på 1199,90 leverer vinen selvfølgelig høy kvalitet. Finnes i tre årganger på Vinmonopolet, kjøp i kasser og nyt de neste tiårene. 92+ poeng om ikke mer med tiden.

Vinen som forandret Chile

Puente Alto – et paradis for Cabernet Sauvignon
Don Melchor Concha y Toro var mannen som grunnla Viña Concha y Toro og han plantet sine første vinstokker fra Bordeaux i Frankrike, i Maipo Valley i 1883. Det var Cabernet Sauvignon han plantet, og stedet var Puente Alto. Området ligger rett ved foten av Andesfjellene 650 moh og regnes som «Sør-Amerikas Bordeaux». Denne delen av Chile lå under havoverflaten for 245 millioner år siden og erosjon fra isbreer og vulkaner gjennom tusenvis av år har skapt Puento Altos unike jordsmonn med sammensetning av leire, silt, sand, stein, granitt og vulkansk jord. Klimaet kan sammenlignes med Middelhavet. De varme dagene og kjølige nettene skaper et paradis for Cabernet Sauvignon-druen som modnes sent, og dermed setter stor pris på den lange vekstsesongen. Resultatet er eksepsjonell eleganse og struktur.

Vinene får du bestilt her – Både 2018, 2019 og 2020 scorer 92+ poeng om ikke mer med tiden.

Don Melchor Concha y Toro var mannen som grunnla Viña Concha y Toro og han plantet sine første vinstokker fra Bordeaux i Frankrike, i Maipo Valley i 1883. Det var Cabernet Sauvignon han plantet, og stedet var Puente Alto

Perfekt timet innhøstning
Det var en varmere sommer enn vanlig i Chile (september – mars) i 2020, og innhøstingen ble fremskyndet til siste halvdel av mars, 3-4 uker tidligere enn normalt. Selv om gjennomsnitts-temperaturen gikk opp denne sommeren, var nettene kalde – og forskjellen på temperatur fra natt til dag har gitt vinen en utmerket fruktighet. Don Melchor sine vinmarker består av 127 hektar fordelt på syv parseller, hvorav hver parsell gir sitt særegne utrykk fra jordsmonnet. Vinstokkene i den gamle delen av vinmarken er i gjennomsnitt mer enn 35 år gamle, og utgjør 72% av vinmarkene. Disse parsellene er plantet upodet, mens den nyere delen av vinmarkene har vinstokker plantet på grunnstammer. Alle druer blir plukket for hånd, og ankommer vingården 10 minutter etter plukking. Kombinasjonen mellom varm og tørr sommer, med godt timet innhøstning gir vinen eksepsjonell fruktighet og konsentrasjon.

Hør podcasten med Enrique Tirado

Enrique Tirado – en vinmaker med store visjoner
Enrique Tirado er sjefsvinmaker, og har erfaring med 23 årganger av Don Melchor. Det viktigste målet for Enrique er å skape en vin som virkelig uttrykker jordsmonnet i Puente Alto. Hvert år tar han med seg rundt 150 prøver fra de ulike parsellene i vinmarkene i Puente Alto til Médoc for å finne den perfekte balansen. Samarbeidet i Frankrike startet allerede i 1987 med Jacques Boissenot, som har ekspertise fra bl.a. Château Mouton Rothschild i Médoc regionen i Frankrike. I dag er det sønnen Eric Boissenot og Enrique som samarbeider om hver eneste årgang.
«2020 er et av de beste uttrykkene så langt, og viser kompleksiteten fra jordsmonnet i Puente Alto med både energi og fruktighet, samtidig som det er en intens konsentrasjon til stede» – Enrique Tirado.

Energisk, elegant og kompleks
2020-årgangen består av 92% Cabernet Sauvignon, 6% Cabernet Franc, 1% Merlot og 1% Petit Verdot. Vinen er lagret 15 måneder på franske eikefat, hvorav 71% nye fat, og 29% fat som er brukt én gang. Fargen er intenst mørk med dyp rubinrød farge. Aromaene er preget av mørke og røde bær, fioler og krydrete urter. Vinen er fortsatt ung og energisk med god syre og fyldighet, men begynner allerede nå å vise tegn på modenhet med et lite hint av skogsbunn. Vinen er elegant og kompleks og de faste tanninene balanseres godt med fruktigheten, som gir en fløyelsaktig tekstur med fantastisk lengde i ettersmaken.

Kilde: Pressemelding VCT Norway  /Innspilling Vinofil

Om Svein Vinofil Lindin