Jakten på det perfekte

Bibi Graetz er i ferd med å skape seg nye horisonter. Få andre nordmenn, om noen, oppnår høyere poengsummer for sine viner

Bibi Graetz er en fargerik vinpersonlighet fra innerst til ytterst. Glem stereotypiske oppfatninger om vin fra Toscana. Spør deg selv, er det mulig å gå fra en mindre produksjon til en større, uten å miste kvalitet på vinen? Bibi Graetz  har greid det. Bibi Graetz har hatt en lang reise mot å bli en fantastisk vinmaker. En reise som kunne ha ført Bibi Graetz til en kunstkarriere, før vinen tok han.

Hans foreldre, den kjente skulptøren Gidon Graetz fra Israel  og den norske kunstneren Sunniva Rasmussen var etablert i Firenze i 1300-talls Shakespeare-pittoreske slottet Vincigliata i Toscana.  Og midt oppi grisefester, rustninger, gamle kårder og et spøkelse i veggene sto unge Bibi Graetz som eventsjef i mange år. Men det var vinen som skulle bli retningen.

Hør samtalen med Bibi Graetz – del 1 av 2

Fargerik: Glem stereotypiske oppfatninger om vin fra Toscana. Spør deg selv, er det mulig å gå fra en mindre produksjon til en større, uten å miste kvalitet på vinen?Foto: Svein Lindin. Opptaket blir gjort på Villa Heftye i Oslo

En legende blir skapt

Som rundt de fleste slott i Italia, er det en vinmarker som omkranser eiendommen. Når leiekontraktene for vinmarkene skulle fornyes kom spørsmålet om å lage sin egen vin opp. Hvorfor ikke tenkte Bibi Graetz, og setter i gang med for å lage vin. En ting var klart. Han vil ikke lage dårlig vin. Det måtte bli vin i verdensklasse.  De fleste kaller det galskap rundt ham, mens Bibi parerer med å kalle den nye vinen for Testamatta, som betyr ”gal i hodet”.

Få er forunt å lage en vin som blir kåret til verdens beste. I 2002 blir den kåret til beste rødvin på Vinexpo i Bordeaux av verdens mest anerkjente vineksperter. Bibi Graetz hadde greid det umulige, men etter min mening må man se på hva Bibi Graetz lager i dag for å forstå hans visjoner for fremtiden.

Bibi Graetz

I den lille byen Fiesole, i utkanten av Firenze, med en fantastisk utsikt ligger Bibi Graetz nye vineri.  Tidligere var det et familiedrevet hotell, kalt Aurora, men i dag etter mange års bygging og utvidelser under bakken er det Bibi Graetz hovedkvarter. Over 100 millioner kroner er investert ifølge ham selv, og legger til jeg bygger nok mitt ettermæle uten å være klar over det selv. 

Kvalitet fra ende til annen

Hvorfor ikke lage like mye vin som ikoniske Sassicaia,  til langt bedre priser i et større volum, var spørsmålet Bibi Graetz stilte seg selv. Hva skulle til?  For å bryte glasstaket måtte han få bedre priser for vinene, poengsummene fra internasjonale vinskribenter var høye, mellom 95 og 100 var den nye “standarden”.  men med en radikal endring I likhet med Sassicaia fra Italia, Opus One fra USA og andre topp-produsenter selges nå vinene gjennom en stor negociant i Bordeaux.  Resultatet er økonomisk  eventyrlig.  Tidligere hadde Bibi Graetz 90 importører, med den nye måten å selge på, er det nærmere tusen importører som vil kjøpe vinen på allokering til gode priser.   Og med en langt bedre økonomi, kan man skape kvalitet i en større skala, bare eman beholder beina på jorden.

Vinene som skaper overskrifter

Det er ingen tvil om at det er de fargerike etikettene vekker gjenkjennelseeffekt, men det er den stadig økende kvaliteten, spesielt etter årgang 2013 som etter min mening gjør at vinene utmerker seg i toppen. Testamatta 2021 (pdf info) finnes i små kvanta på spesialbestilling hos den norske vinimportøren Gaia. ( lars@gaiagruppen.no)

Jeg scorer 2021 årgangen til 96+ poeng , mens Coulore 2021 (pdf info) fortjener sine 97+ poeng til fulle. Selv betrakter jeg vinene som en bror ( Testamatta) og søster,( Coulore) hvor den ene (søsteren)er en elegant, konsentrert utgave, mens den andre ( broren) er litt mer kraftdull, uten å minste elegansen. Dette er viner som vil øke i verdi, som en investering og til å nyte som modne viner om 10-15 år og utover. Vær også oppmerksom på andre årganger på Vinmonopolet av vinene, gode kjøp alle sammen, men om jeg måtte velge hadde jeg satset på 2021 årgangen.

Se hele utvalget på Vinmonopolet.no

En fantastisk vin fra Giglio

Med et sommerhus på hans barndoms ferieøy Giglio, en times fergetur vest for sørkysten av Toscana. For Bibi ble det naturlig å grave ut gamle vinmarker for hånd. Det tok 16 år for å bli helt fornøyd, men det var verdt reisen og alt arbeidet forteller Bibi Graetz. Hør Bibi Graetz fortelle om noe helt spesielt, ute i havet utenfor Toscana. Vinen (pdf info) er helt særegne, og er man ute etter en vinopplevelse, løp og kjøp

Bibi Graetz om Giglio – del 2 av 2

Mye hardt arbeid: Resultatet av arbeidet på øyen er er kanskje «oppdagelsen» av en av verdens mest fascinerende hvite, naturlig produserte viner på den antikke Ansonica-druen (I slekt Sicilias Insolia). 

Om Svein Vinofil Lindin