Planeta – en av Sicilias beste vinprodusenter

Sicilias stolte historie er ikke ukjent med vinproduksjon, men vinene derfra var i hundrevis av år knyttet opp til kvantitet mer enn kvalitet. Over de siste 20 årene har Sicilia gradvis fått den status og anerkjennelse i vinverdenen som det fortjener. Og man kan ikke nevne Sicilias fremgang uten å nevne eller sette Planeta-familien på pallen.

Med sin gjestfrihet som personer, lidenskap for vin og Sicilia, og med faglig integritet har de løftet vinkvaliteten til nye nivåer år etter år. Prisene til Planeta er fremdeles gunstige, med fokus på viner som kan nytes nå og ikke nødvendigvis puttes i vinkjelleren som investeringsobjekter.

Winemaker of the Year

Nylig ble Alessi Planeta kåret som Winemaker of the Year av Wine Enthusiast. Det sier litt om den enorme arbeidsinnsatsen og investeringene Alessio Planeta og familien har gjort fra oppstarten på midten av nittitallet. Bare fire italienere før Alessi Planeta har mottatt den prestisjefylte tittelen og sist gang tittelen var på italienske hender var for 16 år siden. Det er sjelden kun et menneske står bak en sånn tittel, den sprudlende ungarske Patricia Toth har vært med å løfte Planeta fra et godt nivå til et meget høyt nivå siden hun ankom Sicilia og Planeta i 2005.

— Patricia Toth – vinmaker

I dag fremstår Planeta som en fremoverlent vinprodusent, og selv om produksjonen er høy totalt sett består Planeta av små, velfungerende produksjonsanlegg over hele Sicilia.  All fokus er satt på å bevare smaksprofilen til de modne druene, som alle høstes for hånd. – Det er ingen fast oppskrift som styrer vår måte å lage vin på. Vi disponerer over 30 ulike druesorter totalt, så det er litt av et puslespill.  Naturen, omgivelsene og variablene endrer seg stadig og vi må holde tritt med dem for å lage det beste resultatet hvert år, forteller Patricia Toth ved et nylig besøk. 

 

Historien til familien Planeta strekker seg over mange generasjoner på Sicilia. Men vi hopper et godt stykke frem i denne artikkelen. Først i 1995 tok den moderne historien til, da Don Diego Planeta bestemte seg for å lage Sicilias beste viner. I årtier ledet Don Diego Planeta kooperativet Settesoli. Der hadde han førstehåndskunnskap om hvor de beste vinmarkene lå, men til slutt stod kooperativet i veien for hans nye tanker. Settesoli kunne ikke endres, det var det største kooperativet i volum og salg, hvor kvantitet sto foran kvalitet. Tiden var inne for kvalitet før kvantitet for den energiske Don Diego Planeta.

Den erfarne vinmakeren brøt med alt og satset alt. Familiebedriften Planeta ble igangsatt under enkle kår sammen med sin nevø, Alessio, og sine egne barn Francesca og Santi. Målet for familien så enkelt ut på papiret, men over tid skulle Sicilia stå på verdens vinkart sammen med de beste i verden. Siden oppstarten på familiens eiendom i Ulmo nær Menfi har Planeta de siste årene utvidet med eiendommer i Ulmo, Noto, Vittoria, Etna og Messina – en kvalitetsreise fra vest til øst på Sicilia.

Mye har ligget til rette fra naturens side for at det skulle gå bra. Sicilia har et varmt og tørt klima som er gunstig for vindruer. Øya har mange forskjellige mikroklimaer, som gir variasjon i vinproduksjonen. Sicilia har en variert geologi, med alt fra vulkansk jordsmonn til kalkstein. Dette gir egenart til vinene.  Og man kommer ikke utenom druetypene. Sicilia har et bredt utvalg av lokale druetyper, som gir unike smaksprofiler som skiller seg fra andre vinområder. Viner fra Planeta er en ypperlig måte å oppdage Sicilia på, og tar du turen er det å anbefale deres ikoniske lille boutique hotell med noen få rom og en gjestfri og velrenommert restaurant.

Vinene du må smake fra Planeta

4766701
Planeta Chardonnay 2021, Planeta, Sicilia, Italia. Middels gyllen farge. Fyldig rik gul frukt, sitrus på duft og smak. Konsentrert fruktighet medium pluss syrlighet. Fatpreget med lang ettersmak. Passer til: Fisk, skalldyr.
379,90 kr (test)
88 poeng
Egge As.

5089301
Planeta Rosé 2022, Planeta, Sicilia, Italia. Lys lakserosa farge. Duft og smak av rips, sitrus og røde bær. Markert medium minus syrlighet og flott konsentrasjon. Dekanter gjerne vinen en time før servering.
179,90 kr (basis)
87 poeng
Tellus Wine & Spirits.

4816201
Planeta Alastro 2022, Planeta, Sicilia, Italia. Lys grønngul farge. Duft og smak av grapefrukt, sitrus og mineraler. Mineralsk aromabilde med vegetale toner og grapefrukt i ettersmaken. Medium pluss syrlighet. Passer til: Fisk, aperitif.
225,– kr (bestilling)
87 poeng
Gaia Wine & Spirits.

1657001
Planeta Frappato 2021, Planeta, Sicilia, Italia. Middels blålilla farge. Saftig, rips, jordbær og urter på duft og smak. Fruktdrevet med markert syrlighet og bløte tanniner. Lett å like, server avkjølt Passer til: Pizza / pasta, lam.
225,– kr (bestilling)
86 poeng
Gaia Wine & Spirits.

8302501
Planeta Mamertino 2017, Planeta, Sicilia, Italia. Middels rød farge. Nydelig. Duft og smak av mørke bær, tørket frukt, anis og krydder. God kontrasjon og lang ettersmak med medium pluss syrlighet.Server i store glass. Dekanter gjerne vinen en time før servering.
295,– kr (bestilling)
88 poeng
Gaia Wine & Spirits.

8302601
Planeta Nocera 2019, Planeta, Sicilia, Italia. Middels rød farge. Duft og smak av plomme, mørke bær og urter. Medium pluss syrlighet med balanserte tanniner. Fruktdrevet avslutning Passer til: Storfe, lam.
229,90 kr (basis)
86 poeng
Gaia Wine & Spirits.

4453201
Planeta Cometa 2020, Planeta, Sicilia, Italia. Lys grønngul farge. Duft og smak av grapefrukt, eple og sitrus. Medium pluss syrlighet og fruktdrevet konsentrert avslutning. Server i store glass. Passer til: Fisk, skalldyr.
379,90 kr (bestilling)
88 poeng
Gaia Wine & Spirits.

12204001
Planeta Etna Bianco 2019, Planeta, Sicilia, Italia. Lys grønngul farge. Gul frukt, sitrus og mineraler på duft og smak. Rik fruktighet med grapefrukt og lime i ettersmaken. Medium pluss syrlighet.
295,– kr (bestilling)
87 poeng
Gaia Wine & Spirits.

Fakta: Sicilia

Regionen med hovedstaden Palermo er den største i  Italia med et landareal på 25 703 km² og også den største øya i Middelhavet. Det inkluderer også øya Pantelleria i sørvest og  Lipari-øyene i nordøst.  Grekerne grunnla flere kolonier på Sicilia fra 800-tallet f.Kr. 

De kalte den Trinacria etter dens trekantede form. Senere ga de det sitt definitive navn etter Siculi-fjellfolket. De tok med seg sine vinkulturteknikker og vinstokker, inkludert de  gamle Eugenia- og  Murgentina-variantene. Disse ble senere brakt til det sentrale Italia og plantet.

Murgentina, som «Druen Pompei», trivdes spesielt godt på den vulkanske jorda i skråningene til Vesuv i Pompeii og i den gamle etruskiske byen Clusium (Chiusi i Toscana). Byene Syracuse og Taormina (på Etna) utviklet seg til å bli blomstrende vinhandelsentre. Det er dokumentariske bevis på vingårder fra bosetningen Akragas (Agrigento) fra det 5. århundre f.Kr.


Kilde: Wein:Pluss

Om Svein Vinofil Lindin