Vinserien OMA – Et sikkert valg

Å lage sin egen vin på høyt nivå, krever mer og mer i Norge. Ole Martin Alfsen holder gullstandard

Å lage sin egen vin under egen merkevare er ingen dans på roser lengre i Norge. En av dem som hevder seg i toppen er Ole Martin Alfsen, med sitt varemerke OMA. Glem tiden der selv Blomster-Finn fikk sin egen vin.  Stor personlig innsats,topp vinkvalitet, finansielle muskler og stor tålmodighet må til for å lykkes dagens marked.

Wongraven, Hellstrøm og Truls og årets store nykommer P.A.Larsen er gode suksesser å peke på. I kulissene bak alle disse fire har bransjenestor Thomas Patay spilt en rolle. Patay påpeker at det først må være en god kommersiell idé og vinkvalitet.  Og om det blir en suksess er likviditet og tilgang på mer vin helt avgjørende. 

78 prosent flere importører – 9.000 flere produkter på fire år

Konkurransen har aldri vært større enn nå. Leder for kommunikasjon, Kristin Welle-Strand i Vinmonopolet opplyser til Vinofil.no at antall produkter har økt fra rundt 26.000 i 2019 til omtrent 35.000 produkter i 2023. Samtidig har det vært en markant økning i leverandører til Vinmonopolet i samme periode fra 443 til 770.

Vinene skiller seg ut på pris, kvalitet og design

OMA merket er ikke blant toppselgerne på Vinmonopolet ennå, men havner stadig i flere polhyller. Det sier sitt når vinskribenter og toneangivende polutsalg omfavner vinene.  Vinene, med sin iboende kvalitet, finner sine tilhengere basert på kvalitet, pris og etter vår mening underbygger Ole Martin Alfsens unike evne til å utvikle nye viner, gjerne utenfor allfarvei. Og best av alt, de 100 prosent matvennlige, gjerne til Alfsens egne retter (link)

Arbeider med de beste
En annen faktor som spiller sterkt inn, er hvem som supplerer med vin. Her jobber Ole Martin Alfsen blant de beste i verden.Loimer fra Østerrike f.eks.  Som et svar til burgund prishysteri er hans OMA Blaufränkisch 2020 ( 270 kr) en liten skatt på polet. En klokkeklar, klassisk rødvin med flotte tanniner og den særegne leskende konsentrasjon en godt laget Blaufränkisch rødvin fra Østerrike kan være, uten forstyrrende alkostikk eller fatpreg.

Utenfor allfarvei
Ole Martin Alfsen er preget av at han er en dyktig kokk. Med tusenvis av oppskrifter fra utallige kokebøker er søken på den gode smaken sannsynligvis en kraft som gir ham trygghet, når vinprisene i Burgund eller Tyskland tar av. Da finner han gode hverdagsviner andre steder. Trekk frem hvitvinen OMA Branco 2022 (155 kr) fra Vinho Verde i Portugal. En lettdrikkelig vin, med flott syrlighet, fruktdrevet stil med en grapefrukt finish bør den være en slager både sommer og vinter. Spesielt om man kjenner på tretthet til riesling…

Eller prøv en “italienske” OMA Fox Hill Red 2022 fra California og vinmarken Fox Hill i Mendocino. Ole Martin kaller vinen spøkefullt Langefornia” på baketiketten.  Leskende, leken ung vinstil med karakter fra Piemonte, men langt mer fruktdrevet presis frukt.  Server litt avkjølt i et stort glass, og du vil fort skjenke opp i glass to og tre, eller mest sannsynligvis tømme flasken.

Rimelig toppvin
Et godt eksempel på prisgunstig kvalitet er boksvinen OMA Piemonte Rosso 2022. Bare siden lanseringen i testutvalget i midten av februar har vinen solgt over 5000 bokser og er per dags dato tilgjengelig i over hundre polutsalg. Med en gunstig pris (omregnet til flaskepris 128 kr) og en tiltalende syrlighet og flott konsentrasjon havnet vinen rett på vår 10 på topp listen av de beste boksene i Norge.

Hva da med resten av porteføljen til OMA. Er det verdt å teste ut?  Svaret er utvilsomt ja, nå har varemerket OMA vart i over ti år og kvaliteten falmer ikke. Ole Martin Alfsen fortjener all oppmerksomhet disse tre bokstavene kan få.  Det ligger mye arbeid bak å få frem en slik kvalitet i et marked som Norge har blitt. Hadde det vært en idrett å lage vin, er OMA en gullvinner.  Se på den super velbalanserte portvinen OMA O10MA Colheita 2013. (315 kr) Rett og slett skapt for det gode samspillet mellom blåskimmelost og vin

Og er du i tvil om hvilken mat som passer, besøk nettsiden til Alfsen

Om Svein Vinofil Lindin