De kule vinene fra Vacqueyras, Vacqueyras hva?

Ut fra skyggene, med små steg kommer nye smakfulle storheter fra Rhone-dalen

Vacqueyras ligger i det sørlige Rhone i Frankrike. Et vinområde som stadig viser seg frem på en positiv måte.  I sør er det Châteauneuf-du-Pape som historisk har blitt betegnet som storebror både i størrelse og omdømme. Med sine nærmere 3200 hektar har Châteauneuf-du-Pape dominert i området.

Sen fødsel: Vacqueyras

I Norge er det ikke et stort utvalg av viner fra Vacqueyras.  Av 792 viner fra Sør-Rhone er kun 14 fra Vacqueyras.  Châteauneuf-du-Pape dominerer utvalget med sine 110 viner i utvalget på Vinmonopolet. Her har Vinmonopolet en jobb å gjøre. Selv om produksjonen i dag er 95 % med rødviner vil også hvite viner fra området hevde seg i fremtiden. Under en totalsmaking i Vacqueyras fikk jeg vurdert stort sett alle vinene i området. Konklusjonen var klar etter de 30 første vinene: Det har skjedd underverker her siden sist besøk. Montirius trenger følge av flere gode produsenter på Vinmonopolet

Navnet Vacqueyras» kommer fra det latinske «Valléa Quadreria» som betyr «dalen av steiner».

Først i 1990 fikk Vacqueyras sin egen klassifikasjon etter å ha vært Côtes du Rhône klassifikasjon siden 1937. Produsentene i Vacqueyras kunne endelig sette sitt eget områdenavn på etikettene. Problemet var at de fleste produsentene ble tvunget til å selge sine viner som Côtes du Rhône kvalitet, fordi ingen hadde hørt om Vacqueyras. Området forble lenge i skyggen av andre mer kjente områder i det sørlige Rhone. Noe som først i den seneste tid har endret seg. Små forhold og selvtilitt er mye av bakgrunnsateppet for at ting tar tid


Underverker skjer

Vinområdet Vacqueyras er et av de områdene i Rhone dalen som blir bedre fra år til år. En av referansene mine derfra er Eric Saurel og hans kone Christine. Deres prosjekt og liveverk er Montirius. Montirius ligger i Sarrians, i den sørlige enden av Rhône noen mil fra byen Orange. Montirius er blitt en toneangivende referanse produsent hvis historie strekker seg over 5 generasjoner. Opprinnelig var familien druedyrkere. Eric Saurel og hans kone Christine overtok i 1986 og de hadde da en løpende kontrakt med det lokale kooperativet. Mye har skjedd siden da

Og navnet ble

Eric og Christine drømte om å drive sin egen vingård under et unikt navn og etikett. Familiegården hadde fulgt tradisjonelle metoder, med omfattende bruk av sprøytemidler og kunstige tilsetningsstoffer, noe som resulterte i dårlig «helse» for vingårdene. De innså behovet for endring og startet en avvenningsprosess i 1989, gradvis faset ut sprøytemidler og syntetiske tilsetningsstoffer. Ved å omfavne en biodynamisk tilnærming lærte de av andre vinbønder i Frankrike, på en tid da biodynamikk ikke var like populært som i dag. Prosjektet krevde betydelige økonomiske utfordringer, men i 1996, etter seks års dedikert innsats, ble Montirius anerkjent som en fullverdig biodynamisk vinprodusent. Selv om de fortsatte å levere druer til et kooperativ, var det ikke før i 1998 at eiendommen stolt bar sin egen etikett – Montirius – oppkalt etter Eric og Christines barn: Manon, Justine og Marius.

Selv om det har tatt lang tid har også Vacqueyras øvrige produsenter som f.eks ?????, ???, ???? og ??? tatt kvantesprang de senere årene. Om man skal nevne noe konkret har bruken av nye eikefat gått ned. Bruk av sprøytemidler og andre kunstige tilsetninger har gått kraftig ned og mange følger Montirius eksempel å være en biodynamisk aktør. En annen viktig faktor er at avkastningen på 27 hektoliter og lavere pr hektar gir vinene gir mer konsentrasjon og mer fruktdrevne viner. Alkoholen er fortsatt noe høy, men i senere årganger som 2015 og 2016 smaker man at den vanligvis markerte alkoholen er integrert i smaken. Det er alltid et godt råd å dekantere vinene og servere dem i et litt større tulipanformet glass. Til mat fungerer vinene best med til store stykningsdeler av storfe og vilt. Anbefaling: Denne retten med entrecotè er en innertier

Disse vinene må du smake:

2926801
Montirius Le Domaine Minéral 2013
Middels gulgrønn farge. Nype og sitrus på duft. Fyldig, rik fruktighet med eple og mineraler i avslutning. Flott syrlighet. God matvin. Luft gjerne før servering. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 239,90 (bestilling)
86 poeng (terningkast 5)
Blend Wines AS

2915001
Montirius Le Domaine Le Clos 2012
Dyp rød farge. Plomme, røde bær og mørk sjokolade på duft. Fyldig rik vin med balansert syrlighet og lengde. Fruktdrevet og flott vin! Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 247,90 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

2926701
Montirius Le Domaine Garrigues 2014
Middels rød farge. Røde bær, krydder og anis på duft. Fruktdrevet anslag med balansert syrlighet. Fyldig og elegant samtidig. Mye vin for pengene Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 214,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

5482301
D’Ouréa Vacqueyras 2014
Middels rød farge. Pepper, plomme, sorte bær og anis på duft. Fyldig rik vin med lott syrlighet. Noe ung ennå, men rik fyldighet i ettersmaken. Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 234,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Plus Vini AS

891401
Perrin Vacqueyras Les Christins 2011
Middels rød farge. Røde bær, krydder og plomme på duft. Delikat og fruktdrevet vin med moderate tanniner og syrlighet.  Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 248,- (bestilling)
88 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

Litt fakta:

Det provençalske navnet «Vacqueyras» kommer fra det latinske «Valléa Quadreria» som betyr «dalen av steiner». De første sporene av vindyrking dateres tilbake til middelalderen, hvor landsbyen var viet til blandet jordbruk: olivenhager, morbærtrær for silkeormoppdrett og vindyrking. I 1414 indikerer det første matrikkelen til Comtat Venaissin tilstedeværelsen av vinstokker i landsbyen, og i 1448 nevnes skatter pålagt drue- og vinhøster.

Vinstokker har derfor alltid vært dyrket i Vacqueyras, og i dag er det hovedavlingen i landsbyen med 1460 hektar dedikert til den. Betegnelsens historie: I 1937 lå landsbyen Vacqueyras i appellasjonsområdet Côtes du Rhône. I 1955 sluttet den seg til appellasjonen Côtes du Rhône Villages som deretter ble meddelt ved dekret i 1967. Til slutt skaffet Vacqueyras sin egen «CRU»-betegnelse 22. februar 1990, etter avgjørelse fra Institut National des Appellations d’Origine Contrôlée (INAO) , en avgjørelse ratifisert ved publisering i Journal Officiel 15. august 1990. Cru av 3 farger: Vacqueyras terroir er et definert geografisk område der det fysiske og biologiske miljøet (klima, jord, druesort) og et sett av menneskelige faktorer samhandle. Beskyttet av Dentelles de Montmirail med utsikt over landsbyen, Vacqueyras drar nytte av et mangfold av jordsmonn og terroirer; småstein, fin sand, leire, mergel, safran, sandstein, grus og fragmenter av hvit kalkstein.

Om Svein Vinofil Lindin