I god tradisjon er det satt opp telt og de ivrigste har lagt der siden 1.januar. Snø, sprengkulde og magesjau har ikke stoppet «guttegjengen» som E24 har tatt en prat med nylig. Burgund-slipp på Vinmonopolet har siden oppstarten utviklet seg til stor interesse i form av tidlig kø, lang kø og mye oppmerksomhet, sier Jens Nordahl, kommunikasjonssjef i Vinmonopolet til E24.
Kalde dager i Oslo og Bergen: Alt for god vin fra Burgund
Bergen mest innbitte holder også ut i kulden og regnet
Foto: Frank Ytterland
Årets vinbegivenhet er burgund-slippet
2021 årgangen, lite og godt
Det er årgang 2021 som er i fokus på årets Burgund-nyhetsslipp. Det er knapphet på vin i markedet, det tyder de lave allikasjonen på. Polets erfarne innkjøpere Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng har i kjent stil plukket ut vin fra områder som er på vei opp i kvalitet, eller er priset lavt i forhold til smakekvaliteten. Toppene er selbvfølgelig på plass. Selv beskriver de nyhetsslippet som » En liten avling med et klassisk og stedegent uttrykk»
«Gudfaren» i norsk vinbransje Christopher Moestue kan fortelle at under et besøk hos Jean-Marc Roulot viste den brutale status. Årgangen for 2021 har etter Moestue erfaring resultert i svært gode viner, men med svært begrenset tilgjengelighet på grunn av betydelig avlingsreduksjon. Vinmarkene produserte kun en liten brøkdel av det vanlige antallet fat, med opptil over 80 % avlingsreduksjon på enkelte parseller. En vinmark som vanligvis gir 14-15 fat produserte i 2021 kun to fat, samt et spesiallaget mikrofat. Fra en annen parsell hvor resultatet typisk blir 25-30 fat, sto det fem fat i en krok.
Det er liten tvil at plukketidspunktet på druene har avgjort hvilken kvalitet og stil vinene har fått skriver Arnt Egil Nordlien fra Vinmonopolet i en redegjørelse av årgangen. Nordlien tar i betraktning at etter de mange varme årgangene de senere årene, blir 2021 årgangen en påminnelse om at klimatiske forskjeller fra år til år stadig er en realitet. Etter hans syn er 2021 er en årgang som reflekterer voksestedet. – Vinene er transparente og friske og har ikke den sødmefulle frukten som kjennetegner rike årganger som 2015, 2018 og 2020. Resultatet etter en en problematisk vekstsesong, er at avlingen er ekstremt liten, om det i det hele tatt er vin å tilby. Produsenter har grunndet nedgangen valgt å blande hvitvin fra forskjellige vinmarker eller deklassifiserer en eller flere av sine premier cru.
Hvor og hva skal jeg kjøpe?
Kan jeg få tak i de beste vinene? Svaret er desverre ofte nei, rent umiddelbart. De anerkjente navnene innenfor Burgund er nesten utilgjengelige for vanlige forbrukere, da vinene primært er reservert for topprestauranter i Norge, spesiallanseringer eller spesialbestillinger til deres beste privatkunder. Utviklingen de siste årene viser at spesialpolene ikke lengre tilbyr toppvinene fra området, med unntak av DRC Dermed er svaret å komme på allokeringslister hos de beste vinimportørene. En annen mulighet er å kjøpe på auksjon i Norge eller utlandet.
Jakt etter nye storheter. Den store etterspørselen etter burgund-viner har ført til tilflyt av flere mindre kjente og nye, talentfulle produsenter på det norske markedet. Noen av dem har oppstått som et resultat av vellykkede generasjonsskifter, mens andre har dedikert seg til å levere kvalitetsviner. En fellesnevner er å kjenne til ryktet til vinprodusenter når man handler burgundvin. Det eksisterer produsenter som kan imponere, selv om de kanskje ikke er så kjente.
Utviklingen de siste årene viser at spesialpolene ikke lengre tilbyr toppvinene fra området, med unntak av DRC
Kommentar:
Faktum er at mange vinimportører ikke gir tilbud til spesialpolene, fordi det gir større uttelling totalt sett å lansere i bestillingsutvalget eller i andre fora. Som meddelt tidligere er mitt syn at spesialpolene har en jobb å gjøre for fortsatt å fremstå som en ledestjerne for av salg av kvalitetsvin. Det er jo så mye bra som har skjedd siden man innførte spesialutvalget. Omsetningen i spesialutvalget var i 2009 på omtrent 20 millioner kroner. I 2021 passerte man 100 millioner kroner. Det er imponerende, men det utgjør skarve 0,2 prosent av polets omsetning. Men se på omtalen i media, da ser man den reelle verdien Mitt råd er å se på mandatet for innkjøp og se litt på visjonene et slikt konsept bør ha. Kall det gjerne en reform, men gjør noe med det
Produsenter å jakte etter:
Kjøpene vi anbefaler fra slippet
Listen inneholder klare anbefalinger på hva man skal jakte etter, enten man er i køen, eller planlegger å gjøre noen gode kjøp fra en årgang som kommer til å bli snakket om lenge. Anbefalingene bygger på over 10 års tilstedeværelse på spesialsmakingene. Vinofil regner med å være tilbake på smakerommet i løpet av 2024 ( trangt om plassen på pressesmakinger)