Chablis på sitt aller beste

Er du litt glad i viner fra Chablis, vil du elske vinene fra Julian Brocard.

En toneangivende vinprodusent i Chablis som er kjent for sitt engasjement for biodynamisk vinproduksjon er det få av. Men det finnes en som gjør det med glans. Julian Brocard er eier/vinmaker på Domaine Jean-Marc Brocard, en anerkjent produsent i Chablis. Julians «sideprosjekt» på eiendommen har derimot omfavnet biodynamiske jordbrukspraksiser, og det har utmerket seg svært positivt i et vinområde der tradisjonell vinproduksjon råder grunnen. Å omfavne biodynamikk i en region med en rik historie innen tradisjonell vinproduksjon er et dristig skritt.

Julian Brocards engasjement for innovasjon innen rammene av Chablis’ vinhistorie bør sette et eksempel for andre i bransjen. Man må også i samme linje nevne Margaux Laroche, som driver familieeiendommen Le Domaine d’Henri.

Få om ingen lager bedre vin enn Julian Brocard i Chablis

Biodynamisk jordbruk går utover organiske praksiser og omfavner en holistisk tilnærming som ser vinmarken som et selvopprettholdende økosystem. Denne metoden innebærer bruk av månefaser, naturlige preparater og integrering av dyr for å forbedre jordens fruktbarhet og fremme generell helse i vinmarken. Ved å følge biodynamiske prinsipper ønsker Julian Brocard å produsere viner som autentisk reflekterer den unike karakteren til Chablis, samtidig som de respekterer miljøet. Om det høres fjernt ut, smak en ordinær Chablis kontra hans og du vil oppleve at Chablis er noe helt annet.

Litt fakta: Historisk sett er Chablis-vinregionen, som ligger i den nordlige delen av Burgund i Frankrike, kjent for å produsere noen av verdens mest eksklusive og særegne Chardonnay-viner. Regionens unike terroir, preget av Kimmeridgian-kalksteinsskjell, gir Chablis-vinene deres umiskjennelige mineralitet og friske syrlighet. Det kjølige klimaet, kombinert med regionens geologiske egenskaper, gir ideelle forhold for dyrking av Chardonnay-druer som uttrykker renhet av frukt og en tydelig følelse av sted. I Chablis i dag disponerer 400 produsenter nærmere 5.800 hektar med vinmarker, og årsproduksjonen passerte i 2022 hele 38 millioner flasker. Over 67 prosent av vinen eksporteres. Chablis var i begynnelsen av 50-tallet beplantet med under 500 hektar vinmarker. 20 år senere var tallet steget til 750 hektar.

Det er flere grunner til at Julian Brocards engasjement for biodynamiske praksiser er bemerkelsesverdig. Først ut er å nevne preget av terroir i vinene: Biodynamiske praksiser antas å forsterke terroiret i vinene. Ved å fremme et biomangfold og balansert vinmark-økosystem kan druene bedre formidle nyansene av Chablis-terroiret, inkludert mineraliteten og friskheten som regionen er kjent for. Samtidig får de bedre «helse» og er mer motstandsdyktige overfor klimaendringer og sykdommer.

Neste punkt er moteordet bærekraft: Biodynamisk jordbruk tillater ikke bruken av syntetiske kjemikalier og fremmer biomangfold med naturlige preparater. Denne tilnærmingen samsvarer med den økende globale bevisstheten om miljøproblemer og etterspørselen etter viner produsert med økologisk følsomhet. Sist ut er selvfølgelig kvaliteten: Mange tilhengere, meg selv inkludert vet at biodynamisk jordbruk fører til bedre druekvalitet og dermed høyere kvalitetsviner. Julien Brocards store vektlegging av biodynamisk tankesett, naturlige vinmarksprosesser og nøye oppmerksomhet på detaljer viser seg å resultere i druer som gir sluttproduktet fantastisk kvalitet.

Blant de beste

Å omfavne biodynamikk i en region med en rik historie innen tradisjonell vinproduksjon er et dristig skritt. Julian Brocards engasjement for innovasjon innen rammene av Chablis’ vinhistorie setter et eksempel for andre i bransjen.

Oppsummert er Julian Brocards rolle som en ledende skikkelse innen biodynamisk vinproduksjon i Chablis-regionen betydningsfull, ikke bare for kvaliteten på vinene som produseres på Domaine Jean-Marc Brocard, men også for hans engasjement for miljømessig bærekraft og innovasjon innenfor rammen av tradisjonell vinproduksjon. Hans arbeid illustrerer en harmonisk balanse mellom å bevare essensen av Chablis og å omfavne progressive, økologiske og bærekraftige praksiser. Innovasjon i tradisjonen: Å omfavne biodynamikk i en region med en rik historie innen tradisjonell vinproduksjon er et dristig skritt. Julian Brocards engasjement for innovasjon innen rammene av Chablis’ vinhistorie setter et eksempel for andre i bransjen.

Vinene du må smake fra Julian Brocard

15692001
Brocard Chablis Grand Cru Les Preuses 2021, Brocard, Burgund, Frankrike.
Lys gulgrønn farge. Mineraler, eple og sjø/østers på duft og smak. Rik intens smak og rettog slett fantastisk kvalitet. Medium pluss syrlighet. Lang ettersmak. Server i store glass.
945,– kr (bestilling)
94 poeng
Moestue Grape Selections.

15691901
Brocard Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2021, Brocard, Burgund, Frankrike.
Lys gulgrønn farge. Konsentrert. Østers, eple og mineraler på duft og smak. Intens og nydelig vin med medium pluss syrlighet og lang ettersmak. Putt i kjeller og nyt om 10 år
570,– kr (bestilling)
93 poeng
Moestue Grape Selections.

15691801
Brocard Chablis 1er Cru Côte de Léchet 2021, Brocard, Burgund, Frankrike.
Lys gulgrønn farge. Konsentrert. Mineraler, østers og sjø og modent eple på duft og smak. Medium pluss syrlighet. En ung vin, men drikkemoden. Lang ettersmak.
499,– kr (bestilling)
94 poeng
Moestue Grape Selections.

15691701
Brocard Chablis 1er Cru Les Vaudevey 2021, Brocard, Burgund, Frankrike.
Lys gulgrønn farge. Konsentrert. Elegant klassisk stil med mineraler, eple og sjø på duft og smak. Medium pluss syrlighet. Noe av det beste fra Brocard på årevis. Lang ettersmak.
485,– kr (bestilling)
92 poeng
Moestue Grape Selections.

15693801
Julien Brocard Chablis Le 7ème 2021, Brocard, Burgund, Frankrike.
Lys grønngul farge. Konsentrert. Elegant med eple, sjø og mineraler på duft og smak. Rik, flott vin med medium pluss syrlighet. Og lang ettersmak. Server i store glass.
475,– kr (bestilling)
90 poeng
Moestue Grape Selections.

15694101
Julien Brocard Petit Chablis Les Plantes 2021, Brocard, Burgund, Frankrike.
Lys grønngul farge. Konsentrert. Eple, mineraler og østersskall/sjø på duft og smak. Fantastisk kvalitet i forhold til pris. Vinen bør dekanteres 1 time før servering. Server i store glass.
370,– kr (bestilling)
88 poeng
Moestue Grape Selections.

Om Svein Vinofil Lindin