Eventyret Bodega Frontonio

I verdensklasse og ekte håndverk fra A til Å.

Bodegas Frontonio har stjernestatus i vinverdenen som et referansepunkt for Det nye Spania. Fellesnevneren for vinene er enkelt å forstå. Vinene er ekte håndverk fra A til Å og er i verdensklasse på smak.

Ekte lidenskap , drømmer eller galskap. Det er en tynn linje mellom ordene. Slik er det med den nye generasjonen unge, kvalitetsbevisste vinmakere rundt omkring i verden. Dem med de riktige drømmene (les målene) har uante muligheter når det kombineres med lidenskap og kunnskap. Nylig var jeg på reise i Spania og tok turen til Aragón for å besøke en av de som definerer Spania best som et moderne vinland. Møtet med Fernando Mora i fjellene i Aragón ble en åpenbaring i smak og livskraft.

Fernando Mora ble hektet på vin mens han jobbet som ingeniør i bilindustrien. Og med stor gjennomføringskraft gjorde han alt som stod i hans makt for å gjøre hobbyen sin til et yrke. Han tok det bare mye lengre på kunnskap. I 2017 fikk han tittelen Master of Wine, den mest krevende tittelen og utdannelsen man kan ta i vinens verden. For å sette det litt i makro, det er flere som har vært i verdensrommet enn som bærer tittelen Master of Wine. Starten var derimot enkel. Han startet med å plante en 20 talls vinstokker med Garnacha i besteforeldrenes hage i Alagón, Zaragoza.

Fernando Mora, Master of Wine

Hektet på vin

– Jeg visste ingenting om vin, overhode. Hvor vanskelig kan det være? Jeg er jo en ingeniør, tenkte jeg. Nå vet jeg bedre forteller Fernando Mora med et stort smil, og en stor dose kunnskap rikere om hvordan man lager en av Spania beste viner.

Fernando Mora gjorde det enkelt og helt uten midler. I sin egen leilighet satte han i gang med produksjonen. Kjøpte et sett for å lage sin egen vin hjemme, med et isbasert temperaturkontrollsett som han plasserte i badekaret sitt. Hans første årgang var i 2008 da han laget vin med venner i Valdejalón. Etter å ha forlatt jobben som ingeniør i bil- og vindindustrien i 2013 opprettet han Bodegas Frontonio. Siden har livet hans blitt viet til druen Garnacha og mulighetene den gir, tilført med kunnskap, lidenskap + en dose galskap. Å gå mot strømmen av det kommersielle Spania er mye av drivkraften, derav navnet Frontonio. Vingården er oppkalt etter Saint Frontonio, skytshelgen for landsbyen. I følge legenden ble Frontonio halshugget av romerne, hodet hans ble funnet oppstrøms etter at det hadde blitt kastet i Ebro.

Fremover og den stor målsetningen til Fernando er å gjenreise forlatte, gamle vinmarker i sin hjemregion, Aragón. Rydde de bratte vinmarkene for hånd, gjenskape kilometer med murer og få mikroklimaet til å fungere igjen. Vinmarkene ligger mellom 400-1030 meter over havet og er nordvendt, slik at klimaet blir kjøligst mulig i en tid hvor høyere temperaturer endrer hvor de beste vinmarkene ligger. Alle druene høstes for hånd og vinifiseres etter naturlige metoder. Punch down, fottråkking, åpne gjæringskar og bruk av sementtanker er prefererte metoder, og alt skjer under enkle, trange kår i den lille fjelllandsbyen like ved.

Ukjent vinperle

Aragón er historisk kjent som et mektig rike som strakte seg fra Levante i vest til Napoli og Sicilia i øst. I dag er Aragón en av Spanias 17 autonome regioner. I den nordøstlige delen av landet spenner den over den brede dalen til elven Ebro som er flankert av fjell på hver side. Nord er dominert av Pyreneene, som mater vann videre til den tørre Ebro-sletten. Mot sør og øst blir klimaet gradvis ekstremt etter hvert som landet stiger mot det sentrale spanske platået ifølge OWC.
Bodegas Frontonio holder hus i den lille byen Alpartir, Zaragoza, Spania og hører under Valdejalón, uten tvil den minst kjente vinregionen i Aragón. Valdejalón ligger i sentrum av en trekant dannet av appellasjonene Campo de Borja, Cariñena og Calatayud, og omfatter området rundt elven Jalón. Vinene selges under betegnelsen «vino de la tierra».

Ifølge den spanske journalisten Victor de la Serna/OWC er vinene fra Aragón historisk sett viner med naturlig alkohol som nådde nivåer så høye som 18 prosent. Røde viner, laget hovedsakelig av garnacha-druen, ble for det meste solgt i bulk for blanding i kommersielle viner.

Når prosjekter som Bodega Frontonio kommer på banen, endres hele smaksprofilen. Vinene har mer balanserte alkoholnivåer, fruktkvaliteten er høy og vinene har en iboende syrlighet og konsentrasjon som frister til et glass nr to eller tre. Det gjelder å se Spania med nye øyne og det skader ikke å følge med på Fernando Moras prosjekter. Han flytter fjell om nødvendig slik jeg kjenner ham.

Vinene du må smake fra Bodega Frontonio

Om Svein Vinofil Lindin